Днес започва националният кръг на международния фотоконкурс „Уики обича Земята“

Poster_WLE-2016-1240x1754

От 1 до 30 юни 2016 г. доброволците от българската версия на Уикипедия организират фотоконкурс за природна фотография от защитените територии на България. Ако се разхождате из природата с фотоапарат, снимките, които направите и качите в конкурса, може не само да бъдат публикувани в статия в Уикипедия, но и да Ви донесат една от десетте награди в конкурса!

„Уики обича Земята“ (Wiki Loves Earth) приема снимки, уловили характерни изгледи от нашите национални и природни паркове, резервати, защитени местности и зони по „Натура 2000“. Могат да участват както пейзажи, панорами и аерофотографии, така и снимки, хванали на фокус отделни растителни и животински видове. Естествено, от тях по-особен интерес представляват ендемитите и защитените видове от Червената книга на България.

За първи път България се включва в състезанието през 2015 г. Първото му издание е през 2013 г., когато  идеята хрумва на уики общността в Украйна. През годините интересът към него стремително расте: през 2014 г. се присъединяват други 15 страни, а през 2016 г. този брой вече достига 27. Миналата година общият брой на качените за участие в надпреварата снимки надминава сто хиляди! Само в България те наброяват над 1600 от 119 участници.

Всички любители на природата и читатели на „Уикипедия“ са поканени да вземат участие в състезанието, като не е задължително те да са имали редакции по статиите в енциклопедията. Не е нужно и снимките да са правени през периода на конкурса: приемат се и кадри, заснети през изминали години и през други сезони. Важно условие е снимките да не са „селфита“ или семейни, а да имат изцяло информационен и образователен характер, защото измежду тях ще се търсят подходящи кадри за онагледяване  на енциклопедичните статии в енциклопедията.

Другото много важно условие за участие в конкурса е снимките да бъдат предоставени под свободен лиценз. Това означава, че фотографите трябва да са съгласни, че снимките им могат да бъдат копирани и разпространявани неограничено и безплатно, както и да се ползват за всякакви цели, включително комерсиални.

Критериите, по които журито ще оценява снимките, са: фотографски и технически качества, оригиналност и енциклопедична стойност. Всеки участник може да качи неограничен брой снимки за участие в конкурса. Важно е снимките да бъдат придружени от точно описание на заснетото, в коя защитена територия се намира и ако е представен определен животински и растителен вид е добре да бъде разпознат и описан с латинското си наименование. За целта е даден списък на обектите, включващ трите национални парка, 11-те природни парка и общо 90-те резервата на България.

Вижте десетте най-добри снимки от 2015 година от България. На същия адрес са и победителите от всяка държава, както и снимките-финалисти от международния кръг на конкурса.

И още

На 1 юни (сряда) от 18:30 в Зала 163 на Биологическия факултет на Софийския университет ще има представяне на „Уики обича Земята“ в рамките на седмичния лекционен панел на Българска фондация „Биоразнообразие“. Вижте повече за събитието.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.