15 години Уикипедия

Паметникът на Уикипедия в Слубице, Полша, издигнат през 2014 г. Автор: חזרתי. Лиценз: CC-BY-SA 4.0 Източник: Общомедия

Уикипедия
На 15 януари Уикипедия стана на 15 години. От малко над 12 години я има и на български. Началото са дали двама ентусиасти, живеещи в Германия и Франция. Единият от тях до ден днешен допринася за Уикипедия. През годините Уикипедия се превърна в място, за което племенницата ми казва „чичо, значи ти си от хората, които ми пишат рефератите“, а университетските професори лека-полека започват да казват на студентите си да четат поне версиите на енциклопедията на много разпространени езици. Уикипедия на английски има над 5 млн. статии, а на български – над 200 000. На човек от говорещите съответния език се падат по еднакъв брой пишещи на двата езика – малко над 20 на милион. Българската уикиобщност се представя относително добре спрямо региона на Централна и Източна Европа, единствено Естония се откроява със значително по-висок брой активни редактори на човек от населението.

Уикимедия
През годините различни хора пишеха в Уикипедия – някои вече са мъртви, някои станаха по-малко активни, защото ежедневието им ги настигна, други станаха по-активни, някои излязоха от онлайн света и се организираха в потребителска група и работят по проекти в реалния свят, например с Държавна агенция „Архиви“ и нумизматичното дружество „Филипопол“.  Вече по много въпроси има консенсус, редакторите си изработиха общ стил на писане и все по-рядко се случват дискусии по основни въпроси. Все още не успяваме да осигурим качествен контрол на всички редакции, частично сме хаотични, но това си е и чарът на това да си уикипедианец. Организирахме международните състезания „Уики обича Земята“ и „Уики обича паметниците“ за съответно няколко дни и няколко часа. Станахме част от международната уикиобщност; поставихме България на картата на света относно свободното знание – страната ни е една от малкото, в която има университетски проекти, свързани с Уикипедия, а потребителската ни група споделя опита си с други организации под шапката на Фондация Уикимедия; с познанията си по правене на хубави неща в последния момент помогнахме за организацията на конференция на страните от Централна и Източна Европа през 2015 година.

Уикипедианците
Уикипедианците са странни птици. Инвестират дни и нощи в това да споделят знанията си без да получат нищо повече от морално удовлетворение. Спорят за детайли – думата „легендарен“ позволена ли е в енциклопедичен текст или не (не е), турското робство робство ли е всъщност (не е), Елена от „Дневниците на вампира“ канадка от български произход ли е или е българка, творяща в Канада (дискусията продължава). Търсят източници докато не се уверят във верността на твърденията си (например, че Айнщайн никога не е казвал, че се прекланя пред Петър Дънов). Уикипедианците спират да спорят едва когато бъдат убедени с добри аргументи. Те знаят странни факти, за тях най-ценният подарък е книга, немалко от тях предпочитат да отидат в библиотека вместо в кръчма,  а добре прекарано време е времето прекарано в разговори със сходни хора. Уикипедианците имат ценности и принципи. Различни ценности и принципи, но точно тази смесица прави Уикипедия всеобхватен и неутрален източник на информация.

Бъдещето
В Уикипедия и сродните ѝ проекти на български има още изключитено много за добавяне. Би било прекрасно да има сътрудничества на българските уикимедианци с Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, музеи и картинни галерии (все повече галерии в световен мащаб позволяват картините в тях да бъдат снимани с високо качество и поставени под свободен лиценз в Общомедия). Би било хубаво информацията в Уикипедия да бъде проверявана по-добре отколкото сега. Със сигурност Уикиданни ще станат интегрална част от уикисвета, може би ще се появят наченки на семантично търсене. Във всички случаи ще бъде интересно.

– Лорд Бъмбъри

Един коментар към “15 години Уикипедия”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.