Интервю с Фархад Фаткулин – Уикимедианец на 2018 година

Моля, разкажи ни историята си. Как разбра за Wikipedia?
Открих Wikipedia в периода между 2004 и 2008. Беше особено полезен благодарение на линковете за промяна на езика, които сега се съхраняват в Wikidata – търсех и четях статии на английски или на руски, сменяйки езика по този начин. Беше ефективен начин да придобия  общи познания в дадената област, както и свързана терминология и на двата езика. Открих статии в Wikipedia на татарски в първата половина на 2008 година, направих първите редакции около Коледа през 2009 и се върнах окончателно в края на февруари 2012.
Ти си носител на наградата Wikimedian of the Year за 2018 – какво означава това?
Можете да прочетете на тази страница на Wikipedia какво означава термина. Бих казал, че това е признание за усилията на групи от доброволци, които се занимават активно с проекти на Wikimedia, но конкретни инициативи и свързаните с тях личности са отличени. По време на последната Wikimania, имах щастието и честта да се срещна с Роузи от САЩ, която стана носителка на тази титла през 2016, след което играеше и важна роля в различни доброволчески и подкрепящи инициативи в движението на Wikimedia и по-късно и с моите колеги, с които дори стартирахме клуб WOTY (бел. ред. Wikimedians of the Year).
Проектите на Wikimedia документират културното разнообразие и наследство на нашата планета и го правят достъпно на много езици – на Джими някак му хрумна идея как да възхваляваме индивидуалността, да изразим благодарност към групите и да вдъхновим доброволците – той прави това ежегодно на закриващата конференция на Wikimania. Предполагам, че усилията на полиглотите от Русия, които са в Wikimedia, заслужават похвала и моят принос в кроскултурната и междуезичната комуникация някак е бил забелязан от него и признат като стойностен пример.

А как това промени живота ти и отношението ти към Wikipedia?
Това не промени отношението ми към Wikipedia, но със сигурност добави някои нови роли и отговорности в движението – което намали количеството време, което можех да продължа да посвещавам на задачи, върху които се бях фокусирал преди. Местни заинтересовани лица в Република Татарстан искаха да научат повече и да се ангажират с възможностите, които предлага Wikimedia, и моите колеги в Руската федерация искаха аз да се възползвам от този публичен интерес. В момента се фокусирам върху това да комуникирам публична ангажираност чрез проекти на Wikimedia през различни инициативи на Smart Region, като една от тях е на ниво общини (w.wiki/EfH) или организации за популяризиране на културно наследство и т.н.

Разкажи ни, като доброволец, с какво най-често се занимаваш във вашата Wikipedia?
Гледам на всичките 300+ езикови версии на Wikipedia като „мои“ – вярвам, че всички езици и култури на света принадлежат на всеки един от нас и това е нашето общо наследство.
Над 50% от моите редакции са в татарската Wikipedia, откъдето започнах, но от 2015 се грижа и за Wikipedia на езиците в Русия (около 30 Mainspace версии на езици, които са с официален статут във Федерацията, както и 45 други в Wikimedia Incubator – вижте скорошен доклад на английски език тук) плюс тези на тюркски езици. От есента на 2019 започнах да помагам и на Wikipedia на северносаамски език (бел. ред. – един от езиците в северна Скандинавия).
В татарската Wikipedia започнах с писане на статии, свързани с моите хобита (история, празници и чествания, различни социално-икономически теми) и интересите на децата ми (анимационни герои, животни и т.н.). По-късно преминах и към различни задачи по поддръжка като развиване на страници Помощ и Ръководства, Категоризация, взаимосвързване и т.н. По-късно започнах и да обучавам други хора онлайн и офлайн и все още го правя.
Как включваш и насърчаваш нови хора да се присъединят и да доброволстват като теб?
Доброволчеството означава да знаеш какви са ползите, да виждаш позитивните резултати от нечии действия и да се чувстваш способен да направиш нещо голямо. Затова и не губя време да се опитвам да включвам когото и да било – само споделям ползите, които съм виждал в област, от която се интересува даден човек, и показвам примери за позитивни резултати. Ако човек вижда стойност и иска да опита да направи сам нещо – готов съм да помогна да развият нужните Wiki-умения. Тъй като аз самият все още изучавам Wiki-светът, си позволявам периодично да споделям нови релевантни примери с хора, които са показали искрен интерес.

Кое е най-вдъхновяващото нещо за теб, свързано с Wikipedia?
Wikipedia дава на всички нас инструментите да променяме света. Това означава да споделяш знанията си с други, за да опростиш процеса на съвместно формиране на нашето глобално общество. Никой друг уеб сайт в Топ 10 не може да се редактира така лесно както Wikipedia! Никой друг сайт на бизнес, НПО, правителство или междуправителствен сайт не се доверява и не упълномощава по такъв начин своите посетители.

Какво е твоето послание към всички, които ще прочетат това интервю?
Без значение къде се намирате, какви езици говорите или културната среда, от която произлизате – ние сме част от един човешки вид. Wikipedia просто е един от най-ефективните инструменти, достъпни за нас в днешни дни, който може да направи обикновения ни свят по-ярък, обогатен и радостен. Благодарен съм на всеки един, който прави моята планета по-добро място и обещавам да направя всичко възможно и аз да се грижа за вашата планета, където и да съм. 🙂


Превод от английски: Цветелина Васева

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.