Вече над 4000 документа от „Архивите“ дигитализирани в Уикипедия

Документите от българската Държавна агенция „Архиви“, дигитализирани и качени за ползване в най-голямата електронна енциклопедия в света, Уикипедия, днес надхвърлиха бройката от 4000. От март 2013 година, когато стартира сътрудничеството ни с „Архивите“, няколко редактори-доброволци откриват уникални архивни документи и кадри, с които илюстрират енциклопедичните статии в българската и много други версии на Уикипедия.

След като бъдат сканирани с достатъчно добра разделителна способност, сканираните документи се качват от доброволците в мултимедийното свободно хранилище на Уикипедия – сродния проект Общомедия (Wikimedia Commons). Немалка част от тях след това биват използвани за онагледяване на статии. Така след три години и половина се стигна до 4000-ния сканиран документ, който представлява снимка на сватбен обичай в село Галичник, Македония, открит във фонда на етнографа проф. Христо Вакарелски.

„Сватба в Галичник, Македония“. Фонд: 2072K „Христо Вакарелски“, опис: 1, архивна единица: 502, лист: 17. Източник: Общомедия

Не само когато се качват в Общомедия, но и когато се ползват в публикации навън, документите от ДА „Архиви“ следва да се цитират с точните им искови данни: номер на фонда, номер на описа, номер на архивната единица и на поредния лист. Това коректно цитиране осигурява всеки заинтересуван от даден документ читател да може еднозначно да го открие сред милионите документи, които българските държавни архиви съхраняват.

Сканираните благодарение на сътрудничеството между „Архивите“ и Уикипедия документи досега са илюстрирали над 370 статии на български език и над 350 на различни чужди езици, включително датски, грузински, китайски, иврит, изкуствения език есперанто и „отмрелия“ латински. Това на практика извежда сътрудничеството на „Архивите“ с Уикипедия от национално на международно ниво.

Освен за илюстрирането на вече съществуващи статии, откриването на ценните архивни кадри е послужило като повод досега да бъдат създадени над 60 нови статии на български – най-вече биографии на значими личности от областта на историята и културния живот на България от началото на 20-ти век.

Сътрудничеството между Уикипедия и „Архивите“ е пример за т.нар. GLAM проекти, съкратено от Galleries, Libraries, Archives and Museums (Галерии, Библиотеки, Архиви и Музеи), каквито има и на други места по света, но за България беше първото по рода си. Българската уики общност е отворена за сътрудничества и с други GLAM институции, които желаят да споделят своите ресурси и да подпомогнат свободния обмен на знания и култура.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.