Интервю с Жоау Александре Песчански от Уикимедия Бразилия

В наша месечна среща с интересни уикипедианци от цял свят днес Ви представяме Жоау Александре Песчански от Уикимедия Бразилия – университетски преподавател, баща на две деца, отдаден уикипецианец.  

Жоау Александре Песчански (в средата) – Уикимедия Бразилия Photographer Rodrigo Tetsuo Argenton

This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

 

Как започна историята Ви с Уикипедия?

Започва от 2011. Дипломният ми ръководител – визионера Ерик Олин Райт – помоли всички учиници, участващи в семинара, който водеше, да спомогнат за Уикипедия. Той тъкмо беше написал влиятелна книга на име Envisioning Real Utopias, в която една от главите е теоретична дискусия за Уикипедия. Като президент на Американската социологическа асоциация в същата година той публикува призив към социалните учени да приемат Уикипедия за сериозно. В този контекст през 2011 направих два основни приноса към проекта, и двата на английски. Вторият ми принос беше направен в контекста на семинара на Ерик и написах няколко параграфа за книга от полският политолог Адам Пшеворски. Първият ми набор от редакции вероятно беше в основата на това, което щеше да стане моето пътуване в света на Уикимедия. Докато седяхме в Капитолия в Медисън, в контекста на протестите в Уисконсин през 2011 г., приятел и аз решихме, че трябва да допринесем за разказване на историята на протестите, в които бяхме въвлечени, така че отворихме лаптоп и направих своята първа редакция. Винаги се усмихвам, когато виждам, че този принос все още съществува.

В Бразилия през 2014 г., сега беше мой ред да провеждам семинари, тъй като току-що бях нает като професор в Училище по социални комуникации Cáspesr Líbero, и реших, че ще приема сериозно Уикипедия. Възложих на всеки един от моите студенти статия , по която да работи по време на целия семестър, докато преподавах семинар по политически науки. Темата: убитите и изчезналите в бразилската военна диктатура. Това беше много голям проект – редактирали сме хиляди записи, създавайки почти 200 статии по главната тема, в сътрудничество с Националната комисия за истината. Първата ми статия на португалски беше Ерик Олин Райт; втората ми – списък с хора, убити или изчезнали по политически причини, заради бразилската диктатура. В началото този списък беше просто сбор от имена; сега, това е фантастична бот-генерирана таблица – увеличаването на възприемането на технологиите в тази статия до известна степен описва моето развитие в проектите. Но тогава не мисля, че бях наистина Уикимедианец.

Мисля, че наистина разбрах, че принадлежим към света на Уикимедия (или обратното, светът на Уикимедията принадлежи към мен), когато майка ми се разболя през 2015 година. Редактирането в Уикипедия за мен беше стратегия за справяне с нейната болест и по-късно с траур, както написах в блог пост през 2017 година. В този контекст намерих подкрепа и любов от хората, които сега наричам свои приятели, в местната и световната общност. Понякога хора, които не познавах – някои от тях още не познавам – бяха до мен. Също така се чувствах добре да допринасям за Уикипедия. Споделянето, това да принадлежиш към нещо и грижата са основите на нашата общност и предполагам тогава се превърнах в Уикимедианец.

И това беше голямо пътешествие! Редактиране, промяна на света и самооткриване. Станах все по-ангажиран с местното организиране – което в случая с движението на Уикимедия също е глобално организиране, което доведе до и подкрепи невероятни програми и дейности. Бях вдъхновен от личности, предложения и идеи, наскоро дълбоко свързани с идеята за деколонизиране на интернет, по инициатива на невероятните приятели в Whose Knowledge?. Занимавам се с политиката на Уикимедия, служейки в повторно признатата потребителска група Wiki Movimento Brasil. Приятелите ми от тази потребителска група вероятно са едни от най-добрите, които някога съм имал. Познаваме се един друг, уважаваме се и сме способни да правим значими дейности заедно. Пиша това като лично свидетелство, но всички те са част от него и са до голяма степен това, което ме стимулира да продължа напред.

Мисля, че няма по-добър начин да се сложи край на този дъъълъг отговор (и съжалявам читатели!) освен със скорошен магически момент, поне за мен. По време на edit-a-thon за подобряване на съдържанието на жените футболисти, през юни 2019 г. бях там, когато едно от моите седемгодишни (имам близнаци! И четиригодишно!) написа първата си статия, като избра потребителското име R2D2Y, като робота на „Междузвезни войни“ и инициалите на моето дете! Това, което можем да постигнем, е просто магия.

