Уикипедия на Луната. Буквално!

Наскоро на Уикимедия беше предложено следното предизвикателство: Да качим част от Уикипедия на Луната. Приехме! Но сега ни трябва вашата помощ, за да изберем заедно какво точно да запишем на керамичната плоча, която ще бъде поставена на Луната.

AS11-44-6548
Изглед към Земята от лунната повърхност. Автор: NASA. Лиценз: PD-USGov-NASA

Не е изненада, че българоезичната Уикипедия съдържа статия за Луната. Има и статия за стъпването на Луната. Намира се дори и статия за конспиративните теории за фалшификациите, свързани със стъпването на Луната. И все пак, не на последно място, имаме си и статия за Златната плоча на Вояджър, с която преди почти четири десетилетия човечеството изпраща съобщение за своето съществуване и култура в космоса.

The_Sounds_of_Earth_Record_Cover_-_GPN-2000-001978
Златната плоча на Вояджър. Източник: NASA. Лиценз: PD-USGov-NASA

Доста по-късно, по-точно преди 15 години, започва създаването на Уикипедия. Някои се съмняваха, че такова шантаво нещо като енциклопедия, която всеки може да редактира, изобщо ще просъществува. Имаше и безкрайни дискусии. Но имаше и хора, които просто започнаха да пишат. Останалото вече е част от най-новата човешка история – Уикипедия е най-обхватният източник на човешко познание, създаван някога, продължава да се развива на доброволчески начала и е свободно достъпна за всеки със и дори без интернет връзка.

Кое е по-трудоемко – списването на енциклопедия или качването на робот на Луната?

Всъщност, и двете могат да се окажат удивително приятни предизвикателства, когато сте обкръжени от ентусиасти и съмишленици.

Миналата година фондация XPRIZE обяви надпревара за любителски отбори, като целта е да бъде изпратен апарат на Луната, който да измине поне 500 метра на нейната повърхност и да изпраща снимки обратно към Земята. Един от последните оставащи отбори в надпреварата са  Part-Time Scientists от Берлин. Всъщност, ентусиастите от германската столица работят по такъв проект от 2007 година, много преди състезанието да бъде обявено. Проектът навлиза във финална фаза и когато екипът се запитва какво освен научни проекти може да качи на Луната, отговорът е светкавичен: Уикипедия!

ToTheMoon_Header_png

Това е горе-долу съдържанието на първия мейл, който получихме в Уикимедия. Първата ни реакция беше: „Яко, Луната!“ последвано от „Абе, това що не е в спам папката?“. Съобщението гласеше, че имат нужда от нашата помощ, за да качат Уикипедия на диск. „Е, щом могат да качат робот на Луната, за какво сме им ние да им записваме диск?“, продължавахме да си разсъждаваме на глас ние.

След няколко разговора, посещение в офиса на Part-Time Scientists и разглеждането на свръхинтересни прототипи, картинката почна да се изяснява. Керамичният диск, за който е направено място на борда, е с размер 20 гигабайта. Размерът на Уикипедия във всичките си езикови версии, с всичките ѝ мултимедийни файлове и редакционната ѝ история e няколко терабайта. Значи трябва да се помисли сериозно върху това какво и колко да бъде включено от общото съдържанието от 40 милиона статии на почти 300 езика. И кой да има право да направи този избор? Това са важни въпроси, когато си говорим за дълготрайно архивиране на документи, и то на Луната.

И наистина, това не са въпроси, за които имате време, ако ви предстои да изпратите самоделен робот на Луната и ежедневно преизчислявате гориво, орбити, товароподемност… Затова и екипът от Берлин се свърза с Уикимедия за помощ.

Предизвикателство за всички нас!

Както и при списването на самата енциклопедия, вярваме, че всички трябва да могат да участват в създаването на процеса и в самия подбор на статиите. Затова Уикимедия кани всички да се включат в дискусията по темата! Имаме време до края на годината да изберем и подготвим съдържанието. От екипа, който се свърза с нас, леко скептично ни попитаха дали наистина вярваме, че хора от всички краища на света, говорещи различни езици и с различни културни гледни точки могат заедно и в най-кратко време да създадат обща капсула на времето, представляваща разнообразна извадка на човешкото познание. Вярваме, че е възможно!  

Вижте също


Автор: Димитър Димитров
Редактори: Вася Атанасова, Спасимир Пилев

Един коментар към “Уикипедия на Луната. Буквално!”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.