Интервю със Спасимир Пилев, участник в „Уики обича Земята – България 2015“

Днес публикуваме тук второто от четири интервюта, които взехме с участници от миналогодишното издание на конкурса „Уики обича Земята“. Тъй като през 2015 година преди м. август все още си нямахме блог, те бяха публикувани в официалната Фейсбук страница на българската версия на Уикипедия. Тази година ги препечатваме, за да ви надъхаме още повече за участие в състезанието! 🙂

Второто интервю (16 юли 2015) взехме от Спасимир Пилев – дългогодишен редактор и настоящ администратор на Уикипедия, който миналата година качи втория най-голям брой снимки – 248 от общо 1617. 

Помолихме го да си направи визитка в няколко изречения и ето как се представи той:

Интересувам се от география и история, обичам да пътувам и снимам. Редактирам в Уикипедия от началото на 2008 г., а от 2–3 години се занимавам и с дигитализация на архивни документи и снимки по споразумение между Държавна агенция „Архиви“ и Уикипедия на български. 

Връх Вихрен, Национален парк Пирин; Автор: Спасимир; Лиценз: CC-BY-SA-4.0

Спасе, в състезанието участваш с над 250 твои снимки на български природни обекти. Изглежда си обиколил с раница цяла България? Разкажи ни повече за това? На всички от тези места ли си ходил специално, за да ги снимаш за Уикипедия?

Изглежда, но съвсем не е така. Един живот няма да стигне, дори и само за България, та какво остана за света. През последните години съчетавам удоволствието от пътуването, преживяването и снимането. Винаги пътувам с фотоапарат, но не се изживявам като фотограф. Смятам, че е добре човек да запаметява и по този начин видяното. Но пък да държа тези снимки само за мен е доста егоистично. За това предпочитам да ги качвам на едно сигурно и полезно място, каквото е Уикипедия и по-точно в мултимедийното хранилище – Общомедия. Разбира се снимките, които имат енциклопедична стойност и ще могат да се използват за онагледяване на статии.

От години допринасяш към Уикипедия и си дарявал хиляди свои снимки в Уикипедия и преди състезанието. Защо това е важно за теб? Какво те мотивира да споделяш творбите си под свободен лиценз? 

Да, вече повече от 7 години пиша в Уикипедия. Хората имат различни начини за разпускане – играят футбол, шият гоблени, мързелуват… Аз разпускам като пътувам и пиша в енциклопедията. Понякога се случва да имам снимка от някое място, а да липсва статия за нея. Започвам издирване на информация и създавам статия, за да се използва и снимката. Друг път, пък има статия, но няма снимки. Това ме мотивира да се поразходя до въпросното място и да направя снимки.Голямо е удоволствието да се създават и допълват статии, разбира се с точно цитиране на надеждни източници, както и да се качват снимки в Уикипедия. По този начин се чувствам полезен на хората, особено, когато видя, че някоя статия е била прочетена няколко десетки пъти в рамките на едно денонощие. Същевременно не е нужно да се правя на много велик, като пиша върху тях името си и не давам на някого да допълва. Всъщност това е едно от най-добрите качества на Уикипедия – писането на една статия от много хора. Има хора, които смятат, че е лошо да се пише от всеки, но аз съм на мнение, че по този начин информацията в статиите е по-пълна. Единственото условие е да се цитират точно източниците.А свободният лиценз дава възможността да има повече и по-разнообразен мултимедиен материал (снимки, видео, графики…) в статиите.

Тевното езеро, Национален парк Пирин; Автор: Спасимир; Лиценз: CC-BY-SA-4.0

Какво е по-специалното, когато снимаш за енциклопедията? Какво се стараеш да хванеш в кадрите си? Какви съвети би дал на фотографите, които тепърва прохождат в областта на енциклопедичната фотография?

По-специалното е, че снимам главно обекта, от който се нуждая по възможно най-добрия начин. Без да снимам накриво и да снимам колкото се може по-малко лица, дори ако може и без тях, освен ако не са за на някоя статия.

 

Освен фотограф в състезанието „Уики обича Земята“, ти си създател и на около една трета от новите статии за защитени територии, които се появиха по време на фотоконкурса. Какви източници на информация използваше най-много при написването на статиите? Какви съвети би дал на нови редактори, които биха искали да напишат в Уикипедия статии за местата, които са посетили?

Повечето статии, които създадох по време на конкурса, са за места, които съм посещавал. Националните и природните паркове са повече известни, но по време на този конкурс научих за много резервати, поддържани резервати, защитени местности, природни забележителности, защитени зони по Натура 2000. Всъщност не е нужно да си супермен или да пътуваш дни и нощи, за да се видят на живо. Те са около нас и дори не подозираме колко са близо до домовете ни. Разбира се много е важно да се спазват режимите за посещение в тях, защото природата е едно от най-големите богатства на България! Основната информация е от Изпълнителна агенция по околна среда, но съм ползвал и допълнителна информация от различни достоверни източници, които съм цитирал в статиите. А новите редактори да не се притесняват как ще изглеждат статиите, защото винаги има някой, който ще помогне в структурирането и ще даде напътствия. Не е никак сложно. Важното е да има източници за проверка на информацията. Не е нужно да се „разтягат локуми“ като се пишат всякакви небивалици, защото все пак е енциклопедия, а не жълт вестник.

Би ли приел на следващото издание на конкурса през 2016-та година да бъдеш член на журито, или предпочиташ отново да си фотограф и участник?

Може би ще реша това по-късно, но със сигурност до тогава ще имам още доста снимки за качване.

Изглед от Национален парк Централен Балкан; Автор: Спасимир; Лиценз: CC-BY-SA-4.0

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.