Калина Маджарова, архивите и Уикипедия

Публикуваме интервю с младши експерт Калина Маджарова от Държавен архив – Стара Загора, отдел в дирекция „Регионален държавен архив“  Бургас. Както е известно Държавна агенция „Архиви“ и Уикипедия си сътрудничат от 2012 г. и вече над 10 000 документа са цифровизирани и се използват за илюстриране на стотици статии в енциклопедията на над 80 езика.
Калина Маджарова на връх Шипка – най-българският връх, както сама казва. (личен архив)
От средата на тази година Калина Маджарова периодично и доброволно създава статии за личности, чийто живот е свързан със Стара Загора и областта.

Здравей, Калина! Представи се накратко, с какво се занимаваш?

Благодаря, че се обръщате към мен и оценявате приноса ми за Уикипедия. Казвам се Калина Тончева Маджарова. По принцип съм от Габрово, но съм омъжена и живея в Стара Загора. Работя като младши експерт в Държавен архив – Стара Загора.
Бях щастлива, че имах възможността да се присъединя към вашата общност, чрез едно обучение тук в Стара Загора, организирано от библиотека „Родина”. Когато ми се удаде възможност гледам да напиша по нещичко.
Уики обучение в Стара Загора, 14 юни 2017. (Автор: Спасимир Пилев, лиценз: CC BY-SA 4.0)

Какво са за теб архивите и работата ти в тях?

Преди всичко те са Памет, История. Те са Знание и не на последно място Бъдеще. Те са институцията, която съхранява живота на обществото и на отделните хора, за да останат те в бъдещето. С новите технологии и Вас, чрез дигитализацията документите стават още по-достъпни и популярни.

Вече имаш няколко написани статии в Уикипедия за личности, свързани с историята на Стара Загора. Какво те подтикна да ги напишеш?

Първо тези личности ми бяха непознати, но след досега с документите за техния живот, те ме провокираха и реших да споделя наученото. За Зюмбюля Попстефанова аз самата не бях и чувала, но сега вече хората ще я знаят. По същия начин и за Стоян Моллов, на когото скоро правихме изложба по повод 160 години от рождението му, бурният му живот буди само възхищение. Така е с Колю Лисичев, Христо Шиваров и другите за които нещичко написах. Те са достойни хора и ние сме длъжни да пазим спомена за тях. А Уикипедия е мястото, което дава възможност за популяризирането им. За което Благодаря.

Би ли продължила да допринасяш в Уикипедия и как би мотивирала други твои колеги да допринасят към Уикипедия със свободно знание?

Да, с удоволствие. Тук край мен има толкова много знание, че то трябва да получи трибуна. Така и самата аз се обогатявам и научавам нови неща.
По отношение на мотивацията на други да пишат! Не знам! Хубаво би било повече от служителите на архивите да са доброволци на Уикипедия. Сътрудничеството с вас трябва да продължава, защото е много  ползотворно. С това бих мотивирала и други мои колеги от всички архиви да станат помощници на вас и вашата мисия. По този начин богатството на архивите се споделя. Архивите като институция ще придобият по-голяма известност.

Може да добавиш още нещо.

Писането в Уикипедия за мен е отмора. То е удоволствие и се надявам да е от полза за всички.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.