Уикипедия на английски надмина пет милиона статии

Превод от блога на Фондация Уикимедия
English Wikipedia surpasses five million articles, 01.11.2015

След почти 15 години предоставяне на света на свободно знание, броят на статиите в Уикипедия на английски език днес надмина пет милиона.

Сървърите на Уикипедия и сродните проекти. Автор: Victor Grigas, Лиценз: CC BY-SA 3.0. Източник: Общомедия

Този ключов момент беше достигнат със статията Persoonia terminalis за храста от семейство Proteaceae, характерен за източна Австралия. Статията е създадена от потребител Cas Liber, австралийски редактор с повече от 140 000 редакции, поставил началото на около 1 500 статии в Уикипедия на английски. Така статията за храста се присъединява към ВИП-клуба на милионните статии, в който досега членуват статиите за жп гарата Джорданхил в западен Глазгоу (1 март 2006), за испанската телевизионна програма „El Hormiguero“ (9 септември 2007), за норвежката актриса и режисьорка Беате Ериксен  (17 март 2009) и за египетския крайбрежен град Избат ал Бурж (13 юли 2012).

Следвайки традицията, редакторите в Уикипедия на английски език решиха да отбележат знаменателния момент, като под класическото лого на пъзела-глобус бъде поставена червена лента с надпис „5 милиона статии“. До този дизайн се достигна след продължителна дискусия и създаването на 23 различни предложения от уики общността.

Екранен кадър от Уикипедия на английски със логото за 5 милиона статии и началото на статията „Persoonia terminalis“, 01.11.2015
Екранен кадър от Уикипедия на английски със логото за 5 милиона статии и началото на статията „Persoonia terminalis“, 1 ноември 2015

Уикипедианската общност написа прес-съобщение по повод това важно събитие, призовавайки потенциални редактори да помогнат с подобряването и разширяването на вече съществуващи статии, въпреки достигането на 5-милионната енциклопедична статия в сайта. Изявлението съдържа различни помощни ресурси за нови редактори, включително съвети от къде да започнете, от къде да поискате съвет от по-опитни редактори и препратки към уроци и насоки как да направите тази важна първа стъпка към редактирането на Уикипедия.

Свободната енциклопедия е единственият уебсайт, управляван от организация с нестопанска цел сред първите 35 най-популярни уебсайтове. Общият размер на Уикипедия е впечатляващ, близо 30 терабайта. Смята се, че статиите в Уикипедия съдържат минимум 18 милиона източници и съдържат общо повече от 2,5 милиарда думи. Това е първата отправна точка при търсенето на информация в световен мащаб, за което свидетелстват близо половин милиард посещения на страниците ѝ всеки ден.

Днес, Уикипедия обхваща повече теми, повече перспективи и повече гледни точки, отколкото всеки друг компендиум на глобалното познание. Тя е най-дългата енциклопедия в световната история, превъзхождаща дори Енциклопедията на Юнле от 1408 г. с нейните 22 937 глави и физически обем от 40 кубически метра. Сама по себе си Уикипедия на английски език е написана от милиони доброволци от всяка точка на света – от повече от 8 милиона регистрирани потребители и безброй анонимни редактори, които пишат и споделят тяхното знание по всевъзможни теми – от смисъла на живота и природните явления до музиканти и села.

И всичко това – напълно безплатно за всеки човек на света, за да може да се чете, ползва и възпроизвежда.

Уикипедия започва да расте бързо след стартирането си на 15 януари 2001 г. и към ноември същата година е публикуван първият вариант на добилата иконичен статут начална страница на енциклопедията. Мисията на нашето движение е да предоставим на света сбора на цялото човешко познание и тази мисия остава в процес на развитие.

Въпреки достигането на този крайъгълен камък, Уикипедия на английски си остава проект в движение и по оценките на един дороволец ще са нужни поне около сто милиона статии, за да може човешкото познание да бъде обхванато в цялост.

Към момента обаче много от статиите в англоезичната Уикипедия са кратки, съдържащи само основна информация. Налице е тенденция при избора на теми да преобладава съдържание, ориентирано към западния, основно англоезичния, свят. Уики общността обаче предприема различни инициативи за разширяване обхвата на проекта и към периферни тематики с проекти като ,,Жените в науката‘‘ и ,,Уики обича Африка‘‘.

Напред към следващите пет милиона!

Ед Ерхарт, Дописен редактор
Джо Съдърланд, стажант Комуникации,
Фондация Уикимедия

Преводач: Владислав Неделев
Редактори: Мая Маринова, Вася Атанасова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.