Интервю с Ира Кюрпанова, участничка във фотоконкурса „Уики обича Земята“ България 2015

Ето още едно от интервютата, които взехме с участници от миналогодишното издание на конкурса „Уики обича Земята“. Тъй като през 2015 година все още си нямахме блог, те бяха публикувани в официалната Фейсбук страница на българската версия на Уикипедия. Тази година ги препечатваме, за да ви надъхаме още повече за участие в състезанието! 🙂 Интервюто с Ира взехме на 7 август 2015, когато вече бяха обявени десетте най-добри снимки от националния кръг на конкурса, две от които бяха нейни.

Връх Радомир, Природен парк Беласица – 4-то място в „Уики обича Земята 2015 България“. Автор: Ира Кюрпанова. Лиценз: CC-BY-SA 4.0

Здравей, Ира, представи ни се накратко? 🙂

Ира, на 31, от София.

За фотоконкурса „Уики обича Земята“ си качила общо четири снимки, а ето, че две от тях бяха избрани от десетте най-добри и продължават в международния етап на състезанието. Изглежда си добър фотограф?

Бих казала, че съм посредник между приятелите ми и красотите, на които попадам в природата… Наистина ми доставя удоволствие 🙂 . Много от познатите ми почти не стъпват в планината и се е случвало благодарение на снимки да проявят интерес и дори да отидат да видят със собствените си очи!

Страхотно! Направи ми впечатление, че четирите снимки са от различни планини – Рила, Пирин, Беласица, Славянка (Али Ботуш). И все върхове. Природата изглежда, че е нещо важно за теб. Кои са любимите ти места в България? Или по света?

Запознах се с планината, когато вече бях голяма (преди 6-7 години) и се влюбих… Нямам любими места, защото всяко място – язовир, връх, хижа… има своя чар… Обичам да откривам нови места 🙂 . Беласица и Славянка ми харесват много, защото не са много посещавани – особено Славянка 🙂 , а са удивително красиви! Тази година за пръв път попаднах в Хималаите и наистина бях пленена от Величеството на тази планина!

Връх Мальовица, Национален парк Рила – 8-мо място в „Уики обича Земята 2015 България“. Автор: Ира Кюрпанова. Лиценз: CC-BY-SA 4.0

А как научи за конкурса „Уики обича Земята“?

От един сайт, на който не помня името, но там пише за различни конкурси…

Участвала ли си друг път в подобни фотоконкурси?

Да, имам две снимки в изложбата „Невероятната Беласица“, която до средата на юли беше в Бургас, и една снимка в изложбата на „Дни на предизвикателствата“ от миналата година…

Междувременно, едно от най-важните условия на нашия конкурс, за да могат да бъдат качени снимките в Уикипедия, беше да бъдат публикувани от авторите им под свободен лиценз Криейтив комънс. Знаеше ли нещо за свободните лицензи?

Научих покрай Уикипедия.

Свободните лицензи са форма на дарителство, отказ от възползването от всички авторски права и отстъпването им отчасти на потребителите. Какво е отношението ти към дарителството? Би ли продължила да споделяш своя фотография под свободен лиценз, дори и след края на състезанието?

Да, бих споделяла и други снимки :), мисля, че мисията на Уикипедия си заслужава :).

Връх Шаблон в планината Али Ботуш (Славянка). Автор: Ира Кюрпанова. Лиценз: CC-BY-SA 4.0

Ако правим в бъдеще други фотоконкурси, какви теми биха ти били най-интересни за участие?

Диви животни и птици, както и малко известни места. :).

От профила ти във Фейсбук останахме с впечатление, че се занимаваш и с полети и аерофотография. Разкажи ни повече за това? (И се чувствай поканена да качиш и свои аероснимки! 🙂

От година и три месеца летя с парапланер, това е голямата ми страст – да съм като птица :). Харесва ми да гледам планините от високо, да летя заедно с птици, да усещам вятъра, да докосвам облаците… и да изживявам всеки път нови емоции. Опитвам се да снимам, но е доста трудно да управляваш крилото и да се занимаваш с нещо друго :D, но лека полека всичко ще се случва по-лесно :).

Благодаря ти за интервюто и успех на снимките ти в международния кръг на състезанието!

Стискам палци на всички и благодаря от сърце! Не можете да си представите колко щастлива ме направихте!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.