„Всеки от нас живее в близост до интересно кътче от България…“

Един от най-активните редактори на Уикипедия – Izvora, и тази година се включи в конкурса „Уики обича Земята“ още от първия му ден. Миналата година на 1 юни той започна участието си в състезанието със снимки от защитената местност „Милеви скали“ в Западните Родопи, а тази година ни пренесе в  парка Стратеш над Ловеч. Помолихме го за интервю и ето как ни се представи той…

Казвам се Илия Изворски, но повечето ми познати ме наричат Извора. Вече почти 10 години допринасям за българоезичната версия на Уикипедия, но второто място на моята активност е Общомедия. Обожавам котки – малки, големи, диви и питомни. Допринасям основно със статии, свързани с биологически науки, но страшно много си падам по теми, свързани с география и история на България, особено на траките. За втора поредна година се включвам със снимки в конкурса и със сигурност ще кача още и надявам се по-хубави и интересни за потребителите.

Защитена местност „Дъбовете“, Илия Блъсково. Автор: Izvora. Източник: Общомедия


В: Здравей и добре дошъл в състезанието тази година. Помниш ли колко снимки качи в „Уики обича Земята 2015“?

И: Ами около стотина бяха. Аз съм си аматьор във фотографията, но и тази година мога да ударя рамо със стотина снимки отново.

В: Помниш ли от кои места бяха снимките? Специално ли ги посети заради конкурса или вече беше ходил там и ги беше заснел?

И: Случайно  малко преди конкурса бях на почивка във Велинград. Предварително се интересувам за обектите в близост, които бих могъл да посетя. Попитах Спасимир да ме насочи кои места да посетя и фотографирам в района и каквото успях да посетя за период от три дни го заснех. Друга част от  снимките, качени от мен в конкурса, бяха от природна забележителност в близост до мястото, където живея – защитена местност „Дъбовете“.  Случи се така, че ги бях снимал през февруари с телефона си. Тогава дърветата бяха отрупани със сняг, а след това ги снимах и с лятната им униформа специално за конкурса. Постарах се да направя снимките от същите места, от които съм ги заснел през зимата.

В: С какво този конкурс е специален за теб?

И: Ами конкурсът е чудесно място за визуално популяризиране на прекрасните кътчета от нашата страна. Обичам много да пътувам в свободното си време и винаги преди да тръгна се запознавам с местата, които бих могъл да посетя в близост и – естествено – да заснема. Интересувам се от историята и характерните особености на обекта и си поставям за цел какво да търся и фотографирам. Близките ми знаят за моята слабост да снимам за Уикипедия и преди две години дори ми подариха фотоапарат. Вероятно ще е нужно да ми подарят и кратък курс по фотография, за да мога да създавам и по-качествени снимки.

Конкурсът е гъдел за мен, защото миналата година видях прекрасни места от България и искрено се възхищавах на фотографиите. Имах и своите фаворити различни от спечелилите конкурса.

Язовир „Широка поляна“. Автор: Izvora. Източник: Общомедия

В: Ти снимаш много и пишеш много за Уикипедия. Какви съвети би дал на хора, които тепърва прохождат в енциклопедичната фотография?

И: Бих ги посъветвал да го правят с желание и плам. И да знаят, че мястото, което те са посетили и видели, ще може да бъде видяно от хиляди други. А най-ценно е ако в Уикипедия се появят снимки качени от места, от които все още няма снимки от обекти в списъка. Определено смятам това за най-важно и мисля да допринеса със снимки от поне едно ново място, за което нямаме още и статия.

В: Така е, ти миналата година допринесе и с четири новосъздадени статии за защитени местности. А какви са очакванията ти от конкурса? Тази година дори има и награден фонд…

И: Всеки от нас пътува и носи със себе си фотоапарат или смартфон. Всеки от нас живее в близост до интересно кътче от България, което може да ни го покаже на всички благодарение на устройството, което вече неизменно носи със себе си.

Смятам, че не наградният фонд ще е водещ в конкурса. Бях поразен от прекрасните фотографии от миналата година. Мисля, че е достатъчно конкурсът да бъде достатъчно оповестен из пространството.

Село Стойките в Родопите. Автор: Izvora. Източник: Общомедия

В: Но пък „Уики обича Земята“ изисква тези прекрасни фотографии да бъдат дарени  под свободен лиценз, а май извън Уикипедия свободните лицензи са непозната материя. Ти как би убедил някого да дари снимките си по този начин?

И: Никога не съм възприемал снимките, които правя, за нещо мое и само мое. Винаги съм се радвал да споделя прекрасните места, които съм посетил, с останалите потребители, ползващи Уикипедия.

В: Спомена, че си имал фаворити, различни от избраните от журито. Кои според теб са най-важните критерии в избора на най-добрите снимки?

И: Ами аз обожавам да чета нови статии в Уикипедия, свързани с България. Обожавам и идеята всяка статия да е съпроводена със снимка. Смятам, че един от критериите за оценка би следвало да бъде за снимка от ново място, за което все още няма създадена статия или категория в Общомедия и не е било заснемано и качвано до момента. Смятам, че това би следвало да даде бонус при оценката на журито.

В: Какво пожелаваш на участниците в „Уики обича Земята 2016“?

И: Пожелавам им да бъдат постоянни и да ни онагледят с прекрасни фотографии. Нека конкурсът мотивира всички да пътуваме, да фотографираме и да споделяме.

Зеленоглав паток при горното езеро Клептуза, Велинград. Автор: Izvora. Източник: Общомедия

Интервюто взе: Вася Атанасова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.