Уикипедия партнира на Европеана в състезание за писане на статии за история на изкуството

Какво? Europeana Art history challenge #Europeana280
Кога? 15 април – 30 май 2016
Къде? Уикипедия на 40 европейски езика и сродният проект Уикиданни

Лого на „Европеана 280“. Източник: http://blog.europeana.eu

От средата на април до края на май, в 40 езикови версии на Уикипедия тече състезание по писане на статии, част от паневропейската кампания „Европеана 280“, организирана от дигиталната библиотека, музей и културен архив „Европеана“. Инициативата има за цел да събуди интереса на европейците към споделеното им културно наследство и разнообразните произведения на изкуството, които то включва.

Като първа стъпка от проекта, всичките 28 страни-членки на Европейския съюз са били поканени да номинират по 10 произведения на изкуството на своите страни, които са допринесли за общоевропейските течения в изкуството – от готика към ренесанс, от барок към импресионизъм, и от кубизъм към поп арт. Всъщност общият брой на творбите е дори 300, заради поканената допълнително Норвегия и обособените отделно Англия и Уелс. Като страни, поддържащи инициативата, се включват и Армения, Израел и Украйна. А езиковите версии, на които се провежда състезанието, са 40, защото статии могат да се пишат не само на официалните езици, говорени в ЕС, но и на някои местни езици и диалекти, на които се създават и развиват версии на Уикипедия. Такива са например версиите на Уикипедия на арагонски, астурски, бретонски, каталонски, галисийски, северносаамски.

Проектът цели развиването не само на съдържанието на Уикипедия на различните езици, но и подобряването на обектите в сродния проект Уикиданни. Има значение и дали дадена статия се създава изобщо за първи път на някой език, или е превод или разширение на вече съществуваща някъде другаде. Новите статии за творби от  „Европеана 280“, за които не е писано на никой език досега, носят 10 точки в състезанието. Пет точки се дават за статии, които са съществували в някоя от езиковите версии, но са създадени на нов език. Също пет точки носи и чувствителното разширяване на статия-мъниче за някое от произведенията на изкуството. Точки – макар и само две – носи създаването на ново мъниче. По една точка се присъжда и за всеки новодобавен атрибут към обект в Уикиданни или добавена нова препратка към езикова версия.

Уикипедианците, които искат да участват в състезанието, са поканени да се впишат в координационната страница на проекта и там да регистрират точките си. В края на състезанието Европеана ще раздаде и награди – ваучери от Amazon.com или друг алтернативен онлайн магазин. Две международни награди за 100 евро ще се разделят между най-добре представилите се измежду всички уикипедианци, и по две награди по 20 евро – за всяка държава-участничка.

Колаж от избрани от България творби в инициативата „Европеана 280“. Лиценз: Обществено достояние. Източник: http://www.europeana.eu/
Колаж от избрани от България творби в инициативата „Европеана 280“. Лиценз: Обществено достояние. Източник: http://www.europeana.eu/

Като българска уикиобщност, разбира се, първата ни цел е да създадем на български език липсващите статии за десетте произведения на изкуството, излъчени от България. А те са:

На същата страница автоматично се обновява информацията и за българските статии за всички останали 290 творби от Европа.

Трябва да отбележим само една малка, но важна подробност и тя е свързана с авторските права, на които ние в Уикимедия гледаме много сериозно.

Дори и да има статии за всички тези произведения, не всички статии могат да бъдат илюстрирани. Някои от картините, като например „Портрет на Елиезер Алшех“ и „Пейзаж от Цариград“, са на художници, чието творчество все още не е достъпно в сферата на общественото достояние, тъй като са починали преди по-малко от 70 години – Кирил Цонев почива през 1961 година, а Майстора – една година по-рано. По същата причина няма да намери място в Уикипедия и репродукцията на „Пейзажът“ на Златю Бояджиев, починал през 1976 година. Свободното мултимедийно хранилище на Уикипедия – Общомедия, не може да съдържа файлове, които по някакъв начин представляват нарушение на авторските права.

Дългогодишната традиция е уикимедианската общност да оценява внимателно авторскоправния статут на оригиналните творби и на тази база да решава дали да бъдат качвани техните дигитални репродукции. Това е в съзвучие и с принципите на Хартата за общественото достояние на Европеана.


Автор: Вася Атанасова
Редактор: Спасимир Пилев

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.