Финалисти от националния етап на конкурса „Уики обича паметниците 2017“

За трета поредна година през септември потребителска група „Български уикимедианци“ организира фотоконкурса „Уики обича паметниците“ и в края на октомври обявява резултатите. И за трета поредна година сред финалистите виждаме – през съвсем нов поглед – паметници и обекти, които познаваме от предните две издания на конкурса, както и съвсем нови места.

Новото в победителите тази година е, че още по-силно застъпен е интериорът като сюжет: четири от снимките представят вътрешното пространство на културните паметници (за сравнение: две през миналата година и нито една през 2015 година). Журито, съставено от Spiritia, Vodnokon4e и Спасимир, организатори на фотоконкурса в България, използваха софтуерен инструмент на Уикимедия Украйна, с който независимо един от друг в три етапа оцениха 1029-те снимки, подадени от общо 52 участници.

#10. Храм-паметник „Александър Невски“, София. Автор: Phyllis Tuong. Лиценз: CC-BY-SA 4.0

На десето място е класиран вечерен изглед към храм-паметник „Александър Невски“ в София на потребител Phyllis Tuong (FoxOwl). Това е една от трите качени от потребителя снимки. Катедралата в центъра на столицата е един от най-често сниманите обекти за конкурса „Уики обича паметниците“ в България.

#9. Стенописи в Роженския манастир. Автор: StefkaVasileva. Лиценз: CC-BY-SA 4.0

Девета позиция заема снимка на стенописите в Роженския манастир, рисувани през 1732 година от гръцкия зограф Алексиос от Янина. Снимката на потребителката Стефка Василева е една от 30-те качени от нея снимки в конкурса тази година и една от трите, достигнали до челната десятка. Нейна е и снимката, поставена на седмо място – интериора на една от стаите в родната къща на Никола Вапцаров в Банско. Отново на Стефка Василева е и третата снимка в класирането тази година: на архитектурния и художествен паметник от национално значение „Агушевите конаци“ в центъра на село Могилица. Трябва да отбележим, че Стефка Василева за втора поредна година има снимки-финалисти в „Уики обича паметниците – България“, след като миналата година две нейни снимки се пребориха за място в Топ 10.

#8. Сводестият мост на Мустафа паша в Свиленград. Автор: Vladislav Nedelev. Лиценз: CC-BY 4.0

Класирана на осмо място е панорамната снимка на каменния мост на Мустафа Паша в Свиленград, заснета и предоставена от уикипедианеца Владислав Неделев. Той е абсолютният рекордьор по брой качени снимки в конкурса тази година: 465!!! Нищо чудно, че при толкова много допринесени снимки в Топ 10 е намерила място и още една негова фотография: поставеният под номер 6 фрагмент от пода на раннохристиянската базилика в Пловдив. Отлично запазеното мозаечно изображение на елен е само един от многото подобни заснети фрагменти, които ни пренасят в атмосферата на древния Филипополис.

#7. Къща-музей Никола Вапцаров. Автор: StefkaVasileva. Лиценз: CC-BY-SA 4.0
#6. Малката базилика на Филипопол, Пловдив. Автор: Vladislav Nedelev. Лиценз: CC-BY 4.0
#5. Хаджидимовски манастир „Св. Великомъченик Георги Победоносец“, Автор: Elisave. Лиценз: CC-BY-SA 4.0

Следващото по ред пето място журито отреди за фотографията на Хаджидимовския манастир „Свети великомъченик Георги Победоносец“. Манастирът, който е най-големият по долината на Места и трети в Югозападна България след Рилския и Роженския, е паметник с регионално значение, а снимката е една от четирите, качени от потребител Elisave.

#4. Средновековната крепост Устра, Родопите. Автор: Камен Ханджиев. Лиценз: CC-BY-SA 4.0

Четвърто място отива за фотографа Камен Ханджиев, един от най-редовните участници както в „Уики обича паметниците“, така и в „Уики обича Земята“. Снимката на средновековната крепост Устра в Родопите е една от 114-те, с които Ханджиев допринесе и този път за това повече свободно съдържание да бъде достъпно в Уикипедия и да я илюстрира. Устра е безспорно и най-трудният за достъпване обект сред тазгодишните снимки-финалисти от България.

#3. Агушевите конаци. Автор: StefkaVasileva. Лиценз: CC-BY-SA 4.0
#2. Мемориална църква „Рождество Христово“, Шипченски манастир. Автор: Иван Коев. Лиценз: CC-BY-SA 4.0

След споменатото трета позиция (Агушевите конаци), втора в класирането е интериорната снимка на Иван Коев (Mecho gruh) от мемориалната църква „Рождество Христово“ на Шипченския манастир – изгледи от която всяка година досега са намирали място в Топ 10 на паметниците на България. Този път във фотографията виждаме иконостаса, част от стенописите и купола на тавана, погледнат отдолу (за сравнение: през 2016 г. отличената снимка беше на кубетата на църквата, а през 2015 г. – фронтален изглед). Любопитен факт е и, че фотографът Иван Коев не за първи път е финалист на уикипедиански фотоконкурс. Помним го от „Уики обича Земята“ миналата и тази година, а куриозно съвпадение е, че в „Уики обича паметниците 2016“ отново втората в класацията снимка е негово дело.

#1. Залез над Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Автор: Annboeva. Лиценз: CC-BY-SA 4.0

И, разбира се, вълнуваме се най-много коя е снимката на първо място, най-силно впечатлила журито тази година. Нейна авторка е Annboeva, допринесла освен с тази и с още 25 други свободни фотографии в конкурса тази година. Неслучайно паметникът на снимката от 2015 година насам неизменно присъства в класацията, но досега все в характерния си близък план. Тази година виждаме Паметника на свободата на връх Шипка в далечен план, в един изключително красив кадър на залез слънце на фона на околните старопланински ридове и върхове. Снимка, която ни дава и плътната представа за това колко тежка и героична е била битката на връх Шипка, в чест на която е вдигнат този паметник. Снимка, в която културното и природното наследство на България си дават среща.

Това беше класацията на националния етап на конкурса „Уики обича паметниците“ в България през 2017 година. Очакваме новини от международния екип на конкурса с надеждата, че снимки от България ще намерят място сред финалистите от общо 50-те държави, в които тази година състезанието се организира.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.