Интервю с Наталия Тимкив от Уикимедия Украйна

Автор: Lantuszka Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Наталия Тимкив е доброволка в Уикипедия на украински от 2009 година, член на Управителния съвет на Фондация Уикимедия от квотата на сдруженията и потребителските групи

Кога и как започна за теб приключението Уикипедия?

Както обикновено започва – дълго четях Уикипедия преди да започна да редактирам. През 2009 година се втурнах да поправя грешка, която видях в Уикипедия на английски език, така че си регистрирах сметка, редактирах страницата, прегледах как ще изглежда коригираната версия … и истински се уплаших: моята редакция ще бъде видима за всички по света. И моята редакция ще ме надживее. Затворих страницата без да запиша редакцията си за … цели две години 🙂 През 2011 година научих за украинския поет Леонид Терекович, за когото не бях чувала преди, и неговият живот и творби ме развълнуваха толкова много, че реших да пиша за него. Да пиша в личния си блог ми се стори неуместно, затова започнах статия за него в Уикипедия. След това реших да променя всички червени препратки, свързани с неговата статия, в сини. Така се оказа, че написах статията за Наказателния кодекс на Украинската ССР от 1960-та година (Терекович се отзовава в затвора за това, че е писал писмо до Радио „Свобода“ за подменените резултати на изборите в селото му) и други вълнуващи теми като тази. Редактирането на Уикипедия е като пристрастеност за мен, затова го третирам като пристрастеност – ако имам нещо много важно в истинския ми живот, опитвам да не редактирам Уикипедия изобщо, защото не мога да гарантирам, че „само една редакция“ няма да се превърне в няколкостотин само за няколко часа…

Как семейството и приятелите ти приемат тези дейности? 

Не съм сигурна, че това хоби може да получи достатъчно разбиране и подкрепа дори от хората около мен, освен ако те също не са въвлечени от него. Няколко месеца след като започнах да редактирам (и можех да спра само за да ходя на работа), се разделихме с моя приятел. Той не възприе новото ми хоби. А то ставаше все по-важна част от мен като личност и като начин на живот. Семейството ми също започна да редактира, макар и те да не са толкова обсебени. Те създават по една статия годишно, при отпразнуването на рождения ден на Уикимедия Украйна, така че имат разбиране как се създава Уикипедия и смятат, че е важно да имаме статии на украински по различни теми… Но това (все още) не е станало тяхно хоби. И още са разочаровани, когато хобито ми е приоритет пред „истинския живот“. А приятелите ми, които не редактират, смятат, че съм си странна по принцип и редактирането на Уикипедия е част от това. И продължават да ми се оплакват за грешки, които намират, докато четат …

Разкажи ни за Уикимедия Украйна?

Като сдружение Уикимедия Украйна стартира през 2009 година, така че тази година имаме своя десети рожден ден 🙂 Ще го отпразнуваме с торта и … като поработим над нашия първи стратегически план. А това си е голяма крачка за доброволческа организация.

Сдружението съществува, за да оказва подкрепа на дейностите на доброволците, като например е инстанцията, която пише официални писма за подкрепа или има разрешение да отпечатва логото на Уикипедия на рекламни и сувенирни материали. Разбира се, този модел много зависи от локалното законодателство и може да не е приложим в друг контекст.

Каква е личната ти роля в развитието на Уикимедия Украйна, екипа и проектите, по които работиш?

Присъединих се към Уикимедия Украйна в края на 2012 година и станах ковчежник, защото това отговаря и на професионалната ми квалификация – счетоводител. По-късно – и пак като доброволец – станах изпълнителен директор на организацията. Уикимедия Украйна премина от планирани индивидуални проекти към годишен план и бюджет. След като бях избрана и утвърдена за член на борда на Фондация Уикимедия си подадох оставката от борда на Уикимедия Украйна и останах ангажирана само като обикновен член и доброволец. До някаква степен съм все още въвлечена в по-голямата част от проектите като „Уики Обича Земята“, „Уики Обича Паметниците“, „Уики и образование“ и други.

