Стартира международната потребителска група „Уикипедия & Образование“

От 2 до 4 юни в Ереван, Армения, се състоя годишната международна среща на „Wikipedia Education Collab“, работна група посветена на образованието в средата на Уикипедия. Координатори от 10 страни, в това число и България, бяха поканени от Фондация „Уикимедия“ да дискутират тенденциите, потребностите, предизвикателствата и решенията, и да изготвят обща стратегия за бъдещето на глобалните образователни инициативи в Уикипедия и останалите проекти на „Уикимедия“.

Участниците в срещата на „Wiki Education Collab“ и инициатори на потребителската група „Уикипедия & Образование“ пред сградата на училище Ayb в Ереван, Армения, 4 юни 2017. (Автор: David Saroyan. Лиценз: CC-BY-SA 4.0)

Имаше нещо символично в това, че тази толкова важна среща се състоя именно в Армения, която е една от страните-лидери и иноватори в областта на уики образователните практики. Програмата за уики обучение се ползва с подкрепа на най-високо ниво в страната и е двигател и вдъхновител и за всички останали уикимедиански инициативи.

Решението, взето на срещата, беше неформалната до този момент работна група да се трансформира в т.нар. „потребителска група“ – одобрено с формална процедура от Фондация „Уикимедия“ обединение от доброволци. Този процес на трансформация е естествен резултат от дългогодишните индивидуални и колективни усилия да се промотира каузата на уики образованието. Това е отговор и на потребността тази общност да има своя платформа за споделяне на опита и ресурсите си и да дава гласност на своите потребности от технологични и инфраструктурни решения, улесняващи съвместната работа на преподаватели, обучаеми и уики общности.

Идеята на новопредложената потребителската група „Wikipedia & Education“ е да запази досегашната хоризонтална структура на сътрудничество и вземане на решения, но да постигне по-добра комуникация и повече възможности за публичност, видимост и достъп до ресурси, както вътре в уикимедианското движение, така и в глобалната екосистема на знанието. За да може всеки член на обществото да знае как да допринася и как да учи от отвореното знание, което проектите на Уикимедия предлагат.


Вася Атанасова
Поканен представител от България

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.