Интервю със Сайлеш Патнайк от Уикипедия Одиа – Индия

Сайлеш Патнайк е млад, енергичен и винаги усмихнат уикимедианец от Уикипедия Одиа – Индия. С това интервю със Сайлеш започваме поредица интервюта, с които ще представяме уикипедианци от различни краища на света.

Разкажи ни как се развива Уикипедия в твоя регион в Индия?

Аз допринасям за Уикипедия Одиа, която е малка с около 15 000 статии. Въпреки малкия брой статии в Уикипедия на нашия език той се говори от около 40 милиона души в областта Одиша и околните области. Основното предизвикателство пред нашата общност в момента е липсата на дигитални източници на информация на нашия език, липсата на стандартизирани инструменти за превод или OCR. Общността ни нараства ден след ден, имаме уикипедианци, които допринасят на нашия език от всички краища на Индия. Някои от тях имат свои области на специализация, за които допринасят. Уикипедия Одиа е сред най-напредналите уики-проекти в областта на медицината и здравето, например, с голям брой статии на тази тема, благодарение на 72 годишния ортопед Д-р Субас Роут. Хората започнаха да използват Уикипедия Одиа, за да четат информация по тези теми и все по-често вестниците копират нашата информация и я публикуват.

Колко голяма е общността доброволци и какви са основните ви дейности?

Общността ни е много малка и включва хора от различни места – около 30 активни редактора сме. Дейностите ни включват срещи WikiTungi, на които всички се виждаме и обсъждаме работата си, учим се един от друг, провеждаме също едитатони, създаване на съдържание по различни проекти с правителството на Одиша, фотографско състезание, имаме и доста участници в 100 уикидни, правим проекти на тема неравнопоставеност на половете и много други.

Ти самият по кои теми обичаш да допринасяш?

Имам различни теми, по които обичам да пиша – например за политически партии, политически лидери, исторически събития, това за Уикипедия Одиа, а на хинди и на английски език пиша за известни личности от нашата област, за които няма статии. В последно време съм доста по-зает с организационни дейности за Уикипедия и значително по-рядко допринасям с редактиране.

Как семейството и приятелите ти възприемат доброволческата ти работа?

Всъщност моето запознанство с Уикипедия стана именно по вина на моите родители. Бях на 15 и присъствах на първата си уики среща – просто се оказах на среща на уикипедианци, които бяха по-възрастни от мен, но така обсъждаха, че ми стана интересно. Винаги съм получавал подкрепа от родителите си. А за моите приятели съм популярен като „уики-момчето“, за някои вероятно съм доста досаден. Все пак се надявам всички да ценят работата и приноса ми.

По какви проекти работиш текущо?

Помагам на различни проекти под различни роли. Напоследък доста време отнема сътрудничеството с правителствените институции и получаване на материали от тях – по този проект създадохме 14 различни сайта със съдържание под Creative Commons. Работя и по проекти за неравнопоставеност на половете.
В допълнение работя с Фондация Уикимедия в екипа Образование, на договор съм и помагам за социалните канали на този проект, публикувам нюзлетъра, комуникирам с хора от цял свят по темата. Един друг важен проект, по който работя е data mapping, специално за образователните дейности в Уикимедия и създавам централизирана база данни за членовете на общността, с което те да могат лесно да намират дейности и да разберат многообразието на уики-движението. 

Какво ще пожелаеш на настоящите и бъдещи уикипедианци в България?

Вие се справяте чудесно! Срещал съм се и съм разговарял с няколко души от вашата общност и съм уверен, че сте много хубава общност. Имате много важни за международната уики общност проекти (100 уикидни, образователни проекти) в глобален план.

На всички, които още не са, но ще бъдат уикипедианци – Уикипедия дава невероятни възможности! Предварително ви благодаря, че ще съхраните знанието на вашия език за бъдещите поколения!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.