Интервю с Шани Евенщайн-Сигалов от Уикипедия Израел

Author Shani Evenstein

Шани Евенщайн-Сигалов от Уикипедия Израел е сред много активните и популярни лица в уики-общността.

Шани е кандидат за едно от двете места за попълване на борда на Фондация Уикимедия, които се избират от уикипедианските сдружения и потребителски групи по света. Тя е представител на потребителската група „Уикипедия и образование“, „УикиМед“, както и член на Уикимедия Израел. В световната уикипедианска общност Шани е известна с работата си по обучението на студенти по медицина да допринасят към Уикипедия и Уикиданни

Как започна за теб приключението Уикимедия?

Историята е наистина симпатична. Беше през 2011 година и Уикимания се провеждаше в Хайфа, Израел. Аз вече бях част от Движението за отворено образование, бях много въвлечена в Project Ben-Yehuda, дигитална библиотека на иврит (много сходен на Project Gutenberg проект, но на иврит). Мой много добър приятел, вече уикимедианец (без да съм знаела за това до този момент), ми каза: „Слушай, има голяма конференция, трябва да дойдеш.“ И тогава бях доста зает човек и му отговорих „Не знам, много съм заета … Не съм сигурна, че мога да намеря време“. Но после реших и намерих начин да отида. В седмицата на конференцията имах предчувствие и споделих с приятеля си: „Имам усещане, че тази конференция ще промени живота ми, че ще го раздели на преди и след“. И точно това се получи – отидох и още в първия ден присъствах на няколко сесии по тема GLAMWiki и Уики в образованието. И така започна всичко. Бях обсебена. В същия ден се присъединих към Wikimedia Israel, имах първия си урок как се редактира Уикипедия и след седмица присъствах на първата GLAM среща с Израелския музей. Това доведе до сътрудничество с тях, после поех задачата Национален GLAM проектов координатор за Уикимедия Израел, водех доста уики-образование проекти, водех лекции за Уикипедия, провеждах работилници за начинаещи и се присъединих към борда на Уикимедия Израел само няколко месеца по-късно. Веднага се включих и в международните дейности на движението и ето ме – 8 щастливи години по-късно, Уикимедия напълно трансформира живота ми и никога не погледнах назад. 

Членуваш в различни уики-общности и групи – разкажи ни за тях.
Да, въвлечена съм в различни тематични групи, макар Wiki Outreach е това, с което искам да се занимавам най-много. Аз съм обучител по душа (и по професия) и обичам да говоря на другите за Уикипедия и различните уики проекти, да обучавам и да създавам партньорства с различни организации, за да помогна на знанието да стане безплатно и достъпно за всички. Работя най-вече с образователни, културни и правителствени институции, в Израел на други места по света. Любимото ми нещо е да създавам дългогодишни партньорства, да работя по въвличането на повече жени, да изграждам общност – за мен това е много важно. През годините стана така, че съм въвлечена в образование, GLAM, библиотеките, медицината и напоследък – Wikidata, като работя по различни дейности по всяка от тези теми. Въвлечена съм и в много тематични групи на международно ниво и с това започнах да забелязвам разликите, липсващи елементи, дейности, неща, които локалните групи не могат да поправят, а WMF също не забелзва. Това наведе към силната ми ангажираност в последните години с темата WikiProject Medicine – където водя потребителската група и също съм основател и ръководител на Wikipedia & Education потребителската група. И двете имат сходни цели, като това да се създаде глобална мрежа от уикимедианци, които да се учат един от друг, които да си помагат и да помагат на новодошлите, помощ в курирането и изграждането на информация около глобалните дейности и защита на вътрешните ни общи нужди, като технологични инструменти. Също съм сред основателите на библиотечната потребителска група, въвлечена съм в дейността на GLAM общността в последните години, както и много в Уики-данни. При всички тези проекти се опитвам да свързвам хората, да създавам липсващи платформи и да защитавам нуждите на тези общности, за да работим по-добре заедно.

