Уики обича паметниците – за първи път в България

За първи път през 2015 година превърналият се в традиция за уикимедианските общности по света фотоконкурс „Уики обича паметниците“ ще има и българско издание. Състезанието за заснемане и качване под свободен лиценз на паметници на културното наследство, се организира от глобалното доброволческо движение „Уикимедия“ от няколко години, като срокът за участие през 2015 година е от 1 до 30 септември.

Participating_Countries_WLM_2015.svg

Културното наследство е важна част от знанията, които „Уикипедия“ събира и разпространява. Всеки може да допринесе с изображения, както и да пише статии. Една снимка струва колкото хиляда думи наведнъж на всеки език и местните ентусиасти могат да (пре)открият културната, историческата и научната значимост на своята страна и околност. За улеснение на участниците сме направили списък по области на обектите от регистъра на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Нещо повече, ако сте правили снимки на паметници от културното наследство на друга държава, можете да участвате в съответния национален етап на конкурса „Уики обича паметниците“. Единственото условие е конкурсът да се провежда в тази държавата през настоящата 2015 година. По същия начин и чужденци, посещавали България, са добре дошли да участват със своите свободни снимки в българския етап на конкурса.

На етапа на националния конкурс ще бъдат определени десетте най-добри снимки от България за участие в международния етап на конкурса. Голямата награда на международния кръг е пътуване до Италия за участие в годишната конференция „Уикимания 2016 Езино Ларио“.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.