Стартира сайт за публичните политики на Уикимедия

Превод от блога на Фондация Уикимедия
Launching the Wikimedia Public Policy Site, 02.09.2015

Фондация Уикимедия представя новия си сайт за публичната политика на Уикимедия. Публичната политика е от жизненоважно значение за един свят, в който всеки човек има свободен достъп до знанието и може да го споделя, създава, ремиксира. Новият сайт представя пет области на публичната политика, които се явяват от най-голямо значение за нашата мисия и проекти: достъп до информация, цензура, авторско право, защита на информационния посредник и защита на правото на личен живот. Уикимедианците могат да предприемат дейности в подкрепа на публичните политики, насочени към разширяването на свободното знание. С правилното законодателство, политики и принципи, свободното знание ще бъде по-достъпно за съвместно създаване, споделяне и ремиксиране.

Този уебсайт е поредната важна стъпка в посока на защита на уикимедианците от цензура или репресии, причинени от споделянето на свободно знание – проблеми, с които сме се сблъсквали и досега. През 2011 г. италианският парламент разгледа законопроект за ограничаване свободата на словото. Уикипедианското общество тогава предприе действия и се противопостави. В продължение на три дни Уикипедия на италиански език показваше съобщение, разясняващо как това предложение може да застраши свободното знание. През 2012 г. уикипедианската общност заедно излезе с решение да затъмни английската версия на Уикипедия за 24 часа в знак на протест срещу законопроекта SOPA. През същата година, руската Дума прие законодателни промени в подкрепа на цензурата върху сайтове, които правителството намира за неуместни, което доведе до това и руската версия на Уикипедия да бъде временно затъмнена с цел привличане на вниманието върху заплахата за свободата на словото. Наскоро Уикипедия на руски отново трябваше да реагира на заплахата от цензура с непоколебимата си решимост да предоставя неутрална и надеждна информацията. Така сайтът за публични политики се превръща в мястото, където да координираме новите дейности по провеждане на политики в подкрепа на нашата мисия, без това да пречи на споделянето на знания в Уикипедия.

Тази година, уикимедианци от цяла Европа заедно се застъпиха в защита на правото на свобода на панорамата, така че споделянето на снимки, направени на открито в публичното пространство да могат да се ползват свободно без страх от несправедливо съдебно преследване. Общността в Мета-Уики работи усилено за постигането на консенсус за това как действията на правителствата засягат нашите ценности. В продължение на същите тези цели, новият сайт дава на уикимедианската общност по-голяма гласност в изготвянето на публични политики.

Каним Ви да се запознаете с позициите на уикимедианската общност и да се присъедините към дискусионния списък. Материалите на уебсайта ще се поддържат като жив документ, в чиято уики версия всяка редакция е добре дошла.

Яна Уебиндър, Директор „Правен отдел“
Стефан Лапорт, юридически съветник
Фондация Уикимедия

Специални благодарности на Mule Design и Хедър Уолс за работата им по сайта и на останалите членове на правния и комуникационния отдел за помощта им по този проект.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.