14 разкошни фотографии са победители в „Уики обича паметниците“

wlm-2015-winners-collage

По-рано тази година ви разказахме за фотоконкурса „Уики обича паметниците“, който за първи път откакто се провежда от 2011 г. насам, беше организиран и в България. Анализирахме го в числа и ви показахме победителите в националния етап на конкурса. На второто, международно, ниво на селекция десетте най-добри снимки от България се съревноваваха с още 290 други фотографии от цял свят.

Освен България,
за първи път в конкурса

се включиха и Бразилия, Латвия, Иран и Малайзия. За нас вдъхновението да станем част от инициативата дойде в резултат от направеното представяне на двата фотоконкурса „Уики обича Земята“ и „Уики обича паметниците“ на Уикимедианската среща на Централна и Източна Европа в Киев през декември 2014 година.

Иначе в глобален мащаб в състезанието участваха общо 231,431 файла, качени от 6,618 потребители от 33 страни. 41 потребители от тях качиха над 1000 снимки всеки. За някои от страните в конкурса – Украйна, Германия, Армения, Русия, Италия и Франция, в Общомедия бяха качени по над 10,000 файла. Любопитен факт е, че още на първото издание на конкурса през 2011 година, когато участват над 5,000 потребители със 168,208 снимки, състезанието е обявено от „Книгата на Гинес“ за

най-голямото фотографско
състезание в света.

Вече са известни и победителите в международния етап на конкурса за 2015 година. За съжаление, нямаме финалист от България, но оставаме с надеждата през следващото издание на състезанието, което ще се проведе през септември 2016 година, да заявим по-сериозно участие и да имаме по-големи изгледи за успех! 🙂

А сега се насладете на четиринадесетте снимки от цял свят, които бяха избрани за най-добри снимки на паметниците и културното наследство през 2015 година в Уикимедия.

1 място: Фарът във Вестерхефер в най-северната провинция на Германия, Шлезвиг-Холщайн. Автор: Phantom3Pix. Лиценз: CC BY-SA 4.0.
2 място: Абатството „Сан Микеле“ в региона Пиемонт в Северна Италия. Автор: Elio Pallard. Лиценз: CC BY-SA 4.0.
3 място: Новото кметство в Хановер, Германия, изглед отвътре. Автор: Raycer. Лиценз: CC BY-SA 4.0.
4 място: Олимпийският стадион в Берлин, Германия, изглед отвътре. Автор: Jan Künzel. Лиценз: CC BY-SA 4.0.
5 място: Глава на Буда в пясъчна скала в древната столица на Сиам, Аюттхая, днешен Тайланд. Автор: Siripatwongpin. Лиценз: CC BY-SA 4.0.
6 място: Замъкът Шамбор в департамент Лоар-е-Шер, Централна Франция. Автор: Arnaud Scherer. Лиценз: CC BY-SA 4.0.
7 място: Пешеходният подлез Опернпасаж в централната част на Виена, Австрия. Автор: Thomas Ledl. Лиценз: CC BY-SA 4.0.
8 място: Укрепеният Соловецки манастир на едноименните острови в руското Бяло море. Автор: Алексей Задонский. Лиценз: CC BY-SA 4.0.
9 място: Будистка процесия в провинция Накхон Си Тхаммарат, Северен Тайланд. Автор: Kosin Sukhum. Лиценз: CC BY-SA 4.0.
10 място: Вакиловата джамия в Шираз, Иран. Автор: Mohammad Reza Domiri Ganji. Лиценз: CC BY-SA 4.0.
11 място: Изглед към джамията Ал-Рифаи и джамията на Султан Хасан, погледнати от Цитаделата на Саладин в Кайро, Египет. Автор: Mohamed kamal 1984. Лиценз: CC BY-SA 4.0.
12 място: Националният музей „Инконфиденция“ в Ору-Прету, Бразилия. Автор: Ricardotakamura. Лиценз: CC BY-SA 4.0.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Biserica_Calvaria_de_la_Cluj-M%C4%83n%C4%83%C8%99tur,_vedere_sud-vestic%C4%83,_2014.JPG
13 място: Църквата „Калвария“ в село Мънъщур край Клуж-Напока, Румъния. Автор: Pan Ioan. Лиценз: CC BY-SA 4.0.
14 място: Боскет в градините Шьонбрун във Виена, Австрия. Автор: Herzi Pinki. Лиценз: CC BY-SA 4.0.

Автор: Вася Атанасова
Редактори: Петър Тодоров, Спасимир Пилев

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.