Фондация Уикимедия започва годишната си дарителска кампания

Превод от блога на Фондация Уикимедия
Wikimedia Foundation to begin annual
year-end contribution campaign
, 01.12.2015

Фондация Уикимедия разчита на малките дарения, за да поддържа глобална палитра от програми. Снимка от НАСА, обществено достояние.

Днес, 1 декември, Фондация Уикимедия стартира отново годишната си дарителска кампания в англоезичната Уикипедия в подкрепа на Уикипедия и нейните сродни проекти. Уикипедия се издържа предимно от малки индивидуални дарения, средно от 15 долара всяко. В дните преди 15-тата годишнина от създаването ѝ, ние призоваваме читателите, които ценят Уикипедия, да помогнат тя да продължи да съществува и да расте и през следващите години.

Уикипедия започва съществуването си на 15 януари 2001 година със смелата визия да създаде свят, в който всеки отделен човек на планетата има достъп до сбора на цялото  човешко познание. Развивана изцяло от доброволци, Уикипедия се е превърнала в един от най-популярните уебсайтове в света. Тя предлага повече от 35 милиона статии на близо 300 световни езика и всеки месец страниците ѝ биват отваряни над 15 милиарда пъти. Заедно със сродните си проекти като мултимедийното хранилище  Общомедия, което съдържа над 29 милиона свободни изображения, видеа, аудио-файлове и документи, Уикипедия помага на хората да откриват и опознават света около тях.

За тези почти 15 години, хората изживяват радостта от познанието чрез енциклопедията и нейните сродни проекти. Ето и само някои от скорошните примери:

  • Доброволецът и естествоизпитател  Джийван Джоузи от Керала, Индия, спомага за идентифицирането на нов вид насекомо от семейство Tipulidae благодарение на свободнолицензираните си снимки, качени в Общомедия.
  • Младият изобретател Джак Андрака използва научните статии в Уикипедия, за да разработи прототип на потенциално революционен метод за скрийнинг на рак преди да навърши 17 години.
  • Уикипедианката Емили Темпъл-Ууд редактира Уикипедия от 12-годишна. Самата тя прохождащ учен, тя създава уикипроекта „Жени учени“, за който се оценява, че е удвоил присъствието на жените учени в Уикипедия на английски.
  • Студентът по компютърни науки Оуен Корнък създаде WikiGalaxy, тримерна визуализация, която превръща Уикипедия в галактическа мрежа на познанието.
  • Доброволката Лурдес Карденал, на 75 години, е най-отдавна допринасящата активна редакторка в испаноезичната Уикипедия, и ментор на уикипедианци от цял свят.
  • Семейство Гуудол от Тиера дел Фуего преплаваха Тихия океан за една годинаизползвайки Уикипедия, за да откриват света — от системите за класификация до цивилизациите.

Малките дарения позволяват на Фондация Уикимедия да поддържа Уикипедия и сродните ѝ пректи бързи, достъпни и сигурни, давайки цялото това познание в ръцете на хората от цял свят, безплатно. Дарителските приноси не само поддържат критично важните системи, но позволяват и новите технологични подобрения, с които Уикипедия остава адекватна и лесна за ползване.

Фондацията използва даренията и за да поддържа работата на редакторите-доброволци, които пишат и обгрижват енциклопедията. Предлагаме ресурси на хора и организации с големи идеи в съзвучие с мисията на Уикимедия. Защитаваме редакторите, когато са изправени пред заплахи. Противопоставяме се на цензурата и подкрепяме софтуера с отворен код, отворените авторскоправни лицензи и отворения достъп. Работим по програми за осигуряване на достъпа до Уикипедия свободно достъпен за хора с ограничен достъп до скъпи мобилни планове, вярвайки, че те трябва да се радват на същия, неограничен достъп до Уикипедия, както други се радват през последните вече 15 години. И даренията се явяват в подкрепа на точно тези усилия.

Както и при предишни дарителски кампании, и тази година Фондация Уикипедия ще използва различни формати за реклама, за да достигне до разнообразната си глобална публика. Тази година Фондацията си поставя за цел да събере $25 милиона през м. декември посредством годишната кампания в Уикипедия на английски. Остатъкът от финансирането, с което Уикимедия разполага, е резултат от индивидуалните дарения, които се правят извън годишната кампания, както и от няколко институционални грантове.

За да направите дарение, щракнете върху апела за дарение за Уикипедия, или директно посетете сайта donate.wikimedia.org.

Лайза Грюуел, Ръководител по напредъка
Меган Ернандес, Директор онлайн дарения
Фондация Уикимедия


Превод: Вася Атанасова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.