Стартира международното състезание „ЦИЕ Пролет 2016“

Тази година астрономическата пролет започна на 20 март в 06:30 часа. А в 00:00 часа на 21 март започна… уикипедианската пролет. 🙂 Уикипедианци от Централна и Източна Европа се обединяват, за да обогатят съдържанието на Уикипедия, свързано с региона. От днес до 31 май се провежда второто издание на състезанието „Централно- и Източноевропейска пролет“ (ЦИЕ пролет), което е едно от най-големите състезания по писане на статии в 15-годишната история на Уикипедия. Стотици редактори-доброволци от 22 регионални езикови версии на Свободната енциклопедия ще създават и подобряват статиите, посветени на култура, история, география, спорт и политика за своите съседи.

Целта на състезанието обаче не е само да събере максимално много и качествено свободно познание за Централна и Източна Европа в Уикипедия. Целта е и да бъде насърчено взаимното опознаване и разбиране между отделните общности в региона.  А това е важна задача, тъй като в Уикипедия – при все, че е най-големият съвкупен източник на знание в Интернет – тази информация продължава да липсва в детайли.

„В много от езиковите версии на Уикипедия в региона, има повече информация за големите страни, отколкото за нашата част от света. В Уикипедия на български, например, има 92 статии за беларуски градове и 216 – за градове в Англия, която има половината територия от Беларус. Същото важи и за политиката, историята, изкуството, културата и т.н.“, казва Никола Калчев, който през 2016 г. стана международният организатор на ЦИЕ Пролет. И действително, тази тенденция съществува в българоезичната енциклопедия, но и в много от езиковите версии на Уикипедия.

Знамената на проектите, участващи в Уикимедия ЦИЕ Пролет 2016. Лиценз: Обществено достояние. Източник: Общомедия

Състезанието „ЦИЕ Пролет“ е и начин уикипедианците в региона да установят контакти или да задълбочат вече съществуващите партньорства помежду си – една традиция, която през последните пет години се утвърждава основно чрез регионални конференции и социалните мрежи, а вече и чрез състезателното писане на статии едни за други.

„Споделяме обща история, култура и ценности, така че трябва да си сътрудничим“, казва Никола. „По време на ЦИЕ пролет уикипедианци от различни страни ще пишат на сходни теми и ще се опознаят онлайн. Те споделят труда си в социалните медии, сприятеляват се с уикипедианци от други страни, молят тези приятели за помощ при преводи от езици, които не говорят. Следващият път, когато някой от тях има нужда от източник на другия език, от документ от местния архив или помощ с организирането на друг уикимедиански проект, той вече ще има нов приятел, когото да помоли за помощ.“

Както и в миналата „ЦИЕ Пролет 2015“, особеността на състезанието е, че за участие се признават само приносите по статии за „другите“, тоест българските уикипедианци пишат само за останалите страни-участнички от региона.

Различното този път е, че всяка от страните ще предостави награден фонд от 400 евро под формата на книги в по няколко категории – за България: седем. Някои от тях са категорията за най-добра нова статия, най-много статии, написани за всички страни в региона, най-много приноси по статии, свързани с енциклопедично значими жени от Централна и Източна Европа, както и най-добре представил се нов участник.

С което искаме да подчертаем и още нещо. Състезанието е отворено не само за уикипедианците с вече натрупан опит, но и за всички новодошли доброволци, които се интересуват и знаят повече за Централна и Източна Европа и които нямат нищо против да споделят своите знанията и с другите. 🙂


Повече информация

Facebook: https://www.facebook.com/WCEESpring/


Автор: Вася Атанасова
Редактор: Асен Стефанов

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.