Водиш университетски курс по темата Уикипедия – сподели ни за това.
Да! Много се гордея с този мой курс. Стартирах през 2013-та. Тогава бях уикимедианка вече от две години и много въвлечена в работата на групата ни, когато разбрах, че Медицинският факултет към Университета в Тел Авив (TAU), където работя, иска да включи нови и интересни курсове за студентите. Казах „Защо да не направим курс за Уикипедия? Студентите ще се учат, а и ще допринасят с медицинска информация за Уикипедия на иврит – всички ще имат полза от това!“. Мисля, че някак на шега дори го казах (използвам всяка възможност да пускам семенца по темата Уикипедия), но седмица по-късно директорът на академичния съвет се свърза с мен и даде зелена светлина на идеята. 
И ето – имах ново предизвикателство. До момента имахме различни видове сътрудничество с университетите, но не бяхме включвани в официалната програма и курс. Използвах опита си като EdTech Innovation Strategist и разработчик на съдържание, заедно със знанията ми от преподаване на Уикипедия – така създадох съдържанието на курса. 
Курсът ми бе одобрен през октомври 2013 година – първи курс от подобен характер по света. И вече от 6 години го провеждам, повече от 200 студента са участвали през годините, създавайки повече от 300 нови медицински статии на иврит, около 10% от цялото медицинско съдържание на иврит в Уикипедия, с милиони преглеждания. И най-важното – студентите имат уникалната възможност да опитат на практика и с това да повлияят на много хора. 
Две години след успеха на Wiki-Med успях да убедя университетския ректор да одобри още един курс, за всички дисциплини, не само за медицина. Този курс стартира през октомври 2015 година и е достъпен за всички студенти на ТАУ. В него студентите допринасят към различни теми в Уикипедия, WikiCommons и Wikidata, и отново – тези теми се четат от милиони хора. Тази година ревизирах курса и го нарекох „от Web 2.0 към Web 3.0, От Wikipedia към Wikidata“, и с това направих първия в света курс по Уики-данни (съвсем навреме за 6-тия рожден ден! :)). 
Отвъд всички това много се гордея с моя кърс и новия начин за преподаване, който е включващ и помага прескачането на т.нар. „gender-gap“. В рамките на включването една-трета от курса ми е съставен от арабски-говорещи, както и хора, чиито майчини езици са руски, френски и испански. Без съмнение за тези студенти, които малко или повече имат езикови затруднения с писане на език, който не е майчиния им, това е възможност за изява и развитие. Всеки студент има да напише две нови статии, от които поне една на тема жени – като част от Women-in-Red инициативата, част от УикиЖени – глобална инициатива за намаляване неравнопоставеността между половете. Някои студенти разбират важността на това и посвещават и двете си статии на тези теми. Например в Wiki-Med курса имаме теми за категория „Женско здраве“. Създадохме я по време на курса и я популяризираме. Така усещането за пълноценност на студентите е още по-голямо. 
С годините моят курс се превърна и в източник на проучване и моята докторска теза е за Wiki-Med курса ми и по-конкретно въвеждане на Уикипедия в академичната програма. Моята PhD работа се фокусира върху Wikidata като платформа за учене. Така и моята академична работа се свърза с професионалната ми и научна работа – смятам, че това е чудесно. Дава възможност на работата ми да повлияе далеч повече от университетско проучване и да помогне на образованието по целия свят. 

Каква е личната ти мотивация да си толкова активна част от Уики-движението?

На първо място е дълбоката ми вяра, че всички човешки същества имат правото на безплатно образование и достъп до знание, както и това, че каквото правим заедно има значение. Също ми харесва да мога да поправям неща, които не работят добре – моя силна страна. Имам и силно чувство за справедливост. В допълнение – харесва ми да помагам на общностите да растат и да давам сила на хората да развиват потенциала си – това е голяма радост в моя живот, свързана с природата ми на учител. И накрая – интересува ме „Голямата картина“ – процесът и дългосрочността на развитието на един проект – винаги съм искала да ръководя проекти от идеята до реализацията. Харесват ми различните аспекти на менажиране на процеса, взаимоотношенията, работата с другите, реализирането на визия и мисля, че имам талант в създаването на дългогодишни партньорства и свързването на хората. Като цяло – мисля, че всичко, което правим има значение. Променяме света. С по една уики-редакция дори само. 

Разкажи ни за своя любим уики проект?
Силно се интересувам и работя със страст по много и различни уики проекти – няколко специфични са образование / GLAM / медицина, както и Wiki Loves, но нещото, което най-много харесвам и е най-голям интерес за мен е Wikidata. Уики-данни се отнася за всичко, което правим и има потенциала реално да промени начина, по който хората (и машините!) взаимодействат със знанието. 
Потенциалът на уики-данни е толкова голям и това ме мотивира дотолкова, че посветих своята дисертационна работа и изследване именно на тази тема и съм много благодарна за възможността да откривам как можем да използваме уики-данни като образователна и обучителна платформа. Завършвам етапа на събиране на данни и за мен бе великолепно да мога да интервюирам толкова много хора, занимаващи се с уики-данни от целия свят. Надявам се това проучване да помогне да се изградят повече мостове между уики-данни и академичния свят. Стискам палци за това. 🙂

Attachments areaPreview YouTube video סירטון קצר על פרויקט בן-יהודה

This is great, thank you!Got it!Thank you so much!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.