Уикипедия – приятел на архивите

На 9 юни 2017 г. Уикипедия на български получи отличителен знак „Приятел на архивите 2016“ за сътрудничеството, което развива вече шеста година с Държавна агенция „Архиви“. От името на общността наградата беше получена от двама от дългогодишните редактори и участници в сътрудничеството, Спасимир Пилев и Вася Атанасова.

Връчване на наградата „Приятел на архивите 2016“ от Пламка Бошнякова, директор „Публичност на архивите“, 9 юни 2017 (Автор: Пламен Минчев, лиценз CC-BY-SA 4.0)

Признанието идва на Международния ден на архивите, който се отбелязва за девета поредна година и който тази година се провежда под мотото „Архиви, гражданство и интеркултурализъм“. Това е и темата на предстоящата Годишна конференция на Международния съвет на архивите, която се организира през ноември 2017 г. в Мексико.

Отличителен знак „Приятел на архивите 2016“ за Уикипедия – България (Автор: Спасимир Пилев, CC-BY-CA 4.0)

За първи път тази година се връчват награди в категорията „Приятел на архивите“. Отличителният знак и грамотата бяха дадени на Уикипедия за принос в популяризирането на архивни документи за личности и събития от българската история и ползотворно сътрудничество с архивите.

Интерес към това сътрудничество беше проявен от представители на медиите, историци и университетски преподаватели.

Обща снимка на наградените в категориите „Дарител на годината“, „Читател на годината“ и „Приятел на архивите“ заедно с председателя на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев.

Това не е първата награда за българоезичната версия на Уикипедия. През 2009 година специална награда за цялостен принос за развитието на българоезичното уеб пространство беше връчена от Фондация „БГ Сайт“.


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.