Опознайте Полша с помощта на Уикипедия!

През месец април в Уикипедия на български започва нов проект. Той е организиран от Полския институт в София и целта му е обогатяването на информацията за полската история, култура и известни личности, както и за Полша като цяло. Това е и първата по рода си инициатива на институция от подобен ранг в партньорство с Уикипедия на български.

Проектът стартира с подготвен от страна на Полския институт списък от статии за създаване и подобряване. В него личат имената на видни полски държавници и исторически личности, дейци на културата и значими събития от историята на Полша. Текстовете ще бъдат авторски, подкрепени с източници в съответствие с най-добрите практики на Уикипедия и отдадени под свободния лиценз „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, под който Уикипедия обичайно се публикува и ползва. Специална координационна страница в Уикипедия ще отбелязва прогреса по проекта, който ще продължи през цялата 2016-та година.

Началото на този проект съвпада по време и със старта на мегасъстезанието „Централно- и Източноевропейска Пролет 2016“, в което уикипедианци от над 20 общности на Централна и Източна Европа създават статии за останалите страни в региона в своите версии на Уикипедия. Това помага на редакторите да научат повече за своите най-близки и съседски държави, но ползата разбира се е най-вече за читателите, които получават възможност значително да обогатят своите познания и култура в същата област. Още при първото издание на състезанието през 2015 година именно Полша се радваше на най-силен интерес от страна на българските уикипедианци: от общо 226 написани статии в българоезичната версия на Уикипедия за 27 страни в региона, най-голям брой – тридесет и седем – бяха статиите, свързани точно с тази страна.

Вече можете да се запознаете с първите статии, реализирани по проекта: новосъздадените статии „Витолд Вашчиковски“ и „Полският март 1968“ и редактираните „Покръстване на Полша“, „Ян III Собиески“ и „Кшищоф Кешльовски“. А предстоят и още много и чудесни статии в рамките на това сътрудничество! 🙂

Полската версия на Уикипедия е една от най-големите езикови версии на Свободната енциклопедия. По данни към 1 април 2016 г., с над 1 161 000 статии тя се нарежда на 11-то място, в сравнение с българоезичната версия, която със своите над 214 хиляди статии заема 36-та позиция от общо 290 езикови версии.

Вижте също:

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.