Уикипедия – приятел на архивите

На 9 юни 2017 г. Уикипедия на български получи отличителен знак „Приятел на архивите 2016“ за сътрудничеството, което развива вече шеста година с Държавна агенция „Архиви“. От името на общността наградата беше получена от двама от дългогодишните редактори и участници в сътрудничеството, Спасимир Пилев и Вася Атанасова.

Връчване на наградата „Приятел на архивите 2016“ от Пламка Бошнякова, директор „Публичност на архивите“, 9 юни 2017 (Автор: Пламен Минчев, лиценз CC-BY-SA 4.0)

Признанието идва на Международния ден на архивите, който се отбелязва за девета поредна година и който тази година се провежда под мотото „Архиви, гражданство и интеркултурализъм“. Това е и темата на предстоящата Годишна конференция на Международния съвет на архивите, която се организира през ноември 2017 г. в Мексико.

Отличителен знак „Приятел на архивите 2016“ за Уикипедия – България (Автор: Спасимир Пилев, CC-BY-CA 4.0)

За първи път тази година се връчват награди в категорията „Приятел на архивите“. Отличителният знак и грамотата бяха дадени на Уикипедия за принос в популяризирането на архивни документи за личности и събития от българската история и ползотворно сътрудничество с архивите.

Интерес към това сътрудничество беше проявен от представители на медиите, историци и университетски преподаватели.

Обща снимка на наградените в категориите „Дарител на годината“, „Читател на годината“ и „Приятел на архивите“ заедно с председателя на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев.

Това не е първата награда за българоезичната версия на Уикипедия. През 2009 година специална награда за цялостен принос за развитието на българоезичното уеб пространство беше връчена от Фондация „БГ Сайт“.


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.