Снимки на над 100 антични монети от времето на Филипополис вече илюстрират Уикипедия

Philipopolis Numismatic Society collection

В края на декември успешно приключи работата по започналото през март т.г. сътрудничество между уикимедианеца Владислав Неделев и пловдивското Нумизматично дружество „Филипопол“. В мултимедийното хранилище Общомедия Влади качи галерия от 236 снимки на 118 антични монети, сечени по времето на град Филипополис, които Нумизматичното дружество предостави във високо качество и под свободния лиценз „Криейтив Комънс Признание“, версия 4.0.

Колекцията съдържа някои добре запазени бронзови монети, сечени по времето на управлението на единадесет римски императори в периода от 81 г. до 222 г. Измежду тях личат имената на императорите Антонин Пий, Елагабал, Гета, Каракала, Комод, Марк Аврелий и Септимий Север.

Има и монети с изсечените ликове на няколко императорски съпруги като Брутия Криспина, съпруга на Комод, Фаустина Млада, съпруга на Марк Аврелий и Юлия Паула, съпруга на Елагабал.

Брутия Криспина.Аверс: лице - КРІСПЕІNА СЕВ..... (бюст на Криспина с драпирана дреха надясно) Реверс: ΦΙΛΙΠПОПОΛЕІТΩΝ (Атина права наляво, с шлем, с лява ръка облегната на копие, с дясна ръка държи патера, в краката й - змия)
Монета с лика на Брутия Криспина
Аверс: лице – КРІСПЕІNА СЕВ….. (бюст на Криспина с драпирана дреха надясно).
Реверс: ΦΙΛΙΠПОПОΛЕІТΩΝ (Атина права наляво, с шлем, с лява ръка облегната на копие, с дясна ръка държи патера, в краката ѝ – змия).
Фаустина Млада. Аверс: лице - …СЕВАСТН (бюст на Фаустина, с драпирана дреха надясно)Реверс: ΦΙΛΙΠΠΟПОΛЕІТ (Аполон прав гол наляво, в протегната напред дясна ръка държи патера, в отпусната надолу лява ръка – клонка. В краката му – змия.)
Монета с лика на Фаустина Млада
Аверс: лице – …СЕВАСТН (бюст на Фаустина, с драпирана дреха надясно).
Реверс: ΦΙΛΙΠΠΟПОΛЕІТ (Аполон прав гол наляво, в протегната напред дясна ръка държи патера, в отпусната надолу лява ръка – клонка. В краката му – змия).
Монета с лика на Юлия Паула. Аверс: ІОVΛ КОРN ПАVΛА СЕВ (бюст на Юлия Павла с драпирана дреха и диадема, надясно) Реверс: МНТРОПОΛЕΩС ФІΛІППОПОЛЕΩС ….ΩКОРОN…(Еквитас права насреща с глава наляво, в дясна ръка държи везни, в лява – рог на изобилието)
Монета с лика на Юлия Паула
Аверс: ІОVΛ КОРN ПАVΛА СЕВ (бюст на Юлия Павла с драпирана дреха и диадема, надясно).
Реверс: МНТРОПОΛЕΩС ФІΛІППОПОЛЕΩС ….ΩКОРОN…(Еквитас права насреща с глава наляво, в дясна ръка държи везни, в лява – рог на изобилието).

За всяка монета от сбирката, Дружеството предоставя по две снимки – аверс и реверс (лице и гръб), снимани от професионален фотограф с резолюция от 950×950 пиксела. Допълнителна образователна и енциклопедична стойност имат придружителните описания с разчетените от специалисти-нумизмати надписи върху монетите, включително и допълнителните данни като император, изсекъл монетата, период на управлението му и тегло на монетата.

Любопитен факт, който узнаваме от Списъка на римските императори в Уикипедия, е, че за образите на част от императорите на Древен Рим можем да съдим само и единствено по техните портрети върху монетите, които са секли. Това всъщност прави наличието на снимки на монетите особено ценен източник на историческа информация.

Сътрудничеството с Нумизматично дружество „Филипополис“ е първото по рода си за уикимедианската общност в България, но и от двете страни има желание в бъдеще то да продължи и с други инициативи и приноси, свързани с илюстриране, създаване и подобряване на статиите в областта на нумизматиката и историята на монетите.


Автор: Вася Атанасова
Редактор: Никола Калчев

Изображения в колажа:

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.