Всяка седмица нова игра с читателите на Уикипедия

Толкова много и чудесни неща се случват напоследък из Българоезичната Уикипедия, че понякога не смогваме да ви разкажем за тях на мига… Но специално това може би и сами сте го забелязали от Фейсбук страницата ни и от анонса на сайта: от миналата седмица се провежда седмична игра с читателите. При това – с награда! 🙂

Производна работа на снимка в Общомедия, автор: Илья Хохлов, лиценз: CC-BY-SA 3.0/GFDL 1.2
Производна работа на снимка в Общомедия, автор: Илья Хохлов, лиценз: CC-BY-SA 3.0/GFDL 1.2

Седем дни – седем въпроса с покачваща се степен на сложност – един победител, избран измежду отговорилите вярно на колкото се може повече въпроси. Всяка седмица наградата, която се осигурява от уикимедианската общност, е ваучер за 30 лв. за книжарница или книга до тази стойност, по избор на спечелилия викторината.

А самите въпроси не винаги са такива, че отговорите им да могат да се намерят с тривиално търсене в Гугъл. Искат малко повече познания, съобразяване и интерес към съответната тема. Е, разбира се, и малко повече четене из Уикипедия. 😉 В края на всеки ден правилният отговор на съответния въпрос на деня се появява и – съвсем в духа на енциклопедията – е придружен с източник, който го удостоверява.

Любопитното е, че идеята за играта не е почерпена от друга – по-голяма – версия на Уикипедия, а се ражда в главата на един редактор и администратор на българоезичния вариант на енциклопедиятаПотребител:Vodnokon4e. Тайната му мисъл (е, вече не чак толкова тайна 😉 ) е, че покрай играта ще привлекат част от заинтригуваните читатели и участници в играта да станат и редактори в Уикипедия.

Още през първата седмица, когато темата на играта е „Олимпийски игри“, викторината събира над 400 отговора на поставените седем въпроса. На 20 януари участниците бяха обявени и наградата беше изтеглена измежду четиримата отговорили правилно на максималния брой въпроси – шест. Препъни-камъкът се оказа въпросът „Колко олимпийски игри са отменени заради войни?“, на който правилно са отговорили едва 23 от 143 участници. А верният отговор е: пет олимпиади – три летни (1916, 1940 и 1944 г.) и две зимни (1940 и 1944 г.).

На 20 януари започна и втората викторина – този път на тема „Футбол“. И още не е късно и днес да участвате. Включете се! 🙂


Автор: Вася Атанасова
Редактор: Никола Калчев

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.