Уикипедия празнува 15 години свободно знание

Уикипедианци от цял свят честват 15-тия рожден ден на Уикипедия на шест континента.

15-years-free-knowledge

Днес отбелязваме 15-тия рожден ден на Уикипедия, световната свободна енциклопедия, която всеки може да редактира. Тази седмица редактори и читатели по цял свят честват свободното знание и искрата на радостта, която то запали през последните 15 години.

Уикипедия стартира на 15 януари 2001 г. с амбициозната визия: свят, в който всеки отделен човек има достъп до сбора на цялото човешко познание. За времето си идеята, че хора от цял свят ще си сътрудничат, за да създават съвместно – и безвъзмездно! – енциклопедия, изглеждаше невероятна. На 6 декември 2003 г. беше създадена и версия на български език. До сега Уикипедия се разрастна до над 35 млн. статии на стотици езици, ползвани от стотици милиони души от цял свят. Уикипедия все още бива разширявана от доброволци от цял свят: всеки месец 80 000 доброволни редактори допринасят към уебсайта (около 250 от тях на български).

Към днешната дата, 28% от живите хора никога не са познавали свят без Уикипедия. И докато голяма част от интернет се развива в рамките на частната инициатива, Уикипедия служи на всички хора по земята, от всякакви възрасти и от всякакви среди.

15 януари бележи не просто рождението на Уикипедия, но и началото на едно движение. Уикипедия е много повече от уебсайт. Уикипедия и сродните ѝ уикимедиански проекти представляват глобален, постоянно разрастващ се ресурс и общност на свободното познание. Ето само някои примери:

  • Уикипедия стартира през януари 2001 г. на английски език, но скоро се разширява на други езици. Още през първата година броят на езиковите версии нараства до 18 и днес е достигнал почти 300.
  • Доброволци постоянно редактират и подобряват Уикипедия. Всеки час биват извършвани около 15 000 редакции в Уикипедия (45 на български). Всеки ден биват създавани 7000 нови статии (44 на български)
  • През 2007 година Уикипедия влезе в челната десятка на най-популярните уебсайтове в света, и е единственият некомерсиален сайт сред водещите по популярност.
  • Освен Уикипедия, Уикимедия има още 11 проекта за свободно знание, включващи Общомедия, Уикиречник и Уикицитат.
  • Уики обича паметниците, глобално фото-състезание, се провежда от 2010 г. насам. През 2011 г. то е обявено за най-голямото фото-състезание в света. Сходни проекти като Уики обича ЗемятаЕвропейско състезание за научна фотография са глобални фотографски състезания, фокусирани върху други теми.
  • Доброволци от цял свят са създадали стотици партньорства с галерии, библиотеки и музеи, за да направят по-широк достъпа до институционалните им колекции. Най-успешното досега такова партньорство в България е с Държавна агенция „Архиви“, благодарение на което близо 6000 архивни снимки са цифровизирани и дарени чрез Общомедия.

„Уикипедия ни предизвиква да преосмислим как знанието може да бъде събирано и споделяно,“ казва основателят на Уикипедия Джими Уейлс. „Знанието вече не се спуска отгоре, а свободно се споделя от всеки човек онлайн. Към момента на създаването си Уикипедия изглеждаше като немислима идея – онлайн енциклопедия, която всеки може да редактира. Тя обаче надмина всички очаквания през последните 15 години благодарение на стотиците хиляди доброволци по цял свят, които я направиха възможна.“

Днес празнуваме не само рождения ден на Уикипедия, но и всички проекти, партньорства, събития и радостта, които тя е дала през последните 15 години, а още много ще дойдат. Уики общността в цял свят организира партита, конференции и други събития за събиране на членове на общността на едно място за празнуване на 15-тия рожден ден на Уикипедия. Българските уикипедианци ще се срещнат в софийския ресторант „Под липите“, място на техни относително редовни неформални срещи.

Ако искате да участвате, проверете страницата ни „Уикипедия 15“, където биват координирани събитията. Можете да използвате социалните мрежи, за да ни кажете какво означава Уикипедия за Вас като тагвате @Bulgarian Wikipedia и използвате хаштага #wikipedia15

За Уикипедия: Уикипедия е най-голямата сбирка от съвместно създадено свободно знание в човешката история. Тя е съвместно дело и бива създавана и редактирана от милиони хора в цял свят от създаването си през 2001 г.: всеки може да я редактира във всеки момент. Уикипедия съществува на стотици езици и съдържа над 35 милиона статии. Всеки месец нейни статии биват прочитани над 15 милиарда пъти. Съдържанието на Уикипедия е създавано и редактирано от общност от около 80 000 доброволни редактори всеки месец.

За контакти: Никола Калчев

2 коментара към “Уикипедия празнува 15 години свободно знание”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.