Android приложението Wikipedia, сега вече с интерактивна карта, обявено за най-добро приложение на 2015 година

Превод от Блога
на Фондация Уикимедия

Инсталирали ли сте си вече Android приложението Wikipedia?

А трябва.

GoogleTM току-що го обяви за едно от 20-те най-добри приложения за 2015, показвайки го на главната страница на Google Play в Русия, Индия, Мексико, Япония и Индонезия.

Google Play. Всички права запазени. Източник: Blog.wikimedia.org

Целият екип по разработка на Android приложения във Фондация Уикимедия е във възторг от признанието. Те се надяват, че приложението ще помогне на много хора по света да се възползват повече от свободното знание. Като всичко, което екипът прави, и това приложение е абсолютно безплатно и свободно лицензирано.

Екранен кадър от Андроид приложението „Wikipedia“, показващо възможностите на услугата „Wikimedia Maps“. Автор: Дмитри Брант. Лиценз: CC BY-SA 4.0. Източник: Общомедия

Екипът е работил неуморно, за да разработи приложение, което е лесно и забавно за употреба, докато в същото време поставя знанието на Уикипедия в ръцете на потребителите. През изминалата 2015 година не са липсвали и нови функционалности в приложението:

  • Прегледи на свързани статии в Уикипедия, така че потребителите да могат да се осведомят за дадена тема без да напускат първоначалната страница;
  • Картите “Share-a-fact”, които позволяват лесното и бързо създаване на изображения с текстови цитати от Уикипедия, и улесняват споделянето им в социални мрежи, електронна поща и чатове;
  • Повече ориентиран към изображенията дизайн, подобрена търсачка и предложения за допълнителни четива.

Освен това, екипът представя ново подобрение, което е включено в последната версия на приложението: използването на етикета “Nearby” („Наоколо“), с който потребителят получава достъп до пълна интерактивна карта (базирана на новата услуга Wikimedia Maps), с малки обозначения (“pins”) на интересните места в околността. Интерактивната функция позволява преместване и увеличаване на картата във всяка една точка на света и показва статии от Уикипедия за съответните места.

При натискане на кое да е от обозначенията се показва познатият преглед, който потребителите виждат при натискане на стандартни препратки в статии. Картата е разработена за потребителите, проявяващи любопитство към заобикалящата ги среда – от пътешественици в чужбина до хора, които искат да научат повече за родните си места.

Екипът предвижда още много новости през 2016 г. Свалете приложението „Уикипедия“ от Google Play Store и очаквайте още страхотни функционалности през новата година.

Дмитри Брант
Софтуерен инженер
Фондация Уикимедия


Преводач: Ива Неделева
Редактор: Вася Атанасова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.