Запознайте се с Уози!

Когато Уози долетя на 31 май вечерта, часове преди началото на тазгодишното издание на „Уики обича Земята – България 2016“, той беше единодушно одобрен от организаторите на конкурса за негов талисман.

Уози се снима доволен пред плаката на „Уики обича Земята“.

Проверявайки полевия определител на птиците в България, най-точно можахме да определим Уози като врабчова, или още малка, кукумявка, представител на вида  Glaucidium passerinum. От статията за вида в Уикипедия научихме, че малките  кукумявки са най-малкият вид сови в Европа и в България с дължина на тялото 15–19 cm и размах на крилата 32–39 cm и тегло, достигащо до около 80 грама. И, да, със своята височина от 14 cm, размах на крилете 19,5 cm и тегло от 66 грама, нашият Уози е една наистина малка малка кукумявка. Когато разбра към кой вид го причисляваме, Уози нямаше нищо против и дори одобрително избуха шест пъти (е, и след когато първо натиснахме копчето на коремчето му).

Врабчовите кукумявки са широко разпространени в тайгата на Евразия, а в Централна и Южна Европа се срещат като реликтен вид само в планините. Видът като цяло е незастрашен, но на територията на България поради своята малочисленост е обявен за застрашен вид, включен в Червената книга на България през 1985 година. Установени са гнездящи малки кукумявки в Национален парк „Централен Балкан“  (резерватите „Царичина“, „Стенето“ и „Боатин“), Природен парк „Рилски манастир“, Северна Рила, Национален парк „Рила“, Западни Родопи – Беглика, Баташка планина, Чернатица, Перелик, Дъбраш, Южен Пирин и Славянка… Абе, все места, включени в тематичния обхват на фотоконкурса „Уики обича Земята“, откъдето ще се радваме да ни изпратите снимки.

Със зорките си очи Уози внимателно преглежда за грешки страницата на конкурса.

Уози далеч не е единственият талисман на уикимедианско събитие или инициатива. Долитайки при нас, той се присъедини не само към организационния екип на „Уики обича Земята“, но и към веселата дружинка от плюшени талисмани от Уикимедианската Сладурска Организация (Wikimedia Cuteness Association):  котарака Пърси Плюш, невестулката Уенди, птицечовката Питър, сибирската белка Ерминиг, скункса Пънки, и други. Ще го запознаем с останалите „плюшита“ наживо след  няколко седмици в Италия, когато в края на юни ще се проведе годишната конференция на световната уикимедианска общност – Уикимания, и третата ежегодна Среща на Сладурите.

Един коментар към “Запознайте се с Уози!”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.