Уики обича паметниците – за втори път в България

На 15 септември започна превърналият се в традиция за уикимедианските общности по света фотоконкурс „Уики обича паметниците“ 2016.


Изминаха само три дни от началото и ние вече се вълнуваме. Тази година в конкурса участват повече от 40 държави с различни култури. Това стана възможно само благодарение на екипите от доброволци в тези страни, които преодоляха редица предизвикателства при организирането на конкурса в локален мащаб: сложни законодателства, достъп до паметници, културни различия, колебливи партньорства с учреждения и дори предизвикателствата на полярната зима – най-невероятният нов участник е Антарктида! Въпреки че на Ледения континент няма постоянно население, на него са отбелязани 92 места, които носят спомените за опитите за откриване и проучване, проведени от международната общност през изминалите столетия.

Класното училище в Копривщица – снимка, качена в началото на конкурса в България.

През първите три дни на конкурса в българското издание бяха качени над 100 снимки – някои от тях снимани от чужденци, посетили страната ни.

Горещо ви каним и Вие да изпитате удоволствието от  „Уики обича паметниците“: открийте културното наследство в собствения си квартал, град, село и помогнете да го запазим заедно. Документирайте и споделете снимките на вашето наследство със света. Това е и една добра възможност да използвате ваканционните снимки, които сте направили на красиви и уникални паметници от други места, които цените.

sv_anastasia-ostrov-2015_9
Снимка от остров Света Анастасия

Напомняме, че голямата награда на международния кръг е пътуване до Канада за участие в годишната конференция „Уикимания 2017 в Монреал“.

Желаем Ви приятно участие!


Автор: Асен Стефанов
Редактор: Вася Атанасова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.