Започва тазгодишното издание на „Уики обича паметниците“

От 15 септември до 14 октомври 2016 г. доброволците от българската версия на свободната онлайн енциклопедия Уикипедия организират фотоконкурс за заснемане на паметниците на културното наследство в България.

Ако посещавате културните забележителности с фотоапарат, снимките, които направите и качите в конкурса, могат да илюстрират статии в Уикипедия както в българската, така и в други езикови версии на енциклопедията. Най-често показваната снимка от миналогодишното издание на конкурса – тази на базиликата „Света София“ в столицата, е видяна над 47 000 пъти само през месец август, а към момента една от снимките на двореца „Врана“ е използвана в 10 различни езикови версии на Уикипедия. И това са само някои от доказателствата за влиянието, което конкурса „Уики обича паметниците“ оказва в световен мащаб!

Снимка на двореца Врана от миналогодишния конкурс „Уики обича паметниците“, използвана в Уикипедия на 10 езика; Noncho Iliev; CC-BY-SA-4.0
Снимка на двореца Врана от миналогодишния конкурс „Уики обича паметниците“, използвана в Уикипедия на 10 езика; Noncho Iliev; CC-BY-SA-4.0

Уики обича паметниците“ (Wiki Loves Monuments) приема всякакви снимки на паметници на културата, като сме подготвили списъци с примерни паметници, за които информация беше взета от Регистъра на културните ценности на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Разбира се, някои от тези културни старини са вече заснети през годините, откакто Уикипедия съществува. Затова и особено много се радваме на снимки на паметници, които все още не са представени в мултимедийното хранилище на Уикипедия – Общомедия, както и на снимки на известни забележителности, но заснети от нетрадиционни ракурси – например отстрани или отзад.

Базиликата Св. София, най-използваната снимка от миналогодишното издание на „Уики обича паметниците“; Miroslav.Nikolov; CC-BY-SA-4.0

За първи път България се включва в състезанието през 2015 г.  Първото му издание е през 2010 г., когато  идеята хрумва на уикимедианците в Нидерландия. През годините интересът към конкурса стремително расте и ежегодно биват дарявани стотици хиляди изображения от над 30 държави. Само в България качените снимки през 2015 г. са над 1700 от 101 участници.

За участие в състезанието не е задължително да сте имали отпреди регистрация и редакции по статиите в енциклопедията. Не е нужно и да сте правили снимките точно през периода на конкурса: преровете старите си архиви и открийте съкровищата в тях. 🙂 Тъй като става въпрос за илюстриране на енциклопедични статии, важно условие е снимките да не са „селфита“ или семейни, а да имат изцяло информационен и образователен характер. Монтажи и манипулирани снимки, които не отразяват обективната действителност, също са недопустими.

Може би най-важното условие на конкурса, което го различава от всички други подобни конкурси е, че автори трябва да предоставят снимките си под свободен лиценз. Това означава, фотографите да са съгласни, че снимките им може да бъдат копирани и разпространявани неограничено и безвъзмездно, както и че освен в Уикипедия, те могат да бъдат ползвани и за всякакви други цели, включително комерсиални.

Критериите, по които протича оценяването на снимките, са:  технически качества, оригиналност и образователна стойност. Всеки може да участва с неограничен брой снимки. Важно е снимките да бъдат придружени от точно описание и информация за заснетия културен обект. А добавянето на геолокационни данни и категории допълнително ще подпомогне използваемостта на снимките.

Вижте 10-те най-добри снимки от миналата година от България. На този адрес са и победителите от всяка държава, както и 10-те най-добри снимки от международния кръг.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.