Избрани са победителите в националната селекция на конкурса „Уики обича Земята 2016“

1 място: Пълнолуние над най-големия национален парк в България – Рила.

Осемчленното жури  на конкурса „Уики обича Земята 2016 България“ приключи с оценяването на снимките от България, подадени в националния етап, и е готово да съобщи резултатите. Състезанието за енциклопедична фотография от защитени природни територии, в което България се включва за втора поредна година, се провежда за трети път на международно ниво и тази година в него участват 27 държави. Състезанието се проведе в сътрудничество и с ЮНЕСКО, откъдето предложиха на доброволците-фотографи списък от биосферни резервати от 120 страни, които също можеха да участват в състезанието наред с 27-те страни, където конкурсът се проведе от местните уикиобщности.

За разлика от миналата година, когато журито беше в състав от двама български и един украински уикиредактори, тази година в селекцията освен тримата български уикипедианци – Владислав Неделев, Станислав Йорданов и Вася Атанасова, участваха и петима външни експерти. Доц. д-р Борис Николов е ръководител на Българска орнитологическа централа към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, д-р Анна Гаврилова – главен асистент във Факултета по горско стопанство в Лесотехническия университет и представител на Сдружение за дива природа „Балкани“, д-р Владимир Божилов – главен асистент във Физическия факултет на Софийския университет и главен редактор на списание „BBC Знание“, Катерина Зарева-Симеонова, която е магистър еколог и ръководител на Екологичен научно-образователен център в Столичен зоопарк, и д-р Димитър Желев – асистент в Геолого-географски факултет на Софийския университет и съосновател на Български географски портал „ГЕОГРАФ БГ“. Разбира се, всички те бяха подпомагани от талисмана на тазгодишното издание на конкурса – врабчовата кукумявка Уози.

Журито можеше да избира измежду 2205 снимки, качени от 120 потребители под свободен лиценз. С тези числа България се нарежда на 14-то място, допринасяйки с почти 2% от общия брой от 118650 фотографии  в тазгодишното издание на конкурса. В следващите дни предстои да анализираме всички числа и ще изнесем повече статистики за българското представяне – както като брой потребители и снимки, така и като преки резултати под формата на илюстрирани и написани статии.

Ето и кои снимки бяха избрани да представят България на международния кръг на конкурса:

1 място: Национален парк Рила

Победителят в конкурса Уики обича „Уики обича Земята 2016” България е снимка на априлско пълнолуние над планинските върхове в най-големия национален парк в България – НП Рила. По-конкретно мястото на снимката е в района на Мальовица. Автор:  Argortedil, лиценз: CC-BY-SA 4.0.

2 място: Защитена местност Блатото

На второ място в конкурса журито постави интересен кадър, заснет край местността Блатото в община Созопол, в който сива водна змия (Natrix Tessellata) е уловила очилата зеленушка (Symphodus Ocellatus). Автор на снимката: Jip Bosch, лиценз: CC-BY-SA 4.0.

3 място: Национален парк Рила 

На трето място се класира снимката, уловила дъга над едно от Седемте рилски езера – Близнака. В центъра на дъгата е връх Хайдута, известен и като Харамията. Снимката вдъхнови създаването на статията за върха още докато конкурсът беше в разгара си. Автор: Argortedil, лиценз: CC-BY-SA 4.0

4 място: Резерват Вълчи дол

Четвъртото място грабна един белоглав лешояд (Gyps fulvus) от резервата Вълчи дол в района на Маджарово. Тук се намира една от двете колонии на белоглавия лешояд в България и като цяло това е едно от най-важните места в страната за опазването на грабливите птици. Снимката е сред първите качени в конкурса още на 1 юни. Автор: Emiliya toncheva, лиценз: CC-BY-SA 4.0.

5 място: Национален парк Пирин

На пето място журито определи величествения връх Вихрен в Пирин планина, обвит в розова мъгла по изгрев слънце. Национален парк Пирин започва историята си като Народен парк Вихрен, обявен за такъв през 1962 година. Пирин – със своите върхове и езера – беше една от най-добре застъпените теми в „Уики обича Земята 2016“. Автор: Dido3, лиценз: CC-BY-SA 4.0.

