Фондация Уикимедия настоява пред турските власти да възстановят достъпа до Уикипедия

В изявление в блога на Фондация Уикимедия, изпълнителният директор на фондацията, Катрин Мар, призовава блокираният достъп на милиони хора в Турция до свободно знание да бъде въстановен. Ние споделяме изявлението в превод на български. От името на Потребителска група „Български уикимедианци“ категорично подкрепяме това изявление.

Вася Атанасова и Димитър Димитров
Съоснователи на Потребителската група „Български уикимедианци“
30 април 2017


Истанбул, Турция. Изглед от Международната космическа станция на 16 април 2004. Снимка на NASA Earth Observatory, обществено достояние.
Истанбул, Турция. Изглед от Международната космическа станция на 16 април 2004. Снимка на NASA Earth Observatory, обществено достояние.

На 29 април, събота, научихме, че Турският интернет регулатор (ICTA) поставя под възбрана достъпа до всички езикови версии на Уикипедия на територията на Турция. Уикипедия е глобален източник на неутрална, достоверна информация на стотици езици. Ако блокирането остане в сила, то ще остави милиони хора в страната без достъп до свободно знание за собствената им страна и за света около тях. Ние вярваме, че знанието е фундаментално човешко право и настояваме турското правителство да отмени блокирането.

Отдадена общност от редактори-доброволци пишат и поддържат повече от 40 милиона статии в Уикипедия. Тази глобална общност е обединена от една силна визия: за свят, в който всеки отделен човек на планетата има свободен достъп до сбора на цялото човешко познание. Уикипедия представлява богат източник на знания по широк кръг от теми, от история през медицина до технологии. Почти 300,000 статии в турската версия на Уикипедия също предоставят знание за милионите граждани на Турция за нейната история, култура и география.

Свободата на информацията е основата за свободното знание. За много хора Уикипедия е най-достъпният източник на достоверна и безпристрастна информация на техния език. Тя може да съдържа статии, които някои читатели смятат за неприятни или обидни, но това само по себе си никога не е било основание за премахването на такова съдържание. Ние вярваме, че всеки човек на света има основното човешко право свободно да споделя и достъпва знание без страх от репресии. Ние категорично се противопоставяме на цензурата и на заплахите, които водят до автоцензура.

Блокирането в Турция се случва скоро след съобщение от ICTA на 28 април (петък), с което се изисква блокиране по URL адрес в Турция на голям брой статии както в английската, така и в турската версии на Уикипедия.

Според редица твърдения на турските власти в турската преса Уикипедия е част от „клеветническа кампания“ срещу правителството и съдържанието ѝ „подкрепя тероризма“. Ние сме дълбоко загрижени от внушенията, че свободното споделяне на енциклопедични статии, създадени от световната редакторска общност, може погрешно да се интерпретира като поддържане на програма за разпространение на насилие или език на омразата. Ние вярваме, че случилото се е недоразумение. Целта на Уикипедия е да споделя със света енциклопедична информация. Ние във Фондация Уикимедия единодушно осъждаме и отхвърляме тероризма.

Фондация Уикимедия апелира към турското правителство да възстанови пълния достъп до Уикипедия за турските граждани и да им даде възможност отново да споделят най-големия източник на свободно знание в света. В момента обсъждаме подходящите начини това решение да се оспори в турските съдилища. Приканваме ви  да се присъедините към нас в апела ни към турското правителство да уважава правата на своите граждани и да свали блокирането на Уикипедия #UnblockWikipedia.

Фондация Уикимедия не упражнява редакторски контрол върху проектите на Уикимедия. Ние уважаваме и подкрепяме решенията за съдържанието, които се взимат от редакторските общности по света, включително и общността на Уикипедия на турски език.

Катрин Мар, Изпълнителен директор
Фондация Уикимедия


Един коментар към “Фондация Уикимедия настоява пред турските власти да възстановят достъпа до Уикипедия”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.