А Академия и Уикипедия – Вашите проекти – моля, кажете ни повече за това?

Водил съм 55 програми, включително големи образователни програми. В Бразилия са участвали над 2000 студенти, които са допринесли с 85,5 милиона думи за проектите. Подобрени са почти 90 000 статии и статии; създадени са 50 000 статии и елементи; качени са почти 50 000 файла. Като методолог се опитвам да приема тези програми като възможност за създаване на съзнание в Уикимедия и установяване на партньорства, както и научни изследвания и иновации.

Пример за това е работата за подобряване на съдържанието на бразилските избори. Проведох семинар по бразилската политика и в този семинар помолих студентите да напишат статии за общинските избори. Основанието ми е, че когато търсят информация, започват да разбират как работят изборите, какво е предизборна кампания и така нататък. Това са теми, които след това обсъждаме в клас. Резултатът е също много важен, тъй като в малките и средни градове в Бразилия местната преса не е развита и избирателите са изправени пред реални предизвикателства да намерят качествена информация за политиката. Представил съм тази работа в блог пост и в доклад от конференцията. В оценяването на семинара учениците се съгласиха, че социалното въздействие е невероятно; въпреки това, те се оплакаха, че редактирането е скучно, тъй като включваше събиране и организиране на изборни резултати.

Тази негативна оценка беше разстройваща, тъй като цялата идея за ангажиране на студенти в проекти на Уикимедия е да ги накарат да вършат смислена работа. Така че, съвсем наскоро с един мой студент, който вече е Уикимедианец, разработихме инструмент за автоматизиране (чрез Уикидата) създаването на солидни проекти за избори в Бразилия, включително the entry introduction, информационната лента, таблиците и т.н. Този инструмент е подобрение на ресурс разработен от редактори в английската Уикипедия. От нашата гледна точка беше важно да развием инструмента, за да накараме учениците да съсредоточат енергията си в това да изследват как конкретните изборни кампании, по които им е било възложено да работят, са се развили. Вероятно сме допринесли за над хиляда статии за избори в този набор от програми.

Друг пример е образователната работа, извършена в проекта с Museu Paulista, една от нашите настоящи инициативи на GLAM-Wiki. Това е важен случай, тъй като музеят е затворен в продължение на много години и успяхме да го отворим в дигиталния свят. Качихме над 20 000 артикула от музейната колекция. В три университета преподаватели и студенти обединиха усилията си, за да подобрят съдържанието, свързано с музея в Уикипедия, да напишат уикикнига за колекцията от музейни фотографии… но бих искал да подчертая една дейност, с която се гордея: под ръководството на музейните педагози и професионалисти от НПО, работещи с хора със зрителни увреждания, създадохме сценариите и записахме стотици аудио описания на картини (пълен списък). Тези файлове са достъпни чрез Уикидата на няколко записа от Уикипедия, като списъци и статии за конкретни картини. Проведохме семинари в НПО, в които ученици с увредено зрение, които посещават класа по история на изкуството, използват това съдържание. Мисля, че това е един от най-важните проекти, които съм водил.

Трети пример е съвкупността от дейности, за които съм допринесъл като член на Центъра за изследване, иновации и разпространение на невроматиката (RIDC NeuroMat). Това е голяма лаборатория на Вероятностите и Статистиката в Сао Пауло, където заемам длъжност ръководител на научноизследователска дейност. В лабораторията сме създали големи програми на Уикимедия, координиращи дейности за подобряване на съдържанието на Вероятности и Статистика на Уикипедия на португалски език. Например, професор и Уикимедианец са работили по най-гледаните теми в математиката в Уикипедия и са ги подобрили до степен, че са станали Избрани статии: средна стойност, медиана, разпределение на вероятностите и т.н. Португалската Уикипедия вече може да има най-голям брой статии, посветени на математиката в различните езици, в резултат на тази работа, и тези записи се разглеждат от милиони хора всяка година.

Също така в рамките на RIDC NeuroMat създадохме Wikidata Labs. Тези лаборатории се смятаха за пространства, в които бихме създали възможности и знания в общността за работа с Уикидата и интегрирането ѝ в другите проекти. Провеждаме ежемесечни срещи, на които гост-лектор изнася лекция в продължение на един час и половина по тема, която общността смята, че трябва да развием, което е последвано от следобед на практически дейности за подобряване на проектите. Досега проведохме седемнадесет от тези лаборатории и имаме договорен график за още три лаборатории. Някои от най-известните Wikimedians от Бразилия и в чужбина водят дискусии в лабораториите; някои от тях бяха организирани като дистанционни лекции. Донякъде бях от позакъснелите с Уикидата, тъй като до края на 2017 г. не бях сигурен как работи и за какво е построен, но мога да кажа, че днес това е проектът, към който най-много ми харесва да допринасям.