6 място: Резерват Калиакра

Залез над Черно море? От България? Да, възможно е – например от нос Калиакра. Тази красива снимка, направена в края на октомври миналата година, журито класира на шеста позиция в националния етап на конкурса. Автор: Roumen68, лиценз: CC-BY-SA 4.0.

7 място: Защитена местност Побити камъни

Макар и рядко, понякога се случва в конкурса „Уики обича Земята“, провеждан в една държава, да участват и доброволци от други държави. Това се е случило обаче с испанеца Диего Делсо, потребител Poco a poco. Нещо повече, една от неговите снимки, направени в природната забележителност Побитите камъни, е поставена от българското жури на седмо място. Снимката вече е със статут на избрана в Общомедия и ще краси челната страница на проекта и на БГ Уикипедия на 14 септември т.г. Автор: Poco a poco, лиценз: CC-BY-SA 4.0.

8 място: Природен парк Врачански Балкан

Осмо място заема кадър, в който игривите слънчеви лъчи си проправят път през облаците над скалите на Врачанска планина. Снимката е заснета от връх Пършевица в Бегличкия дял на Врачанския Балкан, част от едноименния природен парк. Автор: Grisha Levashki, лиценз: CC-BY-SA 4.0.

9 място: Природна забележителност Белинташ

Под заглавие „Мъгливо и магично преди залез“ се крие фаворит №9 на журито. Фотографията е направена от „голото теме на Родопите“ – природната забележителност Белинташ, представляваща скално плато, използвано от траките за светилище, вероятно на бог Сабазий. Автор: Alexandra Karadzhova, лиценз: CC-BY-SA 4.0.

10 място: Национален парк Пирин

И на десето място… спомняте ли си, когато споменахме, че Пирин – със своите върхове и езера – беше една от най-добре застъпените теми в „Уики обича Земята 2016“. Е, имахме предвид, че на десето място се класира още един пейзаж от Национален парк Пирин – този път на три най-големи от общо петте Гергийски езера  и върховете Гергийца, Синаница и Конски кладенец (обвит в мъгла). Автор: Dido3, лиценз: CC-BY-SA 4.0.

Тази година има и награди в националния етап на конкурса под формата на ваучери за книжарница или фотомагазин на стойности, съответно, 300 лева за първа награда, 200 лева за втора и по 100 лева за всички участници, класирани от трето до десето място. Официалната церемония по награждаване ще бъде на 1 октомври в Националния природонаучен музей при БАН в София. Наградите и церемонията тази година са възможни, благодарение на спечелен проект пред Фондация Уикимедия от страна на потребителска група „Български уикимедианци“.

И още една изненадваща награда предстои да получи един от победителите в Топ 10. За първи път както за България, така и в международен план за конкурса „Уики обича Земята“, свободно лицензирана снимка от Уикипедия ще бъде отпечатана като официална пощенска марка. Вече знаем някои от подробностите: марката ще е с номинал от 2 лева, тираж поне десет хиляди и срок на валидност три години. Точно коя от десетте снимки ще бъде одобрена за статут на пощенска марка ще научим след последното заседание за м. юли на Съвета по маркоиздаване към Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии.

Десетте снимки, които излъчва България, за да продължат в международния етап на „Уики обича Земята 2016“, ще премерят сили с фотографии от Австралия, Австрия, Азербайджан, Албания, Алжир, Бразилия, Венецуела, Германия, Гърция, Естония, Индия, Ирак, Испания, Косово, Мароко, Молдова, Непал, Пакистан, Русия, Сърбия, Тайланд, Тунис, Украйна, Франция и Швейцария. Част от страните също вече определиха своите снимки-финалисти. На международно ниво журирането продължава до 15 септември.

Дали пък този път българска фотография няма да намери място сред най-добрите в световен мащаб… предстои да разберем! 🙂


Автори: Вася Атанасова, Владислав Неделев
Редактор: Никола Калчев

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.