Първата българска уикипедианска пощенска марка е с белоглав лешояд

Една от десетте снимки-финалисти в тазгодишното издание на конкурса „Уики обича Земята“ в България ще бъде издадена като официална пощенска марка на Република България. Това е специална допълнителна награда, която тази година българският организационен екип измисли наред с наградите – ваучери за фотомагазини или книжарници, осигурени по проект, финансиран от Фондация Уикимедия.

Изборът коя да бъде тази снимка беше предоставен на Съвета по маркоиздаване към Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии. И този избор вече е известен. Това е класираната на четвърто място фотография на Емилия Тончева на белоглав лешояд, заснета в резерват Вълчи дол край град Маджарово, Източните Родопи. Емилия, която с качените от нея още на 1 юни снимки се оказа първата участничка, допринесла в „Уики обича Земята 2016 България“.

Автор на снимката: Емилия Тончева. Лиценз: CC-BY-SA 4.0. Източник: Общомедия
Автор на снимката: Емилия Тончева. Лиценз: CC-BY-SA 4.0. Източник: Общомедия

За дизайнер на пощенската марка е определена илюстраторката Диляна Елшишка, а за номинал – сумата от 2 лева за пощенски услуги за цял свят. Стремежът е марката да бъде готова до 1 октомври, когато в Националния природонаучен музей ще се проведе церемонията по връчването на наградите в „Уики обича Земята“.

Отличената от Съвета по маркоиздаване снимка е специална, защото ще бъде първата уикипедианска пощенска марка в България и първата в международен план за фотоконкурса „Уики обича Земята“.

Тя засяга и една от важните теми на българската природозащита: опазването на хищните птици. В България и трите вида гнездящи или търсещи храна лешояди – белоглав, египетски, черен – са строго защитени, а брадатият лешояд от 2007 г. е в програма за реинтродукция, тъй като е бил изчезнал вид. И докато популацията на белоглавия лешояд може да се смята за стабилизирана, то египетският лешояд продължава да е най-бързо изчезващата хищна птица в Европа, с над 80% намалена популация на Балканите за последните 30 години. Основна причина за изчезването на лешоядите са отровните примамки, нарочно поставяни за борба с други животни, но които на свой ред убиват и лешоядите, чиято екологична роля е на санитари в природата.

Автор: Емилия Тончева. Лиценз: CC-BY-SA 4.0. Източник: Общомедия

Автор: Вася Атанасова
Редактори: Анелия Бобева, Никола Калчев, Станислав Йорданов

Един коментар към “Първата българска уикипедианска пощенска марка е с белоглав лешояд”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.