Уикипедия – само в две калории

Да-а-а, да! Всичко това сме го чували. Колко е „сложно“ да се пише в Уикипедия, как „това не е работа за всеки“, колко много време отнема, ако трябва „да стане хубаво“… Всичко това сме го чували и много добре го знаем.

Но, ако позволите, има начини да допринасяте страхотно към Уикипедия и почти без да си мръднете пръста. Без допълнителен разход – на пари, на време или на усилия. Само в две калории.

Ако тук спрете да четете, значи наистина сте безнадежден случай на мързел, консуматорство и егоизъм и не сте ни интересни. Ако обаче поне мъничко сме ви заинтригували, следващите няколко рецепти как неусетно да допринасяте към Уикипедия са точно за вас. 🙂

 

1. Поправяйте грешките, още докато ги забелязвате

Подготовка: 0 калории; Действие: 0 калории; Общо: 0 калории

Да, Уикипедия се създава от доброволци и резултатът не винаги е професионален. Грешки в Уикипедия има, както и – за щастие – има и хора, които ги поправят. Ако докато четете някоя статия се натъкнете на грешка, и знаете, че грешката е грешка, то, моля, поправете я веднага, преди да я отминете и да забравите. Сбъркана година, неточно формулирана дефиниция, неактуализирани данни. Дори и да е само изпусната запетайка или сгрешен пълен член, всяка поправка е добре дошла. Редактирането става … ами, като щракнете препратката „редактиране“  и дори не изисква регистрация.

Просто си представете, че сте в другата ситуация – да се натъкнете на грешка и да не знаете, че грешката е грешка. Не бихте искали това да ви се случи на вас, нали?

2. В подписа си в електронната поща заявете подкрепа за Уикипедия

Подготовка: 0 калории; Действие: 1 калория; Общо: 1 калория

Много имейл клиенти и уебсайтове за електронна поща поддържат настройката за персонализиране на подписа. Настройката е много удобна, защото веднъж направена, тя важи за всичките имейли, които изпращате, и автоматично добавя накрая зададения от вас текст със съответното му форматиране.  Можете в подписа си да сложите едно изречение в подкрепа на Уикипедия и препратка към страницата за дарения. Нещо такова:

Представете си свят, в който всеки отделен човек на планетата има свободен достъп до сбора на цялото човешко познание.
Помогнете това да се случи!  http://wikimediafoundation.org/wiki/Donate

А за да сте напълно искрени с този си нов подпис, можете и вие да направите дарение на Уикимедия!  🙂

3. Допълвайте Уикицитат направо от книгата, която четете

Подготовка: 0 калории; Действие: 2 калории; Общо: 2 калории

Изхождаме от предположението, че четете книги. И като четете, все ще се случи да откриете по някоя хубава мисъл, по някой паметен цитат. Така става обикновено с книгите…

Какво ще кажете, да си записвате тези мисли и цитати направо в Уикицитат? Можете да ги добавяте към страницата на автора (която като нищо може и да е вече създадена), или към страница за книгата. Ако я няма, лесно ще я създадете, като напишете заглавието ѝ в търсачката, и щракнете на червената препратка, която ще се появи. Така вие лично ще участвате в онлайн подборката на най-доброто от творчеството на авторите, които четете, и ще допълните енциклопедичната представа за тях, която статиите в Уикипедия дават.

4. Снимайте за себе си, снимайте за Уикипедия

Подготовка: 0 калории; Действие: 2 калории; Общо: 2 калории

Така и така ходите насам-натам, по чужбина, по планини, по музеи, така и така се снимате със/пред/до разни културни и природни забележителности, нищо не ви коства отвреме навреме, ей така помежду другото, да правите по някоя снимка и за Уикипедия. Енциклопедичното снимане действително е по-различно от туристическото, но не е и кой знае колко по-сложно. Вземете я снимайте тая катедрала без в кадъра да влиза палец или някой ухилен до ушите член на семейството ви! 🙂

Представете си, че снимките ви са единствените, които могат да илюстрират  статията за съответния обект в енциклопедията – кои ракурси носят най-много и най-детайлна информация? Заснемете ги всичките и после ги качете в мултимедийното хранилище Общомедия под някой от свободните ни лицензи.

5. Поставяйте QR кодове към Уикипедия навсякъде около вас

Подготовка: 2 калории; Действие: 0 калории; Общо: 2 калории

Само ако се огледате малко по-съсредоточено около себе си, ще откриете десетки места, където можете да поставите стикер с QR код към Уикипедия. Защо ли? За да облагородите средата и да дарите знания на хората около вас – познати и непознати.  Ако сте ходили напоследък в Столичния зоопарк, сигурно сте забелязвали информационните табели, които носят кодове към Уикипедия. Помислете за нещо такова.

Можете да сложите стикер върху табелата на вашата улица, особено ако е кръстена на човек или събитие, които не са широко известни. Или да забиете малки табелки в основата на дърветата около най-близката детска площадка – с вида на дървото и QR код към статията за него в Уикипедия. Ако сте учител, можете да обвържете с QR кодове всяко нововъвеждано понятие, събитие или личност от уроците, и да измислите игра, която да провокира любопитството и откривателството у учениците ви.  За подготовка ви трябва само яка идея, линка към генератора на кодове QRpedia, и малко лепяща се хартия и ножичка!

 

Това са само пет идеи как, ако не сте уикипедианци, можете да допринасяте към Уикипедия между другото, на цената на минимално допълнително усилие. По груби изчисления – само в две калории.

А ако ви е харесало и искате да преминете на по-калорична уикидиета, консултирайте се с най-близкия до вас специалист-уикипедианец. 🙂


Автор: Вася Атанасова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.