Фаи Резкала, доброволец фотограф от Уикипедия Алжир

Portrait of Fayçal Rezkallah at Wiki Indaba 2019
Date 9 November 2019
Author Kaizenify

Фаи е винаги усмихнат, приятелски настроен към всички в уики общността. Вероятно мнозина го познават като фотограф на уики събирания и е факт, че едни от най-симпатичните портретни снимки от събития на ключови фигури в международната уики общност са дело именно на Фаи. Той е от Алжир, говори няколко езика, активно доброволства най-вече с добавяне на снимки към Уикипедия. Талантлив фотограф е. Ето и разговора ни с него за уики делата му.

Как започна твоята връзка с Уикипедия?
Първо срещнах Бачунда, който е мениджър на Уикимедианското общество в Алжир. Запознахме се покрай фотографския клуб, където често организираме събития около фотографията, като състезанието Уики Обича Африка или Уики Обича Планините – участвали сме със снимки в изложбите.
Отношенията ни бързо станаха приятелски и работим заедно по различни събития. Станах част от журито на тези състезания и така участвах и в първата си уики среща в Тунис през 2018 – WikiIndaba!

Разкажи ни и за връзката си с фотографията?
Реших да стана професионален фотограф през 2010 година. Напуснах работа и с приятели направихме фотографски клуб. Оттогава обучавам, участвам в състезания, стажове, работилници и станах обучител в тази област, а също организатор. Работя с национални и международни медии, ръководя обучения в Алжир вече три години и често ме канят да съм жури в състезания или да представям различни фото брандове. Считам себе си за артист, обичам да срещам хора и да разказвам историите им чрез работата си.
Преди две години стартирах и F-EYE Agency – моя фотографска агенция, като главно предлагаме обучения, но също снимаме събития и други.

Какво правиш най-вече като доброволец в Уикипедия?
Като фотограф най-вече допринасям към Общомедия, но най-вече работя по различни проекти, свързани със снимки в Уикимедия. През 2018 година стартирах проекта WikiNomad, който осъществих същата година с помощта на грант, който получих от Фондация Уикимедия и който беше свързан с организиране на експедиция с други доброволци. Обикаляхме различни региони на Алжир и се завърнахме с много статии, снимки на различни обекти – гастрономия, флора и фауна, география, музика…

На какви езици допринасяш – знаем, че говориш няколко?
Допринасям повече с фотография, която е универсален език. Говоря френски, английски, а алжирският арабски ми е майчин. Уча и испански, но съм далеч от това да допринасям със статии на испански.

Популярна ли е Уикипедия в твоята общност?
Уикипедия е много популярна в Алжир, като референция е винаги на първо място при резултатите в търсачките.
Проблемът е липсата на редактори. Като цяло разбирането за доброволчество не е много популярно у нас, поне не в писането на статии и редактирането им. Затова стартирах проекта WikiNomad, който предоставя на редакторите възможност да пътуват, да откриват различни места от родината си, но в замяна да пишат статии, да снимат и качват съдържание.

Какво би казал на всички хора, които ще прочетат това интервю?
Искам да благодаря искрено на Жюстин за това интервю, за мен е чест. Искам да благодаря и на цялата общност WikiDZ, които са с мен, подкрепиха ме да се присъединя към движението – Бачунда, Реда, Ахмед, както и всички приятели, които срещнах по време на нашите събирания – Анес, Емна, Зейнеб, Фарах, Шола, Феликс и останалите.
С всичко това искам да кажа на читателите, че опитът ми с уики общността изглежда е едно реално човешко приключение.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.