Сред проектите, с които текущо съм сериозно ангажирана, са проекти, свързани със създаването на повече съдържание за жени и увеличаване участието в женски проекти. През 2017 година бях сред инициаторите на украинската версия на проекта Women-in-Red month – по това време биографиите на жени в украинската версия на Уикипедия бяха едва 13,69% от всички биографии. Оттогава създадохме около 400 нови статии. Този проект помогна да влезем в контакт с много хора и организации, а тази година и университетски преподавател даде за задача на студентите си да напишат статии в Уикипедия по темата за равенство между половете. Проектът завърши с около 100 нови статии по време на курса и още много информация бе добавена и достъпна на украински език за първи път – дотогава я четяхме на руски или английски. В момента организираме състезание за статии за жените в науката, технологиите, инженерните науки и математиката (т.нар. STEM), за да покажем, че STEM е също и за жени. До момента са създадени и подобрени повече от 300 статии. Надявам се също да продължим да работим в тази посока и да направим истинска промяна някой ден – промяна във ролята и мястото на жената в обществото ни.

Колко е важно, според теб, да имаме Уикипедия на родния си език и за развитието на държавите от Централна и Източна Европа? 

Тук няма изненада – да имаме Уикипедия на своя роден език е изключително важно. Също мисля, че не всеки език е нужно да има своя Уикипедия, защото все пак това е енциклопедия и нейната задача е да документира енциклопедичното знание, а не всеки език има нужната инфраструктура за това (като университети, академични среди), за да има и достатъчно източници, на които да се позове. Така че е (различна) роля това да се съхрани езика и това може да се постигне по много начини: проектите Уикиизточник, Уикиречник, Общомедия и т.н. Да имаме Уикипедия на езика си помага на страните да обръщат внимание на това което (не) е представено на техния език. Това помага да се разшири хоризонта на хората – те могат не само да прочетат за нещо на техния собствен език, но да видят и как е отразено тази информация и в други езикови версии.

В Централна и Източна Европа като регион имаме над 30 говорими езика и много сложна история. Уикипедия ни помага да научим повече за нас самите и да запазим и развием езиците си.

Какво ти взима Уикипедия и какво ти дава?

Уикипедия за мен е хоби, но такова, което промени изцяло живота ми. Не бих могла да си представя модерна Украйна, но я виждам и с нарушаването на авторските права (например ние още нямаме свобода на панорамата)… Спомням си, че отказах да ям торта, защото беше украсена със защитена с авторски права снимка. Разбирам, че това е крайно. Уикипедия ми дава свобода да пиша и уча за неща, които ме вълнуват (не заради работата ми, например, не защото ми е задължение, а защото ми е интересно). Но ми отне възможността да игнорирам проблемите с авторските права, така че не мога напълно да се радвам на модерното изкуство в държавите, където то е под защита на закона. Уикипедия също ми взима много време и усилия (разбира се)… Но и създава пространство за моите приоритети. Дава ми и много приятели от целия свят.

Пожеланието ти за хората, които ще прочетат това интервю 🙂

Желая ви приятно и смислено пътешествие в Уикипедия и останалите уики-проекти. Благодарна съм за статиите, които ще започнете, подобрите или изтриете, както и за грешките, които правите – такива, че другите хора да не могат да им устоят … и решават да поправят. Вярвам, че понякога да грешиш е също толкова важно, колкото да бъдеш прав. Нека се опитаме да се съсредоточим върху нещата, по които си приличаме, отколкото върху тези, които ни разделят. Както Райън Маркли, CEO на Криейтив Комънс казва „Избирайте големите битки с враговете си, а не малките битки с приятелите“. И е добре да балансираме истинския живот и хобито – да имаме в повече едното от двете, не е добре. 🙂

––––––––––––––––––––––––––––––

Благодарим на Наталия за това интервю! В месечните ни срещи с уикипедианци от целия свят вече говорихме с Шани от Израел и със Сайлеш от Индия. Очаквайте още интересни интервюта и в идните месеци!

 

Интервюто взе: Жюстин Томс

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.