Уикипедия с нов дизай – за първи път голяма промяна от много години насам

Ако редовно използвате Уикипедия, а щом четете тази публикация най-вероятно е така, вече сте забелязали – Уикипедия е с нов дизайн. Това е по-радикална промяна за първи път от много години насам, но за голяма част от потребителите остава без да е силен акцент, защото е добре премислена и не променя основното потребителско преживяване.

Новият дизайн към началото на януари е достъпен за 300 от общо 318-те езикови версии, в т.ч. българската, арабската и гръцката, например. Екипът разработчици все още събира обратна връзка от потребителите и прави малки финални промени.

Фондация Уикимедия пояснява, че не е премахнала никаква функционалност и че промените са довели до реални подобрения при тестване с международни групи доброволци. Потребителите са търсили с 30% по-често и са превъртали с 15% по-малко, което е явна полза от страна на позлваемост на новия дизайн.

Редизайнът има за цел да модернизира Wikipedia, като я направи по-достъпна за „следващото поколение“ интернет потребители, които може да не са много запознати с мрежата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.