Ново европейско признание за Уикипедия и нейните редактори

Логото на Наградата „Еразъм“. Лиценз: Обществено достояние. Източник: Общомедия

За втори път тази година Уикипедия и нейните доброволци-редактори получават голяма европейска награда в областта на хуманитаристиката. След Наградата на Принцесата на Астурия, която на 23 октомври беше присъдена на Уикипедия  за визията [си], че всеки човек, навсякъде по света трябва да може да сподели свободно сбора на цялото човешко познание, днес – 25 ноември – на уикипедианската общност беше връчена и наградата „Еразъм“ за 2015 година.

„Еразъм“ е ежегодна награда, връчвана от Управителния съвет на фондация Praemium Erasmianum на отделни хора или организации за изключителни приноси към културата, обществото или обществените науки в Европа и останалата част от света. Това е едно от най-значимите отличия, давани в Европа. Призът е наречен на името на нидерландския ренесансов хуманист Еразъм Ротердамски.

В мотивите за присъждането на отличието през 2015 г. се отбелязва заслугата на Уикипедия в насърчаване разпространението на знание чрез разбираема и универсално достъпна енциклопедия, за което е проектирана нова и ефективна демократична платформа. Наградата специално признава Уикипедия като общност — споделен проект, който събира десетки хиляди доброволци от целия свят.

Специално внимание е обърнато на изключително важната роля, която Уикипедия играе в държавите, където неутралността и достъпът до свободна информация не са даденост. В допълнение към мотивите се посочва, че „със своето световно значение и социално въздействие Уикипедия подпомага идеята за единен, но многообразен свят“. Тя е определена като цифров справочник, който постоянно бива развиван на множество (вече 291) различни езици и диалекти.

Традиционно наградата „Еразъм“ се състои от сума в размер на 150 000 евро и почетен знак с дизайн на Бруно Нинабер ван Ейбен от 1995 г., представляващ лента, сгъната във вид на хармоника с титаниеви плочки в двата края. Върху лентата е изписан текст, взет от писмо на Еразъм от 1523 г., който гласи

Портрет на Еразъм Ротердамски, 1517 г. Автор: Куентин Масейс. Лиценз: Обществено достояние. Източник: Общомедия

„Разнообразни са талантите на даровитите хора и много са различията между поколенията. Нека който открие нещо, да го направи достояние и останалите да не му завиждат за това, че според силите си и по свой начин допринася в полза на общите изследвания.“

От страна на огромната уикипедианска общност наградата е приета от трима представители, известни със своите забележителни инициативи в Уикипедия.

Аделе Врана (Adele Vrana) от Бразилия, която работи за „Уикипедия Нула“ (Wikipedia Zero) – проект за сътрудничество с мобилни оператори от цял свят, които предоставят на потребителите си безплатен мобилен интернет за достъп до Уикипедия.

Фийби Айърс (Phoebe Ayers) от САЩ, която се занимава със сътрудничеството между библиотеки и Уикипедия (MIT Libraries).

Лодвейк Гелауф (Lodewijk Gelauff) от Нидерландия, който е създател на фотографския конкурс „Уики обича паметниците“ (Wiki Loves Monuments). В конкурса, организиран за пръв път през 2010 г., участват множество държави от цял свят. През 2015 г. в него се включи и България. Към момента това е най-големият фотографски конкурс в света.

В специално изготвено видео, публикувано в YouTube, тримата разказват за вдъхновяващите проекти, към които допринасят.

В седмицата на церемонията по награждаване, се организират разнообразни дейности, свързани с Уикипедия. На 23.11. се проведе еднодневна академична конференция, на която изследователи, писатели, активисти дискутираха по актуални за Уикипедия теми. Сутринта в деня на награждаването съоснователят на Уикипедия Джими Уейлс изнесе лекция на тема „Уикипедия и управлението“ (Wikipedia and Governance), последвана от дискусия с аудиторията.

От 25 до 27 ноември в Университета на Амстердам организира безплатна изложба на образци на някои от най-значимите исторически енциклопедии. Персоналните разяснения, които кураторите на специалната изложба ще предложат на посетителите, ще направят още по-близък досега с тези изящно илюстрирани съкровищници на знанието.

А в дните след награждаването, Уикимедия Нидерландия организира на 28 ноември конференция за уикипедианци и други заинтересувани слушатели с лекция по покана, посветена на европейската авторскоправна уредба.

Паралелно с това, в координационния проект на уикимедианските общности,  Мета, от началото на октомври тече инициатива по създаване на статии за останалите досегашни носители на наградата „Еразъм“. Сред имената на 80-те предишни лауреати на премият личат тези на Робер Шуман и Карл Ясперс (1959), Чарлз Чаплин и Ингмар Бергман (1965), Клод Леви-Строс (1973), Маргьорит Юрсенар (1983), Ренцо Пиано (1995), Клаудио Магрис и Адам Михник (2001), Юрген Хабермас (2013). Сред организациите, на които наградата е присъждана, са Амнести Интернешънъл (1976) и Главният архив на Индиите (1992).

За по-голямата част от лауреатите статиите на български липсват или имат нужда от разширяване. Включете се!

Ако никога досега не сте направили дори една редакция, днес е страхотен ден да започнете! И ако припомним казаното от Еразъм, „допринасяйки според силите си и по свой начин“ в полза на Уикипедия, вие оказвате най-голямото признание на хилядите хора преди вас, които са споделили знанията и времето си, за да създадат този удивителен, огромен корпус от свободно знание, което всички ние ползваме всеки ден.


Автори: Спасимир Пилев, Вася Атанасова
Редактор: Петър Галев

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.