Хайде да покорим Луната!

Ракета, изработена от доброволци, ще качи на Луната твърд диск със съдържание от Уикипедия. На него ще бъдат записани всички избрани статии от всички езикови версии на Свободната енциклопедия. Всеки от нас има време до 31 октомври да подобри любимата си статия така, че тя също да намерия място на лунната повърхност. Да действаме!

На Луната? Да бе да!

Не е майтап! Миналата година фондация XPRIZE обяви надпревара за любителски отбори, като целта е да бъде изпратен апарат на Луната, който да измине поне 500 метра на нейната повърхност и да изпраща снимки обратно към Земята. Един от последните отбори, оставащи в надпреварата са, Part-Time Scientists от Берлин. Като част от разработката си те ни предложиха да поставят керамичен диск със съдържание от Уикипедия на повърхността на земния спътник. Приехме!

Ама, как така?

Еми ей така. Общността на Уикимедия обсъди и реши, да изпрати само най-добрите си статии в космоса. Това означава, че ще бъдат взети всички статии на български, които нашата общност е гласувала като особено качествени. Такива статии наричаме „Избрани статии“. В момента техният брой е 172. Разбира се, ние сме мотивирани да използваме случая като повод да подобрим още много статии, за да може по-голяма част от знанието на родния ни език да бъде част от проекта. Всички статии, които влязат в категорията „Избрани статии“ до 31 октомври 2016 г. ще се класират.

Искам и аз!

Супер, действаме! Нека първо всеки от нас си намисли любима тема, животно, личност или какво и да било друго. Това може да вече съществуваща статия или съвсем нова статия.

Първата стъпка е да напишем добра статия. Това означава, че тя трябва да е не прекалено кратка, да посочва благонадеждните източници, които са ползвани при написването ѝ, и в най-добрия случай да е илюстрирана. Имаме си и цял списък с критерии и обяснения, ако има нужда от повече информация.

Втората стъпка е да предложим статията за избрана. Това се случва, като отидем на Портал:Избрани статии и добавим препратка към нашата статия в раздел „Кандидати“.

Третата стъпка е пишещите в Уикипедия да гласуват предложението. Могат да гласуват всички, които са регистрирани от поне 75 дни и имат поне 400 редакции. Примерно гласуване изглежда така.

Четвъртата стъпка след края на гласуването, ако е положително, нашата статия да бъде добавена в категорията „Избрани статии“. Това обикновено прави някой по-опитен уикипедианец.

И после?

След 31 октомври от „Уикимедия“ ще съберем всички избрани статии на всички езици и ще подготвим съдържанието за запис. Готовото съдържание на керамичния диск ще бъде представено на 5 декември 2016 г., което се пада и Международния ден на доброволеца. После екипът на Part-Time Scientists ще започне точните изчисления на тежеста, орбитите и нужното гориво. Тъй като това са сложни подготовки, ракетата ще бъде изстреляна в края на 2017 година.

След това ще спите спокойно, знаейки, че нещо, излязло изпод пръстите ви, е напуснало земната атмосфера, летяло е в открития космос и обитава друго космическо тяло. Завинаги.


Автор: Димитър Димитров
Редактор: Вася Атанасова
Илюстрация: Elisabeth Mandl, Общомедия

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.