Уикипедия получи признание за глобалното си влияние с Наградата на принцесата на Астурия

Превод от блога на Фондация Уикимедия
Wikipedia’s global impact recognized with Spain’s
Princess of Asturias Award ceremony, 23.10.2015

Представителите на Уикипедия – Джими Уейлс, Лайла Третиков, Патрисио Лоренте, Лурдес Карденал, Раван Джафар Алтайе и Джийван Джос – получават в петък Наградата на принцесата на Астурия.
Представителите на Уикипедия – Джими Уейлс, Лайла Третиков, Патрисио Лоренте, Лурдес Карденал, Раван Джафар Алтайе и Джийван Джоуз (подробности накрая) – получават в петък Наградата на принцесата на Астурия. Снимката е любезно предоставена от Уикимедия Испания. Източник: Wikimedia Blog

В петък, 23 октомври, Уикипедия беше формално представена на церемонията по връчване на испанската Награда на принцесата на Астурия за принос в международното сътрудничество. През 2015 година с една от осемте престижни награди на принцесата беше отличено глобалното движение Уикимедия за визията си, че всеки човек, навсякъде по света трябва да може да сподели свободно сбора на цялото човешко познание.

Учредени през 1980 година, Наградите на принцесата на Астурия ежегодно отдават признание на осем личности и организации от цял свят за техните научни, културни и обществени постижения в областта на изкуствата, комуникациите и хуманитаристиката, обществените науки, литературата, спорта, научно-технологичните изследвания, разбирателството и международното сътрудничество.

Журито от Фондацията на принцесата на Астурия избра Уикипедия като „значим пример в международното, демократично, отворено и основано на участието сътрудничество“ и отбеляза хилядите доброволци, които „безкористно“ допринасят към проектите на Уикимедия. Журито сравни Уикипедия с прочутата френска „Енциклопедия“, заявявайки, че Уикипедия „е успяла да направи универсалното познание достъпно до всеки човек тъй както са успели онези, обхванати от енциклопедичния дух през XVIII век.“ Сред досегашните лауреати на наградата за международно сътрудничество са Световната здравна организация и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Съоснователят на Уикипедия Джими Уейлс прие наградата от името на Уикипедия на официалната церемония, провела се в Овиедо, Испания и ръководена от краля и кралицата на Испания. Джими беше в компанията на Изпълнителната директорка на фондация Уикимедия, Лайла Третиков, на председателя на Управителния борд на фондацията, Патрисио Лоренте, и уикимедианците Раван Джаафар Алтайе от Ирак, Лурдес Карденал от Испания и Джийван Джоуз от Индия.

„Сътрудничеството е онова, около което се върти всичко в Уикипедия. И е огромна чест да получим това признание с Наградата на принцесата на Астурия,“ каза Джими Уейлс на награждаването. „Надявам се, че това ще вдъхнови още повече хора да се ангажират с мисията ни сбора на цялото човешко познание да бъде споделена с целия свят.“

Уикимедианците са сътрудници на доброволни начала към Уикипедия и сродните ѝ проекти. Раван, Лурдес и Джийван са възплъщение на радостното посвещаване на знанието и на глобалния характер на уикимедианската общност. Раван е инженерка от Ербил, Ирак, и страстно допринася към Уикипедия на арабски. Лурдес представлява испаноезичната уикипедианска общност като, тя е най-дълго допринасялата активна редакторка и администраторка. Джийван, който предпочита да го наричат Джий, е естествоизпитател от малко село в южна Индия, където той допринася към мултимедийното хранилище Общомедия възхитителна природна фотография.

„За нас е чест да получим признание в категорията „Международно сътрудничество“, което е в същината на нашата мисия,“ каза Лайла Третиков. „В Уикипедия знанието не познава географски граници. Снимка на рядък вид пеперуда, която един фотограф прави в горите на Индия, помага на редактори от цял свят да напишат статии за вида на своя си език, така че половин милиард хора от всяко кътче на планетата да научат за него. Тази награда е за хората, които правят Уикипедия възможна.“

Като лауреат на наградата, Уикипедия получи и статуетка на каталонския художник и скулптор Жоан Миро като символ на наградата, както и диплома, отличителен знак и сума в размер на 50 000 евро.

Катрин Мар
Ръководител отдел „Комуникации“

На снимката: Представителите на Уикипедия:

  • Джими Уейлс – Основател на Уикипедия
  • Лайла Третиков – Изпълнителен директор на Фондация Уикимедия
  • Патрисио Лоренте – Председател на Управителния борд на Фондация Уикимедия
  • Раван Джаафар Алтай – Уикимедианка
  • Лурдес Карденал – Уикимедианка
  • Джийван Джоуз – Уикимедианец

Преводач: Вася Атанасова
Редактор: Спасимир Пилев

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.