Днес започва националният кръг на международния фотоконкурс „Уики обича Земята“

Poster_WLE-2016-1240x1754

От 1 до 30 юни 2016 г. доброволците от българската версия на Уикипедия организират фотоконкурс за природна фотография от защитените територии на България. Ако се разхождате из природата с фотоапарат, снимките, които направите и качите в конкурса, може не само да бъдат публикувани в статия в Уикипедия, но и да Ви донесат една от десетте награди в конкурса!

„Уики обича Земята“ (Wiki Loves Earth) приема снимки, уловили характерни изгледи от нашите национални и природни паркове, резервати, защитени местности и зони по „Натура 2000“. Могат да участват както пейзажи, панорами и аерофотографии, така и снимки, хванали на фокус отделни растителни и животински видове. Естествено, от тях по-особен интерес представляват ендемитите и защитените видове от Червената книга на България.

За първи път България се включва в състезанието през 2015 г. Първото му издание е през 2013 г., когато  идеята хрумва на уики общността в Украйна. През годините интересът към него стремително расте: през 2014 г. се присъединяват други 15 страни, а през 2016 г. този брой вече достига 27. Миналата година общият брой на качените за участие в надпреварата снимки надминава сто хиляди! Само в България те наброяват над 1600 от 119 участници.

Всички любители на природата и читатели на „Уикипедия“ са поканени да вземат участие в състезанието, като не е задължително те да са имали редакции по статиите в енциклопедията. Не е нужно и снимките да са правени през периода на конкурса: приемат се и кадри, заснети през изминали години и през други сезони. Важно условие е снимките да не са „селфита“ или семейни, а да имат изцяло информационен и образователен характер, защото измежду тях ще се търсят подходящи кадри за онагледяване  на енциклопедичните статии в енциклопедията.

Другото много важно условие за участие в конкурса е снимките да бъдат предоставени под свободен лиценз. Това означава, че фотографите трябва да са съгласни, че снимките им могат да бъдат копирани и разпространявани неограничено и безплатно, както и да се ползват за всякакви цели, включително комерсиални.

Критериите, по които журито ще оценява снимките, са: фотографски и технически качества, оригиналност и енциклопедична стойност. Всеки участник може да качи неограничен брой снимки за участие в конкурса. Важно е снимките да бъдат придружени от точно описание на заснетото, в коя защитена територия се намира и ако е представен определен животински и растителен вид е добре да бъде разпознат и описан с латинското си наименование. За целта е даден списък на обектите, включващ трите национални парка, 11-те природни парка и общо 90-те резервата на България.

Вижте десетте най-добри снимки от 2015 година от България. На същия адрес са и победителите от всяка държава, както и снимките-финалисти от международния кръг на конкурса.

И още

На 1 юни (сряда) от 18:30 в Зала 163 на Биологическия факултет на Софийския университет ще има представяне на „Уики обича Земята“ в рамките на седмичния лекционен панел на Българска фондация „Биоразнообразие“. Вижте повече за събитието.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.