Стартира Open the Knowledge Journalism Awards на Световния ден на свободата на печата

Wikimedia_Conference_2017
Wikimedia_Conference_2017

В началото на май Фондация Уикимедия стартира Open the Knowledge Journalism Awards на Световния ден на свободата на печата. Африканските журналисти могат сами да номинират истории, които помагат за разширяване на знанията за Африка от 3 май до 30 юни 2023 г.

Наградите признават съществената роля, която журналистите играят в създаването на добре проучени статии, които редакторите доброволци използват като изходни материали за разработване на съдържание в Уикипедия. Журналистиката, която подчертава различни преживявания, помага за разрастването на базата от знания на един от най-посещаваните уебсайтове в света, така че да отразява по-добре темите, събитията и хората, които влияят върху разбирането на културата и историята през вековете.

Тазгодишните награди ще поканят предложения за статии, написани от африкански журналисти, които помагат да се запълнят пропуските в знанията за проектите на Уикипедия и Уикимедия. Само 2,5% от съдържанието с географски етикети в Уикипедия обхваща Африка. Освен това само 15% от статиите в Уикипедия са за Африка. Този проблем отразява пропуските в знанията в по-широката медийна екосистема. Нова информация може да бъде добавена към съдържанието на Уикипедия само от доброволни редактори, ако е подкрепена с цитат от публикуван надежден източник.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.