Победителите от „Уики обича паметниците“ в България 2015

Приключи едномесечният срок, който журито на националния етап на фотоконкурса „Уики обича паметниците“ имаше на разположение за пресяване на снимките на българското културно наследство, които бяха качени за участие под свободен лиценз. Представяме Ви десетте най-добри фотографии от тазгодишното, първо, издание на състезанието в България, проведено в общо 33 страни от пет континента. В следващия етап ще бъдат определени международните победители.

Тази година българските участници дариха 1736 снимки в рамките на състезанието, качвайки ги в мултимедийното хранилище на Уикимедия – Общомедия. По този начин надминаха бройката от 1614 снимки, дарени в рамките на „Уики обича Земята“ – другия фотоконкурс, в който България взе участие тази година за първи път – за свободно лицензирана природна фотография от защитени местности и територии.

В българския кръг на конкурса журираха петима уикипедианци, двама от които бяха и в тричленното жури „Уики обича Земята“. Оценяването на големия брой снимки беше улеснено от онлайн инструмент, специално разработен от украинската уикимедианска общност, достъп до който ни беше специално предоставен. Инструментът работи на принципа на „сляпото гласуване“, при което до последно журиращите не си знаят взаимно оценките и така запазват собствения си безпристрастен поглед върху състезанието.

# 1
На първо място  журито е определило снимка на църквата „Света Богородица Петричка“, в Асеновата крепост, намираща се край Асеновград. Наречена е на цар Иван Асен II, който през 1231 г. прави редица поправки по нея с цел заздравяването ѝ.

Църква „Света Богородица Петричка“, Асенова крепост
Църква „Света Богородица Петричка“, Асенова крепост (Потребител:Спасимир, лиценз: cc-by-sa-4.0)

# 2
Второто място печели „Паметникът на свободата“ на връх Шипка, част от Националния парк-музей Шипка, издигнат с цел да увековечи подвига на падналите за свободата на България на мястото, отбранявано по време на Шипченската битка.

„Паметник на свободата“, връх Шипка
„Паметник на свободата“, връх Шипка (Потребител:BiserYanev, лиценз: cc-by-sa-4.0)

# 3
Класираната на трето място снимка е от село Ковачевица, община Гърмен, област Благоевград. Запазило автентичния си вид от XVIII-XIX век, то е едно от най-известните и красиви български села.

Улица и къщи в Ковачевица
Улица и къщи в Ковачевица (Потребител:Borislav Krustev, лиценз:cc-by-sa-4.0)

# 4
На четвърто място журито е поставило снимка на църквата „Свети Йоан Богослов“, която е най-забележителната и стара сграда в Земенския маснастир. Църквата датира от самото основаване на манастира през XI век и е представител на кръстокуполната архитектура.

Църквата „Свети Йоан Богослов“ в Земенския манастир, филиал на Националния исторически музей. (Потребител:Simeon Goranov, лиценз:cc-by-sa-4.0)

# 5
Ротондата „Свети Георги“ в София е една от най-големите забележителности на столицата и смятана за най-старата запазена сграда, построена по времето, когато София е била резиденция на императорите Галерий и Константин Велики. Снимка на Ротондата заема петото място в конкурса.

Ротондата „Свети Георги“ в София. (Потребител:Miroslav.Nikolov, лиценз:cc-by-sa-4.0)

# 6
Шестата снимка в класацията е на един от символите на Трявна – кулата, в която се намира чacoвникoвият мeхaнизъм, изработен през 1815 г. от мaйcтoритe Къню и Гeню Рaдocлaвoви oт Гaбрoвo. Механизмът рaбoти и дo днec! Лeгeндaтa рaзкaзвa, чe зa дa ce пoлучи рaзрeшeниe oт ocмaнcкaтa влacт зa cтрoeжa нa кулaтa, жените в Трявна трябвaлo дa ce oткaжaт дa нocят coкaй – трaдициoнeн нaкит зa глaвa, нaпoдoбявaщ крacива цaрcка диaдeма.

Часовниковата кула в Трявна. (Потребител:Borislav Krustev, лиценз: cc-by-sa 4.0)

# 7
На седмо място е класирана снимка на Храм-паметникът „Рождество Христово“, който се намира в село Шипка в подножието на връх Шипка. Храмът е посветен в памет на руските войници, загинали през освободителната Руско-турска война (1877–1878).

Храм-паметникът „Рождество Христово“ (Шипченски манастир). (Потребител:Radostina Nedialkova , лиценз: cc-by-sa 4.0)

# 8
Осмото място заема снимка на църквата на Соколския манастир „Успение Богородично“, известен още като Габровско-Соколски манастир.  На 31 юли 1856 г. тук се приютява четата на Капитан Дядо Никола, който има намерение да превърне манастира в център на подготвяното от него въстание. Тук е и осветено знамето на четата на Васил Левски.

Соколският манастир „Успение Богородично“, Габрово. (Потребител:Evashumkova, лиценз: cc-by-sa 4.0)

# 9
На девето място в подреждането е един от най-значимите културни паметници в България, символ на България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО – Рилският манастир. Това е един от най-сниманите обекти в конкурса „Уики обича паметниците“.

Рилският манастир. (Потребител: CHILIEV, лиценз: cc-by-sa 4.0)

 

# 10
След като оглави класацията, църквата „Света Богородица Петричка“ в Асеновата крепост ще я и закрие, този път от малко по-различен ракурс.

Църква „Света Богородица Петричка“, Асенова крепост. (Потребител: Alexis88bg, лиценз: cc-by-sa 4.0)

А сега ни остава да стискаме палци десетте снимки, излъчени от България, да се представят достойно сред конкуренцията от останалите около триста снимки в международния кръг на състезанието.

 

Автори: Никола Калчев, Владислав Неделев
Редактор: Вася Атанасова

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.