Двама български победители в международни уики състезания

Снимка от Старо Скопие: Офицерският дом. Лиценз: Обществено достояние. Източник: Държавен архив на Република Македония / Общомедия

В продължение на един месец представителката на Уикипедия в Държавния архив на Република Македония Снежана Щърковска организира състезание за повишаване на използваемостта на сканираните от нея архивни документи. Състезанието, наречено „Предизвикателството ДАРМ“ (DARM Challenge), се проведе от 15 юни до 15 юли 2016 г. В него взеха участие 25 участници от 15 държави.

Най-вероятно си задавате вече въпроса – и какво общо има това с Уикипедия на български език?

Ето го и отговора: Победител в състезанието, с 530 точки, е българският участник Пламен Минчев (Потребител:Ilikeliljon). Благодарение на него множество сканирани документи от Държавния архив на Република Македония вече илюстрират статии в българоезичната Уикипедия. За един месец Пламен създава и 15 нови статии, сред които за кварталите на Скопие Дексион, Еврейския квартал и Железара; както и за Офицерския дом в Скопие и Средно училище на град Скопие „Георги Димитров“. Тези статии са написани в резултат на сканираните от Снежана снимки от земетресението в Скопие от ранната сутрин на 26 юли 1963 г.

Наградата за Пламен, осигурена по проект на Фондация Уикимедия.
Наградата за Пламен, осигурена по проект на Фондация Уикимедия.

Пламен обаче не е единственият български уикипедианец, който наскоро печели международно уикисъстезание в подобен формат. Със своите 92 статии, създадени между 15 април и 30 май в съревнованието „Европеана 280“, Спасимир Пилев (Потребител:Спасимир) беше безапелационен победител пред втория – Boberger от Швеция с 60 статии.

Както бяхме писали по-рано в блога, целта в състезанието „Европеана 280“ беше създаването на колкото се може повече статии за общо 300 европейски културни артефакта – по 10 от всички страни-членки на Европейския съюз, към които се присъединяват и Норвегия и Уелс. Общо 61 участници от 27 езикови версии участваха в конкурса и заедно създадоха общо 816 статии. Благодарение на Спасимир, българският беше вторият език – след английския – по брой написани статии в състезанието.

Наградата на Спасимир, осигурена от Европеана.
Наградата на Спасимир, осигурена от Европеана.

В добавка, състезанието „Европеана 280“ беше насочено не само към създаването и редактирането на статии в Уикипедия, но и към подобряване на сродния проект Уикиданни, в който се изгражда корпус от структурирани данни, подобряващи търсенето и извличането на информация от уикипроектите. То беше свързано и с паралелно провежданото състезание за писане на статии за културата и историята на страните от Централна и Източна Европа – ЦИЕ Пролет – в чиято международна организация българската потребителска група имаше водеща роля.

И двете международни уикисъстезания – „Предизвикателството ДАРМ“ и „Европеана 280“ – са форми на сътрудничество и отваряне на културните институции към уикипедианските общности и свободните лицензи, целящи по-доброто оползотворяване на генерираните дигитални ресурси. В България подобна инициатива, т.нар. Състезание „Архиви“ проведохме още миналия ноември и отново планираме за организиране тази година.

От всички картини на български художници в състезанието, „Река Ерма при Трън“ на Никола Петров (1881-1916) има най-много статии в различни езикови версии на Уикипедия: четири. Лиценз: Обществено достояние. Източник: Национална художествена галерия / Европеана / Общомедия

Автор: Вася Атанасова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.