Географски редактон в Уикипедия

Започва съвместна инициатива на Българското географско дружество, департамент „География“ в Национален институт по геофизика, геодезия и география при Българска академия на науките и Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Географ БГ и потребителска група Бълагарски Уикимедианци за подобряване на статиите свързани с географията на България в Уикипедия.
Портретна снимка на акад. проф. д-р Анастас Иширков. Лиценз: PD-old
Инициативата е във връзка със 150-годишнината от рождението на основоположника на географската наука в България акад. проф. д-р Анастас Иширков и 100-годишнината от създаването на Българското географско дружество.

Българско географско дружеството съвместно с департамент „География“ в Национален институт по геофизика, геодезия и география при Българска академия на науките и Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с подкрепата на Географ БГ и потребителска група Бълагарски Уикимедианци, започва провеждането на Географски редактон в Уикипедия. Целта е да бъдат създадени нови и да се разширят вече съществуващи статии, които са свързани с географията на България.

 

Периодът на географския редактон е от 5 април до 9 ноември 2018 г., но създаването и разширяването на съдържанието в Уикипедия може да продължи и след това. Двете дати са символично избрани – на 5 април 2018 г. се навършват 150 години от рождението на основоположника на географската наука в България – акад. проф. д-р Анастас Иширков, а на 9 ноември ще се отбележат точно 100 години от учредяването на най-старата организация на географите в България – Българското географско дружество.

Лого за честване на 100-годишния юбилей на Българското географско дружество през 2018 г.

Основна цел на кампанията е да популяризира на български и чужди езици историята и съвременната дейност на Българското географско дружество като водеща организация, обединяваща географската общност в България. Също така се предвижда и създаването на нови статии за личности, институции, събития и издания свързани с географията в България.

Кампанията се осъществява в 3 направления:

  • Създаване на нови тематични статии – с цел добавяне на ново енциклопедично съдържание.
  • Превод на съществуващи статии на чужди езици – с цел популяризиране на българската географска общност в международен план.
  • Обогатяване и коригиране на текстовото и визуално съдържание на вече съществуващи статии – с цел повишаване на качеството им.

Българското географско дружество ще награди най-активните в кампанията уикипедианци със специални географски награди и грамоти.

Организаторите на кампанията призоват за активност и апелират към всеки, който разполага с архивни документи и снимки, които могат да спомогнат за обогатяването на географското съдържание в Уикипедия на български език, и желае да ги сподели, да го направи чрез редакторска намеса в Уикипедия или изпрати своите материали на електронната поща на БГД: geography_bg@abv.bg

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.