Сътрудничеството ни с Държавния архив – вече и във формат на международно състезание

През март 2016 г. ще станат четири години откакто българската уикиобщност има споразумение за сътрудничество с българския Държавен архив. Един изключително важен за Уикипедия проект, който допринася за подобряването и разширяването на съдържанието на енциклопедията с безценни илюстративни материали и оригинални източници.

В началото на септември се похвалихме, че дигитализираните снимки и документи от Архива надхвърлиха четири хиляди, но два месеца по-късно техният брой е нараснал чувствително и вече е над 5 300 и продължава постоянно да расте. Главният „виновник“ за прогреса по сътрудничеството е Спасимир Пилев, редактор в българоезичната Уикипедия от 2008 година, автор на десетки енциклопедични статии и на стотици оригинални снимки на български природни и културни забележителности.

Спасимир Пилев в Държавния архив. 09.04.2015. Автор: Никола Калчев. Лиценз: CC-BY-SA 4.0
Ето го и Спасимир. Спасимир Пилев в Държавния архив. 09.04.2015. Автор: Никола Калчев. Лиценз: CC-BY-SA 4.0

В последно време, Спасимир ходи в Архива почти всяка седмица и прекарва поне по няколко часа, проучвайки фондове, описи и архивни единици в търсене на интересни за Уикипедия документи и цели фотоколекции. Сред тематиките, които по-систематично е проучвал и дигитализирал, са фондовете на български театри и театрални дейци от началото на XX век, колекциите на Монархическия институт, архивите на българския етнограф Христо Вакарелски… Случва се и да изпълнява „поръчки“ от други уикипедианци, които нямат възможност да посещават Архива и сами да търсят материали по темите, които ги интересуват.

Но работата по сътрудничеството с Архива далеч не свършва с посещенията на уютната читалня 100 на ул. „Московска“ № 5 и със сканирането на документите и качването им в мултимедийното свободно хранилище Общомедия. За да бъдат наистина полезни носители на знание, трябва колкото се може повече от тези документи да бъдат включени в статиите в Уикипедия и да бъдат подходящо категоризирани, за да са намираеми при търсене по ключови думи. И тъй като Общомедия е международен и многоезичен проект, е желателно описанията им да са достъпни не само на български език, но и на колкото се може повече други езици… Все неща, които не изискват физическо присъствие на място в Архива.

Така в началото на ноември на Спасимир му хрумва една страхотна идея…

Спасимир Пилев в Държавния архив. 09.04.2015. Автор: Никола Калчев. Лиценз: CC-BY-SA 4.0
Ето я и страхотната идея. Спасимир Пилев в Държавния архив. 09.04.2015. Автор: Никола Калчев. Лиценз: CC-BY-SA 4.0

Да направи състезание, което да мотивира повече хора да се включат от разстояние в сътрудничеството между Уикипедия и Държавния архив.

Още през първите няколко дни след като предлага идеята си, с помощта на Никола Калчев тя добива международно измерение: оповестена е във Фейсбук групата на уикимедианците от Централна и Източна Европа, а условията на конкурса са преведени на английски и немски език. Намерение за участие вече са заявили доброволци не само от България, но и от Аржентина, Армения, Грузия и САЩ. Те, както и всички желаещи, са поканени от 15 ноември до 15 декември 2015 г. да редактират и създават на нови езици описанията на снимките, да добавят категории на снимките и снимки – в статиите, както и да пишат нови статии. Поради разнообразния характер на редакциите, условията на състезанието включват точкова система, по която се изчислява общият брой точки и – съответно – класирането накрая. Най-много точки, разбира се, се дават при създаването на нова енциклопедична статия, за която архивните материали могат да послужат като илюстрация или дори източник на информация.

И за да стане още по-интересно и интерактивно, междувременно се появи и още едно направление на състезанието, наречено Галерия „Тогава и сега“. Предизвикателството към участниците е да открият сред архивните документи фотографии на сгради, природни и културни обекти, и дори цели градове, за които в Общомедия има съвременни снимки, и то снимани от същия или сходен ракурс. Дори и само няколко такива пътуващи във времето градчета, острови и заливи са ни достатъчни, за да получим още едно доказателство за това колко ценна – за нас и за света – е паметта, съхранявана в българските държавни архиви.

Пристанището на Тасос, 1940-те. Автор: Неизвестен. Лиценз: Обществено достояние. Източник: Държавен архив / Wikimedia

Пристанището на Тасос, 2003. Автор: Karaj. Лиценз: Обществено достояние. Източник: Wikimedia

Град Яйце, Босна и Херцеговина, преди 1944. Автор: Неизвестен. Лиценз: Обществено достояние. Източник: Държавен архив / Wikimedia

Град Яйце, Босна и Херцеговина, 2011 г. Автор: Igor Trklja. Лиценз: CC-BY-SA 3.0. Източник: Wikimedia

Остров Пескатори в езерото Лаго Маджоре, 1930-те. Автор: Неизвестен. Лиценз: Обществено достояние. Източник: Държавен архив / Wikimedia

Остров Пескатори в езерото Лаго Маджоре, 2012. Автор: Michele Ursino. Лиценз: CC-BY-SA 2.0. Източник: Wikimedia

Арката на мира в Милано, 1930-те. Автор: Неизвестен. Лиценз: Обществено достояние. Източник: Държавен архив / Wikimedia

Арката на мира в Милано, 2011. Автор: Luca Volpi (Goldmund100). Лиценз: CC-BY-SA 3.0. Източник: Wikimedia

Има идея състезанието да се провежда оттук нататък веднъж годишно през зимните месеци. Ако обаче толкова ви е вдъхновило, че не можете да изчакате цяла година, а искате веднага да се включите в сътрудничеството между Архивите и Уикипедия, пишете на дискусионната страница в Уикипедия или до пощенския списък partnership-archives{at}wikimedia.bg.

Aвтор: Вася Атанасова

Един коментар към “Сътрудничеството ни с Държавния архив – вече и във формат на международно състезание”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.