Защо инвестирате време и усилия в такива проекти? Каква е наградата за вас?

Знам, че правим много неща, но винаги обичам да си спомням глобалната общност, която е Бразилия. Сложна страна от Глобалния юг, с много възможности, но и предизвикателства и заплахи… Бразилия е на най-ниските позиции в класацията на образованието в света. Математическата грамотност постоянно намалява. Затварят се държавните университети, унищожават се музеи и други културни институции. Икономическото неравенство и бедността са неприемливи – сред най-високите в света. В момента се сблъскваме с дълга икономическа и политическа криза, в смисъл на това, че крайнодесният политик е станал президент. Да бъда Уикимедианец- и да участвам в дейността на Уикимедия, е начин да допринеса за развитието на моята страна. В страна, където хората срещат трудности да имат достъп до образование и култура, всеки файл, който качваме, всеки запис, който пишем, всеки принос има значение.

Успяхме да структурираме нашата потребителска група и програмите, които води в относително неблагоприятни обстоятелства. Мисля, че вършим невероятна работа, особено в контекст, в който бразилската общност не получи почти никаква подкрепа от Фондация Уикимедия през последните две години. Разбирам, че Фондация Уикимедия ще промени политиката си към Бразилия и с нетърпение очакваме да работим с тях.

И какво означава за Вас Уикимедия?

Присъединих се към проектите на Уикимедия от теоретична гледна точка, под влиянието на моя ментор, но наистина разбрах какво означава Уикимедия, когато се запознах с общността. Динамиката ѝ може да бъде изтощителна и обезсърчаваща, но тази общност е силата на това, което правим. Тя практикува богатство на творчество, опит, ангажираност към отворени знания, което е създало една необичайна енциклопедия, в която всеки може да допринесе, да се издигне като основен паметник на образованието и културата. Разбира се, много трябва да се направи – и аз съм особено загрижен за насърчаване на разнообразието на знанията – но нашите постижения са просто невероятни!

Нашата общност трябва да се приема сериозно. Силата, която тя въплъщава, трябва да бъде основата, на която ние организираме. Тази общност ни дава възможност да експериментираме със системи за взимане на властта на участието и радикална егалитарна демокрация. Това са амбициозни идеи, свързани с проучването на Ерик Олин Райт, но аз винаги ги затварям в принцип, който е в основата на моята ангажираност с политиката на Уикимедия: всеки трябва да има равен достъп до средствата, необходими за тяхното значително участие и значение в обществените решения, които засягат техния живот и съответно до степента, до която тези решения засягат живота им.

Усещането ми е, че скорошната динамика в света на Уикимедия се е провалила с радикалния демократичен принцип, към който съм силно ангажиран – това е принцип, който споделям с много други Уикимедианци. Като пример: винаги съм объркан от решенията взети от ръководството за регулиране на общността, които не се основават на прозрачни процедури и консултации в общността. Краткосрочните крайни резултати биха могли да бъдат оправдани и подходящи, но процесът, чрез който те са били взети, подкопават самата устойчивост на тези резултати. Няма процес на учене, когато орган, който трябва да поощрява обществото, зависи от възприемането на стратегии за взимане на решения от ръководството и този процес е ядрото на идеята на Уикимедия, идея, за която си струва да се борим. Създаването на стратегии, чрез които можем да се поучим от общността, за да организираме и управляваме себе си, е голямо предизвикателство, но не може да бъде пренебрегнато и отхвърлено.

Вашето съобщение до всички хора, които все още не редактират / допринасят за Уикипедия?

Това, което знаете, има значение!

Срещал съм хора, които са знаели много за своя квартал, но са нямали идея, че историята им е от значение за останалия свят. Има значение. Една запазена снимка може да бъде единственият образ за статия. Има значение. Един документ с копие може да е единственият съществуващ файл на важно събитие. Има значение. Вашите устни сведения може да бъдат единственият източник на информация за цялата общност. Има значение. Всички тези потенциални приноси принадлежат към екосистемата на свободните знания и ние можем да ви помогнем да внесете знанията си в проекти на Уикимедия.

Интервюто направи: Жюстин Томс

Превод: Диана Соколова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.