Първо уики обучение в Стара Загора

На 14 юни 2017 г. в Стара Загора по покана на директора на Библиотека „Родина“ Слава Драганова и главния библиотекар Красимира Лекова проведохме за първи път целодневно обучение по Уикипедия на библиотекари и архивисти.

Уики обучение в Стара Загора, 14 юни 2017. (Автор: Спасимир Пилев, лиценз: CC BY-SA 4.0)

В споделеното работно и конферентно пространство на „ZaraLab“ се срещнахме с осем служители на Библиотека „Родина“, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Държавен архив – Стара Загора, и им предадохме знания, умения и ентусиазъм за допринасяне към свободната енциклопедия.

Представени бяха основополагащите принципи на Уикипедия и уики общността. Разбира се, най-интензивната дискусия беше посветена на въпроса за достоверността и качеството на Уикипедия като източник на информация. Особено внимание беше отделена на темата за авторските права и свободни лицензи „Криейтив Комънс“. А поради спецификата на аудиторията, имаше какво взаимно да научим по темата подбор и цитиране на академични и медийни източници. Акцент на обучението беше практическото занятие по създаване и редактиране на статии в Уикипедия, както и качването на снимково съдържание в мултимедийното хранилище Общомедия.

Семинарът завърши с покана през октомври да проведем още едно обучение по Уикипедия, на което се надяваме да присъства не само колегията от библиотеките и архивите, но и от другите културни и образователни институции в областта като музеи, галерии и читалища.

Като второ събитие за деня, вечерта се проведе и публична лекция за Уикипедия. Дължим благодарности на „ZaraLab“, които не само предоставиха безвъзмездно залата и оборудването си, но декларираха готовност и в бъдеще да бъдат домакини на други уикипедиански събития в Стара Загора.


Вася Атанасова, Жюстин Томс, Спасимир Пилев


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.