Държавният музей в Амстердам (Rijksmuseum) – пример за сътрудничество между музеи и свободното знание в Уикипедия

Преди няколко месеца Спасимир Пилев писа тук в блога за новата колекция, добавена от Държавния музей в Амстердам към Общомедия.

Екран от колекциите в Общомедия на Държавния музей Амстердам
Екран от колекциите в Общомедия на Държавния музей Амстердам

Нека разгледаме и цялостния подход на Държавния музей в Амстердам – Rijksmuseum Amsterdam и как те поетапно представят своите колекции в Общомедия.

Ето сборната страница на Музея. И страницата с много препратки към различните колекции и албуми, създадени от музея.

Колекцията е представена в няколко раздела – Изкуство, История, Картини и фотографии, Азиатско изкуство, Книги. Поетапно се добавят нови и нови раздели и снимки на артефакти от музейната колекция.

Системно във времето колекциите нарастват и във виртуалния свят на свободното знание на Уикипедия имат шанс да достигнат много по-широка публика, отколкото затворени само между стените на музея на място в Амстердам. За пример може да се даде колекцията на Ван Рудолф II. Разбира се за целта се изисква полагане на последователни усилия, сканиране, прилежно описване, качване и подреждане на информацията, както и отдаденост и разбиране същността на това да се съхранява и предава знанието напред за поколения.

Надяваме се примерът на Държавния музей в Амстердам да послужи за вдъхновение и други публични организации и институции да осъзнаят общественото значение на колекциите си и да подходят сериозно към споделянето им със света.

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.