Стартира международната потребителска група „Уикипедия & Образование“

От 2 до 4 юни в Ереван, Армения, се състоя годишната международна среща на „Wikipedia Education Collab“, работна група посветена на образованието в средата на Уикипедия. Координатори от 10 страни, в това число и България, бяха поканени от Фондация „Уикимедия“ да дискутират тенденциите, потребностите, предизвикателствата и решенията, и да изготвят обща стратегия за бъдещето на глобалните образователни инициативи в Уикипедия и останалите проекти на „Уикимедия“.

Участниците в срещата на „Wiki Education Collab“ и инициатори на потребителската група „Уикипедия & Образование“ пред сградата на училище Ayb в Ереван, Армения, 4 юни 2017. (Автор: David Saroyan. Лиценз: CC-BY-SA 4.0)

Имаше нещо символично в това, че тази толкова важна среща се състоя именно в Армения, която е една от страните-лидери и иноватори в областта на уики образователните практики. Програмата за уики обучение се ползва с подкрепа на най-високо ниво в страната и е двигател и вдъхновител и за всички останали уикимедиански инициативи.

Решението, взето на срещата, беше неформалната до този момент работна група да се трансформира в т.нар. „потребителска група“ – одобрено с формална процедура от Фондация „Уикимедия“ обединение от доброволци. Този процес на трансформация е естествен резултат от дългогодишните индивидуални и колективни усилия да се промотира каузата на уики образованието. Това е отговор и на потребността тази общност да има своя платформа за споделяне на опита и ресурсите си и да дава гласност на своите потребности от технологични и инфраструктурни решения, улесняващи съвместната работа на преподаватели, обучаеми и уики общности.

Идеята на новопредложената потребителската група „Wikipedia & Education“ е да запази досегашната хоризонтална структура на сътрудничество и вземане на решения, но да постигне по-добра комуникация и повече възможности за публичност, видимост и достъп до ресурси, както вътре в уикимедианското движение, така и в глобалната екосистема на знанието. За да може всеки член на обществото да знае как да допринася и как да учи от отвореното знание, което проектите на Уикимедия предлагат.


Вася Атанасова
Поканен представител от България

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.