“Без интервюта, с изключение на Уикипедия” – документиране на Евровизия в Общомедия

Автор: Албин Олсон, уикипедианец
10 май 2014

Една от любимите ми снимки на Кончита Вурст преди няколко дни беше избрана за „качествена снимка“.

Една от любимите ми снимки на Кончита Вурст преди няколко дни беше избрана за „качествена снимка“. Харесва ми да илюстрирам Уикипедия и обичам да правя уникални снимки. Когато шведската изпълнителка Лорийн спечели Евровизия през 2012 г. в Баку, Азербайджан, това означаваше, че Евровизия идва в Швеция, моята страна, и аз ще имам шанса да заснема уникални снимки. Качих 870 медийни файла в Общомедия от Евровизия 2013, Малмьо. Моята цел беше да покажа на уикипедианската общност какъв е потенциалът през следващата [2015, бел. прев.] година, за да може новата страна-домакин да продължи проекта, който аз започнах. През 2013 г. Евровизия беше спечелена от Емили де Форест от Дания и конкурсът се премести през моста Йоресунд, за да се проведе в Копенхаген. Помислих си, че ще мога да продължа проекта и сам. Докато пиша тази статия, статията за Евровизия е преведена на 95 езика и статията за Евровизия 2014 – на 52. Довечера на 10 май 2014 г. повече от 180 милиона хора по света ще гледат живото предаване от Копенхаген. Хората пишат за това в Уикипедия, а още повече го четат. След обявяването на победителите в полуфиналите статиите в Уикипедия бяха обновени за секунди. Но няма почти никакви снимки от състезанието.

В сравнение с миналата година, този път съм по-добре подготвен.

Табелата, която взех със себе си в Копенхаген и показвах на изпълнителите.

Разпечатах си табелка с редовете, които исках изпълнителите да кажат, дори я ламинирах. Също така пристигнах в Копенхаген две седмици преди големия финал, вместо една седмица по-рано. Миналата година дори не подозирах, че съществува възможност за снимане през първата седмица. Присъствах на пресконференциите след полуфиналите и заснех снимки на 20 изпълнители, които се класираха на двата полуфинала, и след това се опитах да заснема видео презентации с възможно най-много от тях. Успях да заснема 12 от полуфиналистите и общо 39 от всички участници.

Първият ден от първата седмицата се състои от „Meet & Greets“ с всички изпълнители. Тази година аз знаех това и на 28 април (понеделник) заснех изпълнителите в стаята за пресконференции, и след това чаках на опашка пред стаята за интервюта. Имаше толкова много репортери, които искаха да заснемат интервюта. „Само 5 минути“. „Само 10 минути“. Когато най-накрая моят ред дойде, аз показвах на изпълнителите моята ламинирана табелка, като ги молех да се представят и да представят своята песен на английски и след това на своя роден език (в някои случаи или два други езика) и след това аз бях готов. Излизах от стаята за интервюта след около 30 секунди и другите репортери ме гледаха винаги учудени колко бях бърз.

След като бях готов, аз бързах към стаята за пресконференции, за да заснема следващия изпълнител и след това отново към стаята за интервюта. Между някои от meet & greets имаше почивки, а след края на почивките водещият на следващата meet & greet щеше да каже „Надявам се да сте имали страхотен обяд“. Но аз никога нямах време за обяд. Имах само когато, стоях на опашка пред стаите за интервюта.

Аз, държейки микрофона на Уикипедия от стипендията, получена от Уикимедия Швеция.

Във вторник нещата се получиха по-добре. Узнах, че мога да размахам микрофона си (с логото на Уикипедия) и да покажа ламинираната табелка на ръководителя на пресата и да обясня, че имам нужда само от 30 секунди. Бързо забелязах промяната в отношението. Имаше по един шеф на пресата от всяка участваща държава и всички те имаха различни правила. Но очевидно почти всички от тях знаеха, че когато потърсят в Google името на някой изпълнител, вероятно ще се окажат в Уикипедия. А и пиарите биха желали статиите в Уикипедия за изпълнителите да бъдат възможно най-добре написани. Изведнъж те ми позволяваха да изпреваря половината опашка, а и другите репортери не се ядосваха толкова, след като аз се нуждаех само от 30 секунди. Някои от пиар шефовете казваха „само за най-големите вестници“, други разрешаваха интервюта само с репортери от тяхната държава. „И човекът от Уикипедия“ (това бях аз). Имаше дори някои, които казаха „Без интервюта, с изключение на Уикипедия“.

Например, когато стоях на опашката за интервюта с невероятната Кончита Вурст от Австрия, нейният пиар, каза че за деня са насрочили интервюта само с най-големите вестници. Един от репортерите беше в стаята за интервюто и докато аз чаках реда си, пиарът каза с усмивка на уста: „И така, кой от вас е от най-големия вестник?“ Аз вдигнах микрофона си с логото на Уикипедия и казах: „Седмият най-голям уеб сайт в света!“. А това всъщност означава доста популярен уеб сайт и един от другите репортери каза „Точка за теб“.

Докато пиша тази статия, големият финал предстои след около 24 часа и аз нямам никаква идея кой ще спечели и къде ще се проведе Евровизия следващата година [2015, бел. прев.]. Всичко, което знам е, че вече в Общомедия има снимка на победителя, също така и видео визитка. Заснех всички изпълнители в пресцентъра и на сцената. До сега съм качил 835 мултимедийни файла от тазгодишното издание на конкурса и още повече очакват да бъдат качени. Тази година успях да запиша видео визитки на всички 37 песни! Всъщност, записах последната днес. За две седмици преследвах всички изпълнители като Покемони (нищо, че никога не съм играл Pokémon) и най-накрая ги хванах всичките. Вчера бях хванал всички, без една изпълнителка. Моли от Великобритания никога нямаше време за интервюта и днес пиарът ѝ обяви, че няма да дават никакви интервюта, защото Моли трябва да си пази гласа. Но разбира се, той каза, че щом е за Уикипедия, тя ще може да запише една кратка визитка!

Моли представя себе си и песента си в Евровизия 2014.

Albin Olsson, Уикимедианец, основно активен в Уикипедия на шведски език и Общомедия. (Оригинален текст в блога на Фондация Уикимедия)


Преводач: Владислав Неделев
Редактор: Никола Калчев

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.