Източноевропейски едитатон се проведе в София

На 10 ноември 2018 година в уютната обстановка на Гьоте институт София се проведе мащабен международен уикипедиански едитатон. По покана на домакините от Гьоте институт София дойдоха уикипедианци от Германия, Румъния, Украйна, Македония, Сърбия, Гърция и разбира се България.

Денят бе интензивен. Започнахме с въвеждащи лекции за Уикипедия – Вася Атанасова и Жюстин Томс, Уикиданни – Мати Блум, след което следобедът бе отреден на създаване на нови статии по темите култура и библиотеки.

Присъстваха близо 50 души! В едитатона се включиха 2 души от Румъния, 3 от Украйна, 3 от Гърция, 3 от Македония, 6 от Германия, 4 от Гърция, както и 7 уикипедианеца от България и много хора, които за първи път се учеха да създават съдържание в Уикипедия, главно библиотекари от цялата страна.

В резултат се създадоха 18 нови статии на български език, 2 на английски, 3 на немски, 8 на гръцки, 6 на македонски, 9 на румънски, 7 на сръбски и 5 на украински или като цяло 58 статии! Подробностите са тук.

В залите на Гьоте институт цареше оживление, приятелски дух и силна уикипедианска атмосфера! По уики традиция всички носеха лакомства от своите държави, което усмихваше хората допълнително и подпомагаше добрата работа.

Събитието бе чудесно! Благодарим за доброто партньорство на Гьоте Институт София.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.