Нашето съдебно дело срещу блокирането на Уикипедия в Турция беше ускорено. Ето какво означава това.

Европейският съд по правата на човека направи важна крачка напред по делото на Фондация „Уикимедия“, като реши да му даде приоритет. Това е сигнал за неговата по-широка обществена значимост и укрепва надеждата ни, че окончателното решение може да създаде нов прецедент за онлайн споделянето на информация и опитите на държави да ограничават свободният достъп до нея.

Днес Фондация „Уикимедия“ приветства новината, че на делото в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) срещу блокирането на Уикипедия в Турция му е даден приоритетен статут, само два месеца след като е заведено делото. Приоритетният статут се предоставя рядко и е запазен за най-важните, сериозни и неотложни случаи в съда и сигнализира за критичния ефект, който този случай би могъл да има за ограничаване на онлайн цензурата от правителствата.

Преди две години турското правителство блокира достъпа до Уикипедия . Смятаме, че свободният достъп до знание и свободата на изразяване са основни човешки права и като блокира Уикипедия, турското правителство е нарушило тези права на всички, които живеят в страната. След обширни дискусии с турското правителство и оспорване на блокирането в турския съд, не ни оставаше друг избор, освен да заведем дело в ЕСПЧ, международен съд, който разглежда случаи на нарушения на правата на човека в Съвета на Европа.

Новото решение на съда за нашия случай е значително по редица причини.

Предоставянето на приоритет по нашето дело означава, че вероятно ще продължи по-бързо, отколкото е обикновено. Делата в ЕСПЧ могат да се проточват месеци или дори години, за да стигнат до този етап. Правителството на Турция трябва до края на октомври да представи своите възражения по делото пред съда. Надяваме се, че това дело ще подкрепи основните права на хората към свободата на изразяване.

Случаят може също така да помогне да се създаде прецедент за бъдещи решения при ограничаването на достъпа до информация от правителства, и идва в момент, когато в световен мащаб се наблюдава повишаване на онлайн цензурата от различни правителства.

Защо това е важно?

Уикипедия се пише от хората, за хората. Тя е напълно свободен източник на знания. Всеки в света трябва да има свободата да допринася със знания в електронната енциклопедия . Също така всеки трябва да може да чете статиите и да научи повече за света около себе си. Но не всеки в света е свободен да прави това. Когато Уикипедия и други източници на свободни знания се цензурират и блокират в някои части на света, всички ние страдаме. Хората, живеещи в засегнатите райони губят достъп до едно от съвременните чудеса на света и са откъснати от милиони теми, които могат да вдъхновят творчеството и иновациите.

Останалата част от света губи от перспективите на хората в тези области – техните истории, култури и уникални източници на знания, създадени и поддържани в продължение на хиляди години.

Хората заслужават възможността сами да открият фактите за света, в който живеят. Те заслужават възможността да допринасят със своята гледна точка и светоглед.

Призоваваме турското правителство да разблокира Уикипедия и отново да позволи на народа на Турция да се присъедини към споделянето и участието в свободното знание.

Ако вярвате в нашата кауза, можете да направите две неща:

  • Използвайте #ForFreeKnowledge и #UnblockWikipedia в Twitter, за да се знае, че подкрепяте усилията за свободен достъп до Уикипедия в Турция.
  • Направете дарение за Фондация „Уикимедия“, за да подкрепите усилията ни да поддържаме свободният достъп до знание чрез Уикипедия по целия свят.

Тази публикация е превод от блога на Фондация „Уикимедия“.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.